Baratza Virtuoso kaffekvarn sätts på prov

Att brygga sitt kaffe med nymalda kaffebönor är ett av de viktigaste stegen att ta för ett godare kaffe. Så för att behandla bönorna extra väl och få ut det mesta av dem är det dags att titta närmre på Baratza Virtuoso, kvarnen som kaffeentusiaster och baristor har lovordat sedan den först kom ut på marknaden 2005.

Baratza har efter Virtuoso-modellen kommit ut med den uppdaterade Virtuoso Plus. Några av skillnaderna med Plus-modellen är en brytare som hindrar kvarnen från att överhettas vid för intensiv användning, det är bättre för både kaffebönorna och motorn. Timern har flyttats till framsidan, den har fått en LCD-display och några till finesser som förbättrar användningen. Läs mer om nyheterna i testet av Baratza Virtuoso Plus.

Få 500 kr insatt på ditt Rockerkort

Skaffa Rockerkortet i höst, genomför tre köp och få 500 kr insatt på ditt kort*

*Gäller de 20 000 första som skaffar Rockerkortet och genomför tre köp med kortet under perioden 26/6-31/10 2021. Pengarna sätts in på ditt Rockerkort inom 10 dagar från att du genomfört tre köp.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken.

Fördelar

Kvarnverk i toppklass
Smidig konstruktion
Lättskött

Nackdelar

Uppdaterade modellen är snäppet bättre
Prislappen är i den högre delen av skalan

Köp din kaffekvarn från Bagaren och Kocken.

Design och användning – 4/5

Virtuoso:n med sin stilrena och futuristiska design kan definitivt stå framme i köket för jämnan. Den högsmala formen av matt svart plats och formgjuten metall får väldigt mycket gjort på en liten yta. Behållaren för hela bönor rymmer 227 gram och behållaren för malet kaffe rymmer 142 gram malda bönor. Behållarna är båda tillverkade av plast klassade för kontakt med livsmedel. Eftersom kaffebönor håller sig längre om de förvaras lufttätt och mörkt så föredrar jag att väga upp dem och fylla på kvarnen inför varje malning, men det är en smaksak.

Allt är inte bara yta med Virtuoso:n, som vi kommer se rymmer den också rejält med funktion och prestanda.

Kvarnverk och malning – 5/5

I kvarnhuset sitter det ett 40 mm konformat burr-kvarnverk i härdat stål som är i klass med kvarnar för kommersiellt bruk. Det drivs av en motor på 450 varv i minuten som ger en jämn matning av bönor och bidrar till en jämn malningsgrad, utan att alstra överdrivet mycket värme eller ljud.

Virtuoson:n gör ett riktigt bra jobb från medium-fint till den mest grova malningen. Med 40 inställningar där emellan finns det gott om potential att för finjusteringar. Den klarar också av att mala kaffet fint nog för brygga espresso, men ger inte så mycket utrymme att verkligen ställa in nivån när det är så pass finmalet. Är det espresso som prioriteras finns det bättre alternativ i topplistan över de bästa kvarnarna för hemmet. Men för alla bryggmetoder med grövre malning än espresso – AeroPress, pour over, bryggkaffe, presskaffe, cold brew med mera så ger den en jämnt och precist resultat.

Malningsgraden justeras enkelt genom att vrida på behållaren för bönorna. För att starta kvarnen finns det en knapp på framsidan som håller igång kvarnen så länge den är intryckt, eller så används ett vred på ena sidan som fungerar som en timer. För mer om malningsgrader, vilka bryggmetoder de passar till och hur de påverkar smaken på kaffet, läs guiden om att mala kaffe.

Produktkvalitet – 5/5

Baratza Virtuoso har en solid och gedigen känsla av kvalitet rakt igenom. Delarna av plast är solida och håller sin form under hantering och håller sin plats vid malning. Den tar upp en yta av 12 x 16 centimeter och en höjd på 35 centimeter. Med en vikt på 3,6 kilo så är den inget man gärna flyttar runt varje dag, men tack vare designen så kan den gott stå framme och skina i köket.

Underhåll och rengöring – 4/5

Att mala rostade bönor kommer leda till att oljor och smulor fastnar i kvarnen, det innebär att den behöver underhållas med jämna mellanrum. Var fjärde till sjätte vecka är rekommendationen från Baratza men oftare än så är bara positivt. Mörkare rostningar har mer olja på bönornas utsida så ju mörkare rostning, desto oftare bör kvarnen rengöras.

Det skickas med en mjuk stålborste som gör ett bra jobb att få bort det som har fastnat i burr-kvarnen, efter ett par gånger har man vant sig vid att montera isär och sätta ihop kvarnverket. De löstagbara plastdelarna går bra att antingen handdiska eller köra i diskmaskin. Se till att de är ordentligt torra innan de sätts tillbaka och använd aldrig vatten för att göra rent inuti kvarnen, över tid finns det risk att det bildas rost i kvarnverket.

Design
Jämn malning
Produktkvalitet
Underhåll
Pris
4,4/5

Slutsats för Baratza Virtuoso

För den som brygger mycket kaffe hemma är Baratza Virtuoso ett val som går att vara nöjd med en lång tid framöver. Prislappen är högre än många andra kvarnar för hemmet men den ger verkligen värde för pengarna. Att veta att ens kvarn kommer att prestera på topp gör det väldigt givande att både brygga sitt favoritkaffe och att testa nya kaffebönor och bryggmetoder.

Tekniska specifikationer

  • Kvarnverk: Konformad 40 mm burr-kvarn
  • Behållare för hela bönor: 227 g
  • Behållare för malda bönor: 142 gram
  • Dimensioner: H 35 cm, B 16 cm, D 12 cm
  • Vikt: 3,6 kilo
  • Motor: 550 RPM
  • Malningshastighet: 1,5 – 2,4 gram/sekund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *