AeroPress: Fyra bryggmetoder och tips för godare kaffe

Det finns massor av sätt att brygga kaffe med en AeroPress, se den som bryggutrustningens motsvarighet till den schweiziska armékniven. Bryggmetodens förmåga för variation reflekteras på den här sidan där det inte finns en utan fyra bryggmetoder, som i sin tur går att justera efter eget tycke och smak.

Först ut är standardmetoden där allting började. Följt av det som kallas för den inverterade metoden där bryggaren vänds upp och ner, ett kallbryggt cold brew och slutligen en högkoncentrerad espresso. Läs mer om hur AeroPress fungerar och är uppbyggd, eller klicka dig direkt vidare till den metod du vill använda.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken.

Bryggmetod för kaffe med AeroPress.

AeroPress började säljas 2005 och har likheter med både presskannan och tekniken för att brygga espresso. Uppfinnaren till AeroPress, Alan Adler, ville få ner bitterheten i sitt kaffe genom att använda en kortare bryggtid. För att kompensera för att kaffet har mindre tid på sig att avge smaker, så pressas vattnet genom kaffet.

En AeroPress består av tre delar och ett pappersfilter. I guiden kommer de tre delarna att kallas för pressen, behållaren och filterhållaren.

Mer pengar över till kaffe? Skaffa Rockerkortet.

Köp din AeroPress här.

Brygg kaffe med AeroPress

ÖversiktDetta behövs
Bryggtid: 1:50 minAeroPressVattenkittel
Mängd: 1 koppAeroPress-filterTimer
17 g bönorDigital våg
KaffekvarnKaffekopp
220 g vatten + mer att skölja med

Förberedelser

| Börja med hela bönor som du maler direkt innan bryggningen för bästa resultat. Utgå från malningsgraden medium-fint för AeroPress och testa dig fram efter egen smak, läs mer om att mala kaffe.

| Till din AeroPress följer det med en skopa. Men att skaffa en digital våg underlättar verkligen för att kunna upprepa en lyckad bryggning och få mer precision. Läs guiden för att dosera kaffe.

Kaffebryggning med en Hario Buono-vattenkittel och AeroPress.
Bryggning med en Hario Buono-vattenkittel och AeroPress.

AeroPress bryggmetod: steg för steg

1. Väg upp 17 gram kaffebönor och använd malningsgraden medium-fint för AeroPress. Koka upp vatten.


Sätt i ett filter i Aeropress-filterhållaren.

2. Sätt i filtret i filterhållaren och skölj det med varmt vatten för att få undan papperssmaken. Värm också upp behållaren och koppen du brygger kaffet i.


Häll i 17 gram nymalt kaffe i din AeroPress.

3. Skruva på filterhållaren och ställ din AeroPress på koppen. Häll ned det malda kaffet i behållaren.


4. Starta timern.
Häll i varmt vatten upp till siffran 4 på din Aeropress, det är ungefär 220 gram vatten och bör ta cirka 10 sekunder. Rör sedan om i kaffet med rörpinnen.

Bonus: Om du sätter i pressen ungefär en centimeter efter vattnet hällts i bildas det ett vakuum, på samma sätt som att sätta fingret längst ut på ett sugrör. Det gör att vattnet inte rinner igenom kaffet lika enkelt och du kan på så sätt göra justeringar i bryggtiden.


Tryck ned pressen.

5. Timer: 01:15
Ta ur pressen och rör om i kaffet igen. Sätt tillbaka pressen och börja trycka den nedåt. Använd ett jämt och stadigt tryck, sakta men säkert.


6. Timer 01:50
Kaffet är nu klart och om allt gått som planerat bör timern stå på runt 01:45-01:55. Har du fortfarande varmt vatten kvar i kitteln är det smidigt att skölja av de olika delarna på en gång.

Njut av en kopp välbryggt kaffe! Det var standardmetoden och hur AeroPress var tänkt att användas, men det finns mycket kvar att prova på.


Brygg kaffe i AeroPress med den inverterade metoden.

Aeropress: Inverterade metoden

Med den inverterade metoden vänder du upp och ner på din AeroPress under bryggningen. Först när kaffet är redo att pressas skruvas filtret på. Fördelen med det är att kaffet inte börja droppa så fort vattnet hällts i. Det går mycket lättare att testa varianter med olika bryggtider, malningsgrader och temperaturer på så sätt.

Bryggs det med samma tider, bönor och malning som standardmetoden är det svårt att hitta någon skillnad i smaken på kaffet. Så använd antingen den inverterade metoden om du vill experimentera med olika recept, eller om du tycker att den metoden gör det smidigare att brygga kaffet.

Bryggmetod

Kaffebönor innan malning för att brygga med den inverterade metoden till AeroPress.

1. Väg upp 17 gram kaffebönor och använd malningsgraden medium-fint. Koka upp vatten.


17 gram malet kaffe i en AeroPress.

2. Sätt i pressen ett par centimeter in behållaren och ställ dem upp och ner på en plan yta, med öppningen uppåt. Häll i det malda kaffet.


3. Starta timern.
Häll i vattnet, det bör ta cirka 10 sekunder. Häll ändå upp till kanten på behållaren. Låt kaffet brygga och sätt under tiden i filtret i filterhållaren. Skölj sen filtret med varmt vatten, då sitter det både bättre plats och ger mindre smak av pappret.


4. Timer 01:00
Rör om i tio sekunder och skruva sen på filterhållaren.


Brygg kaffe med den inverterade metoden och tryck ned pressen.

5. Timer 01:15
Vänd på din AeroPress över en kopp, var redo på att det kommer att börja droppa kaffe från filtret på en gång. Tryck ned pressen med ett jämnt och stadigt tryck, sakta men säkert är ledorden.


6. Timer 01:50
Kaffet är färdigt och nu har du lärt dig ett ny bryggmetod som ökar valmöjligheterna med AeroPress rejält.


Cold brew med AeroPress

ÖversiktDetta behövs
Bryggtid: 16-24 hAeroPress130 g vatten
Mängd: 2 glasAeroPress-filterKaffekvarn
30 g bönorDigital våg

AeroPress är väldigt mångsidig så självklart går det bra att brygga cold brew med den. Kaffet som bryggs är ett koncentrat som sedan späds ut, så det räcker till två glas i slutändan. Vill du brygga mer cold brew med en presskanna eller en glasburk finns det att läsa om i bryggmetoden för cold brew.

Men nu har vi plockat från en AeroPress och då går det till så här.

Bryggmetod

1. Väg upp 30 gram kaffe. Ett mellan- till mellanmörkt rostat kaffe passar bra till cold brew, som brukar ta fram de mörkare tonerna i kaffebönorna.


2. Använd malningsgraden grovt till extra grovt. Eftersom kaffebönorna ligger i vatten över så lång tid blir kaffet överextraherat och bittert om det är för finmalet.


Kaffe till cold brew med AeroPress.

3. Nu används samma teknik som med den inverterade bryggningen. Sätt ihop pressen och behållaren och vänd din AeroPress upp och ned. Häll i det malda kaffet.


4. Häll i 130 gram rumstemperat vatten, rör om försiktigt så att alla kaffebönor blir blöta och skruva på filterhållaren. Mest för att inget ska falla ned i kaffet under tiden det brygger.


5. Tiden det tar att brygga är avgörande för hur kaffet kommer att smaka. För kort tid ger ett väldigt syrligt kaffe och står den för länge blir kaffet för bittert. Jag föredrar att brygga i kylskåpet så att kaffet är kallt direkt när det är färdigt. Se till att det inte står i direkt solljus om du väljer att brygga i rumstemperatur.

  • Rumstemperatur: 16-20 timmar
  • Kylskåp: 20-24 timmar

6. Välkommen tillbaka, nu är det nästan klart. Skölj ett filter i kallt vatten under kranen för att få bort eventuell smak från pappret. Sätt filtret i filterhållaren och skruva på den.

Vänd din AeroPress över ett glas, var redo på att det kommer att börja droppa på en gång. Den otåliga varianten är att bara trycka ned pressen och sen är kaffet klart. Men snäppet bättre är att ta ur pressen helt och låta kaffet droppa ner i glaset av sig själv, för att inte dra ur en oönskad beska från kaffebönorna.


7. Cold brew-koncentratet är färdigt! Det är i nuläget dubbelt så starkt som det borde drickas, så späd ut det med 1 del koncentrat och 1 del vatten och is innan det dricks.

I slutet av artikeln för cold brew finns recept och idéer för att göra goda och svalkande drinkar med koncentratet.


Espresso med Aeropress

ÖversiktDetta behövs
Bryggtid: 2 minAeroPressDigital våg
Mängd: 1 kopp2 AeroPress-filterTermometer
20 g bönorKryddburk
60 g vattenGlas eller kopp
Kaffekvarn

Det finns ju inget stopp på den här prylen, nu ska vi brygga espresso också. Bryggmetoden är rätt annorlunda från de andra metoderna och det behövs ett par extra tillbehör.

Det går att brygga espresso med vilka kaffebönor som helst men det är lättare att få den intensiva smaken som förväntas med mellan-mörka till mörkt rostade bönor. Vissa mörkare rostningar är märkta som en espresso-blandning och det passar alldeles utmärkt. Men det går att brygga espresso med vilka kaffebönor som helst, märkningen är bara en rekommendation från rosteriet.

Sikta på malningsgraden fint för espresso, kaffet ska kännas som ett pulver, något finare än strösocker. På många kvarnar för hemmabruk är det en malning som är så långt ut på den finmalda skalan det bara går.

Den observante läsaren har sett att en kryddburk dykt upp i listan på saker som behövs. Men vi ska inte smaksätta kaffet med oregano. Det som behövs är något cylindriskt att pressa till kaffet i steg 3.

Bryggmetod

21 gram kaffebönor till bryggmetoden för espresso med AeroPress.

1. Börja med att mala 21 gram kaffe till en fin malningsgrad. Justera malningen om det blir för finmalet, då kommer det inte gå att pressa igenom vattnet. För grovmalet och vattnet rinner igenom för lätt och kaffet blir underextraherat.


2. Koka upp vatten. Sätt ett AeroPress-filter i filterhållaren och skölj det för att få bort papperssmaken. Skruva på filterhållaren på Aeropress-behållaren, häll i det malda kaffet och ställ allting på koppen eller glaset.


3. Nu ska kaffet packas till en puck, precis som vid vanlig espressobryggning. Här kommer filter nummer två in i bilden, skölj det och sätt det i änden på en kryddburk eller valfritt cylindriskt föremål.

Använd det för att trycka till kaffet så det blir så jämnt packat som möjligt, vrid så att filtret lossnar och ligger kvar ovanpå kaffet. Det andra filtret gör så att kaffet inte rörs upp när vattnet hälls i.


4. Här kommer termometern in i bilden. Häll långsamt i 60 gram 95-gradigt vatten, det kommer att nå strax under 2:an på behållaren.


5. Här skiljer sig bryggmetoden för espresso från de andra metoderna. Kaffet behöver inte ligga och dra i vattnet. Så fort vattnet har hällts i kan pressen sättas i och börja tryckas ned. Lägg på lite kraft och håll i så det blir stadigt, det tar bara någon sekund att trycka igenom vattnet.

Men set ska inte kännas som ett träningspass att pressa trycka ned pressen. Om det tar stopp så har kaffet varit för finmalet. Ta nya tag och justera malningen till nästa gång.


Ett glas med espresso.

6. Nu har du bryggt espresso med en bryggutrustning som kostar avsevärt mindre än en espressomaskin. Tänk på det en stund och njut av kaffet!

Det finns de som påstår att för att något ska räknas som en espresso krävs det en bryggning med ett tryck på 9 bar. Men jag är av åsikten att om det smakar som en espresso, då är det en espresso.

Fler AeroPress-recept

Oändligt är kanske att ta i men på AeroPress webshop går det att beställa tärningar som slumpar fram olika recept. De fem tärningarna ger olika mängder för kaffe, malning, vatten, tider och omrörningar och kommer upp i hissnande 7 776 olika varianter. Med en AeroPress-bryggning om dagen tar det över 21 år att testa alla kombinationer, så det är bara att slå på vattnet och börja mala.

För en digital variant av slumpgeneratorn har denna härliga sida utvecklats: Random AeroPress Recipe.

Nybryggt kaffe.

Vanliga frågor om AeroPress

Kaffet rinner igenom innan pressning?

En del av vattnet tar sig igenom kaffet och filtret innan det har pressats, ungefär 5% är normalt. Om det rinner allt för fort går det att skaka om AeroPressen så att kaffet lägger sig plant, hälla på vattnet mer försiktigt, eller mala kaffet finare.

Det är svårt att få ner pressen?

Det kan bero på olika orsaker. Först kaffekvarnen, om kvarnen inte är av bra kvalitet kan malningen bli ojämn. Det blir dels stora bitar och ett finkornigt pulver, det kan blockera flödet av vattnet. Läs topplistan för kaffekvarnar för bra alternativ på kvarnar. Använd ett mindre tryck, en för hård pressning kan trycka ihop kaffebädden och skapa en barriär som gör det svårt för vattnet att ta sig igenom. Det tredje alternativet är att mala grövre, så länge det inte gör att vattnet rinner igenom för snabbt istället.

Går det att brygga te med AeroPress?

Det går bra, använd den inverterade metoden. Sätt i pressdelen ett par centimeter i behållaren och ställ din AeroPress upp och ner. Lägg i ditt te, häll på varmt vatten och låt det brygga. Sätt i ett filter i filterhållaren och skruva på den. Vänd på din AeroPress över en kopp och tryck ned pressen.

Går det att köra AeroPress i diskmaskinen?

Det går bra. Rekommendationen är att lägga den på den övre hyllan, den nedre hyllan kan bli för varm och det påverkar plasten negativt. Men oftast räcker det bra att bara skölja av din AeroPress. Blir behållaren med tiden kladdig av kaffeoljor går det att använda vinäger. Silikonpackningen kan plockas bort med jämna mellanrum för att tvättas med diskmedel och varmt vatten.

Vilken storlek på kopp passar AeroPress?

Den största diametern en kopp kan ha för att ställa en AeroPress på den är 95 mm. Den minsta diametern som passar är 67 mm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *