Baratza Virtuoso+ är kaffekvarnen bättre än någonsin?

Baratza Virtuoso har länge varit den kaffekvarn som många baristor och kaffeentusiaster har vänt sig till för att mala kaffe med precision i hemmet. Den första modellen var och är fortfarande en utmärkt kvarn och har inte sett några förändringar sedan den först släpptes 2005, fram tills nu. Med den uppgraderade Virtuoso+ har Baratza tagit de bästa egenskaperna från den tidigare modellen, förfinat dem och lagt till en handfull användbara nya funktioner.

Få 500 kr insatt på ditt Rockerkort

Skaffa Rockerkortet i höst, genomför tre köp och få 500 kr insatt på ditt kort*

*Gäller de 20 000 första som skaffar Rockerkortet och genomför tre köp med kortet under perioden 26/6-31/10 2021. Pengarna sätts in på ditt Rockerkort inom 10 dagar från att du genomfört tre köp.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken.

Fördelar

Mångsidiga malningsgrader
Väldigt hög kvalitet på burr-kvarnen

Nackdelar

Prisvärd men inte direkt billig
Aningen högljudd

Köp din kaffekvarn från Bagaren och Kocken.

Design och användning – 5/5

Baratza Virtuoso+ behåller det mesta av den stilrena och slimmade designen med några förändringar som gör det smidigare att använda kvarnen.

Timern som går från 1 till 40 sekunder har flyttats till framsidan av kvarnen och ställs nu in med ett runt vred. Det vrids för att ställa in tiden för malning och har en pulsfunktion likt tidigare modell, som stängs av och på med ett enkelt tryck. Ovanför vredet sitter nu en snygg LCD-display som visar timer-inställning med intervaller på 0,1 sekund. Det ger en välkommen och ökad precision i mängden bönor den maler vilket är något som saknades i den tidigare modellens analoga vred, där det var lite gissningslek att ställa in timern.

Behållaren för malda bönor har fått en LED-lampa som lyser upp under malningen. Funktionen är inte bara till för dekoration utan för att enklare kunna se hur mycket behållaren har fyllts upp med. Blir den överfylld finns det risk att det malda kaffet fyller igen kvarnen och den kommer till skada, men nu är det enkelt att undvika.

Kvarnverk och malning – 5/5

Inuti kvarnen hittar vi ett 40 mm konformat burr-kvarnverk i härdat stål, med en kvalitet som kan matcha kvarnar för kommersiellt bruk. En motor på 450 varv i minuten driver kvarnen och gör det utan att att bli allt för varm eller högljudd. En nyhet är att Baratza har installerat en säkring ifall kvarnverket är på väg att överhettas, det är både positivt för motorn och för kaffebönorna som den maler. Insidan på Virtuoso+ gör den till en av de bästa kvarnarna i sin prisklass och Baratza har inte ändrat på det vinnande konceptet.

Virtuoso+ levererar som bäst på malningsgrader som lämpar sig till AeroPress, pour over och uppåt. Så bryggs det mycket med Chemex, V60, kaffebryggare, kaffepress eller cold brew så gör den en utomordentligt jobb. När det kommer till att kunna finjustera malningen för espresso finns det kvarnar som är bättre lämpade för uppgiften. Läs mer om det i topplistan över de bästa kvarnarna för hemmet.

Jämför med Baratza Virtuoso

Både Virtuoso+ och Virtuoso tillverkas och säljs fortfarande. Läs mer om Virtuoso för att hitta rätt kvarn för dig.

Produktkvalitet – 5/5

Mycket är sig likt på den här fronten. Virtuoso+ har en solid och gedigen känsla av hög kvalitet rakt igenom. Delarna av plast känns rejäla och håller sin form under hantering och håller sin plats vid malning. Kvarnverket på insidan är byggt för att hålla länge och med regelbunden underhåll har det all potential att göra det.

Underhåll och rengöring – 4,5/5

Delarna av plast är enkla att antingen torka av med en trasa eller plocka av för att skölja och torka, de går också att köra dem i diskmaskinen. För att komma åt kvarnverket plockas behållaren för kaffebönorna av, då finns det en bra åtkomst uppifrån för att komma åt insidan. En mjuk stålborste följer med för att få bort smulor och oljor från kaffebönorna. Använd aldrig vatten för insidan av kvarnen på grund av risken för rost och se till att alla delar är ordentligt torra innan de sätts tillbaka.

Design
Jämn malning
Produktkvalitet
Underhåll
Pris
4,7/5
Kaffekvarnen Baratza Virtuoso Plus.

Slutsats för Baratza Virtuoso+

Baratza Virtuoso+ är en kvarn som gått från klarhet till klarhet och har bara förfinats sen den ursprungliga modellen. Det är ett utmärkt val för den som brygger mycket kaffe hemma och vill göra det riktigt bra.

Tekniska specifikationer

  • Kvarnverk: Konformad 40 mm burr-kvarn
  • Behållare för hela bönor: 230 g
  • Behållare för malda bönor: 142 gram
  • Dimensioner: H 35 cm, B 16 cm, D 12 cm
  • Vikt: 3,6 kilo
  • Motor: 550 RPM
  • Malningshastighet: 1,5 – 2,4 gram/sekund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *