Bästa kaffekvarnen för hemmet 2020 – Topp 5

Om kaffet hemma inte smakar som du önskar så är det läge att skaffa en kaffekvarn, på den här sidan har jag valt ut den bästa kaffekvarnen för olika budgetar och behov. Det finns en uppsjö av modeller men rätt kaffekvarn är den som passar en själv bäst för den typ av kaffe som det bryggs mest av på hemmaplan.

Alla kvarnar på den här sidan har så kallade burr-kvarnverk, koniska malskivor som ger mycket bättre kontroll över malningen jämfört med kvarnar som använder knivar. Har du tagit steget till godare kaffe med att köpa nyrostade kaffebönor bör det malas med burr helt enkelt, med knivar är det som att falla på mållinjen.

Få 500 kr insatt på ditt Rockerkort

Skaffa Rockerkortet i höst, genomför tre köp och få 500 kr insatt på ditt kort*

*Gäller de 20 000 första som skaffar Rockerkortet och genomför tre köp med kortet under perioden 26/6-31/10 2021. Pengarna sätts in på ditt Rockerkort inom 10 dagar från att du genomfört tre köp.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken, Cervera och KitchenTime.

Den bästa kaffekvarnen för dina behov

Något som påverkar prislappen på kaffekvarnar är hur pass mångsidiga de är. Kvarnar som klarar av att med ett jämnt resultat mala allt från den finaste espresson till grovmalet och cold brew har ofta ett högre pris. Här kommer ens egna behov in i bilden. Generellt presterar kvarnar för hemmabruk bättre på malningsgrader för bryggkaffe, pour over, presskaffe och uppåt. Det kan absolut vara bra så om det är den sortens kaffe som man själv helst brygger och dricker. Men vill man kunna finjustera malningen för espresso så får vi gå upp ett snäpp, för det har jag också plockat fram ett bra alternativ.

När det kommer till timer på bryggaren är det en smaksak, jag ser det som en fördel att en kvarn har den funktionen. Även om jag ofta brygger med olika bönor och väger dem inför bryggning, men för att snabbt få den dos kaffe som önskas på morgonen är timern en händig funktion.

Bästa kaffekvarnen för hemmet 2020

BildProduktDetaljerBeställ från
Kaffekvarnen Wilfa WSCG2.
Bästa budgetvalet: Wilfa WSCG-2 Budgetvänlig
Bra första kvarn
Autodosering med timer
Bagaren & Kocken

Cervera

Kaffekvarnen Wilfa CGWS-130B.
Toppvalet: Wilfa CGWS-130B Fixar allt grövre än espresso
Välbyggt och stabil
Autodosering med timer
Bagaren & Kocken

Cervera

Kaffekvarnen Baratza Encore.
Kvalitetskvarn: Baratza Encore Hög kvalitet på kvarnverk
Lättanvänd
Kompakt design
Bagaren & Kocken

Kaffekvarnen Sage The Smart Grinder.
Bäst för espresso: Sage The Smart Grinder Smarta funktioner
Mångsidig malning
Enkel att programmera
Bagaren & Kocken

Cervera

Hario Coffee Mill Ceramic Slim
Bästa manuella kvarnen: Hario Coffee Mill Ceramic Slim Manuell burr-kvarn
Lättviktare
Kompakt design
Bagaren och Kocken

1. Wilfa Svart Nymalt WSCG-2 – Bästa budgetvalet

Kaffekvarnen Wilfa WSCG-2, bästa budgetkvarnen.

Specifikationer

 • Malningsgrader: 35 steg
 • H 28,5 cm, B 17 cm, D 13 cm
 • Vikt: 1,9 kilo
 • Kvarnverk: Burr 40 mm rostfritt stål

Hitta bästa pris hos

Bagaren och Kocken
Cervera
Kitchentime

Wilfa WSCG-2, som också kallas för Svart Nymalt, ligger på den lägre delen i prisklass men den har en hel del gemensamt med de dyrare modellerna. Material och löstagbara delar är stabilt tillverkade, de passar bra ihop och känns välbyggda att hantera. Malningsgrader ställs enkelt in genom att vrida behållaren för hela bönor, med indikatorer för vad som passar de olika bryggmetoderna. Men för den som gärna brygger espresso hemma blir malningen för grov och det finns inget direkt utrymme att finjustera så långt ned i malningsgraderna. För bryggkaffe, pour over, presskaffe och cold brew gör den ett bra jobb med malningen.

Kvarnen har inte riktigt samma precision som dyrare kvarnar när det kommer till att mala jämnt utan resultatet ger lite större och mindre bitar, så det finns en viss dos av att man får det man betalar för. Wilfa WSCG2 är lättanvänd och ett utmärkt val av kvarn för hemmet, man får väldigt mycket kvarn för priset.

Läs det längre testet av Wilfa Svart Nymalt WSCG-2 för att få veta mer.

Fördelar

Enkel att använda
Välbyggd och stabil
Prislappen

Nackdelar

Klarar inte malning för espresso
Osmidig behållare för malet kaffe


2. Wilfa Svart Aroma CGWS-130B – Toppvalet

Kaffekvarnen Wilfa CGWS-130B, toppvalet.

Specifikationer

 • Malningsgrader: 35 steg
 • H 28,5 cm, B 17 cm, D 13 cm
 • Timer 0-30 sekunder
 • Kvarnverk: Burr 40 mm rostfritt stål

Hitta bästa pris hos

Bagaren och Kocken
Cervera

Wilfa Svart Aroma är den uppgraderade modellen av Svart Nymalt. Den största skillnaden mellan de två är en förbättrad motor i Svart Aroma. Gemensamt har de att behållaren på toppen är både till för att hälla i kaffebönor och att justera malningsgrad. Vrid den för till exempel AeroPress, bryggkaffe eller presskaffe och på de nivåerna ger den en fullt godkänd och jämn malning. Malningen i sig går kvickt och på en lägre ljudnivå jämfört med andra kvarnar.

Vill man använda en timer för att dosera går den att ställa in mellan 0-30 sekunder som ett enkelt sätt att mala samma mängd kaffe varje gång. Behållaren för de malda bönorna har en lite märklig form att hälla från men det är överkomligt. Utöver den detaljen är kvaliteten på kvarnen som helhet mycket välbyggd och känns stadig och stabil att hantera. Likt de flesta kvarnar runt det här priset är den inte optimal för malning till espresso, men bryggs det mest andra sorters kaffe hemma är det inget hinder. Sammanlagt gör det att jag sätter Wilfa Svart Aroma som toppvalet för den bästa kaffekvarnen i hemmet.

Läs det längre testet av Wilfa Svart Aroma CGWS-130B för att få veta mer.

Fördelar

Enkel att använda
Ny förbättrad motor
Timer för dosering

Nackdelar

Klarar inte malning för espresso
Osmidig behållare för malet kaffe


3. Baratza Encore – Kvalitetskvarn

Kaffekvarnen Baratza Encore, kvalitetskvarn.

Specifikationer

 • Malningsgrader: 40 steg
 • Motor: 450 RPM
 • H 35,6 cm, B 12,7 cm, D 15,2 cm

Köp från

Bagaren och Kocken

Baratza Encore är en utomordentlig inkörsport till att mala kaffe hemma. Baratza har en hel uppsättning av kvarnar i högre prisklasser där Virtuoso-serien är nästa steg upp. Till Encore-modellen har de slimmat ner antalet funktioner. Timer och dosering har prioriterats bort så kvarnen slås manuellt av och på, men de har behållit det som verkligen räknas för en kvarn. Malningen med Encore går inte särskilt snabbt men den kompenserar med ett bra resultat och en jämn malning.

För att justera malningsgraden är det bara att bara att vrida på behållaren för kaffebönorna, med 40 steg finns det gott om utrymme för finjusteringar. Kvarnen ger ett jämt resultatet för malningsgrader över medium-fint vilket täcker in de flesta bryggmetoderna. Är kvarnen till för att enbart mala bönor till espresso finns det bättre alternativ, Encore kommer tar sig ner det i malningsgrad men lämnar inte mycket utrymme för finjustering.

Fördelar

Jämn malning från medium-fint till grovt.
Enkel att använda
Kompakt och stilren

Nackdelar

Inte lämplig för espresso
Saknar timer och dosering
Något långsam malning


4. Sage The Smart Grinder – Bäst för espresso

Kvarnen Sage The Smart Grinder, bäst för espresso.

Specifikationer

 • Malningsgrader: 60 steg
 • H 36 cm, B 22 cm, D 15 cm 
 • Timer med 0,2 sekunders intervaller

Hitta bästa pris hos

Bagaren och Kocken
Cervera

Sage The Smart Grinder är en elegant pjäs av rostfritt stål och rejäl svart plast, inuti sitter ett burr-kvarnverk även det i rostfritt stål. Den stora LCD-displayen gör det enkelt att välja dosering med vad Sage kallar för ’Dosing iQ’. Displayen visar malningsgrad, tid det tar att mala och om kvarnen är inställd på espresso visar den även antal shots. De förinställda programmen går enkelt att justera efter tycke och smak ändå ned till intervaller på 0,2 sekunder.

Med Smart Grinder finns alternativet att båda mala kaffet ner i en lufttätt behållare som medföljer, eller rakt ned i portafiltret för din espressomaskin som den säkrar med en magnet. I listan är den helt klart den bästa kaffekvarnen när det kommer till espresso, finkontrollen kostar lite men den drar inte iväg allt för mycket i pris. Kvarnen presterar även på grövre malningsgrader och inte bara espresso, ändå upp till det som önskas för presskaffe eller cold brew med jämn malning över hela spektrat. Det är väldigt mycket kvarn på liten yta som ger både flexibilitet och kvalitet.

Fördelar

Bra val för espresso
Smart doseringsteknik
Kompakt och väldesignad

Nackdelar

Aningen högljudd
Högt pris om espresso inte är prioriterat


5. Hario Coffee Mill Ceramic Slim – Bästa manuella kvarnen

Specifikationer

 • Keramisk burr-kvarn
 • 22 cm hög
 • Vikt: 230 gram

Köp från

Bagaren och Kocken

För att få med en manuell handkvarn i topplistan har jag valt Hario Coffee Mill Ceramic Slim. Namnet på den är nästan längre än själva kvarnen, som mäter in på 22 centimeter inklusive handtaget. I vanlig ordning med Hario så är kvarnverket byggt med kvalitet, inuti sitter en keramisk burr-kvarn som går att justera stegvis med en lättåtkomlig skruv. Kvarnen är riktig mångsidig och fixar allt från den finaste malningen för turkiskt kaffe upp till den grövre skalan för presskaffe och cold brew.

Timglasformen gör den bekväm att hålla i och konstruktionen av glas, hårdplast och rostfritt stål är byggd för att hålla länge. Behållaren för malda bönor rymmer 24 gram så det går att mala för upp till två koppar per gång. Lägger vi ihop prislappen och att den är enkel att använda, sköta och ta med sig så platsar den som den bästa kaffekvarnen för de manuella alternativen.

Fördelar

Riktigt bra burr-kvarn
Kompakt design
Hållbart byggd

Nackdelar

Glasbehållaren gör den något ömtålig för resor

Vanliga frågor om kaffekvarnar

Finns det billigare kvarnar?

När det kommer till kaffekvarnar bör fokus ligga på de med burr-kvarnverk. Kvalitén på malningen i burr-kvarnar är överlägsen de kvarnar som använder knivar, de har oftast en lägre prislapp men man får det man betalar för. Ett bra alternativ för att få en jämn malning till en lägre kostnad är en manuell och handdriven kvarn. De kan absolut prestera lika bra som de elektriska. Hario Coffee Mill Ceramic Slim från på plats fem i topplistan är ett bra alternativ..

Vad är fördelarna med att mala kaffet själv?

Kaffet smakar bättre helt enkelt och redan under malningen går det att uppskatta doften av nymalet kaffe. Oavsett bryggmetod så kommer det att var en påtaglig skillnad att mala kaffet själv jämfört med färdigmalt. Hela kaffebönor som förvaras rätt (läs frågan nedan) behåller också sin smak mycket längre än kaffe som malts i förväg.

Hur bör kaffet förvaras?

I förvaringen av kaffet vill vi undvika att det utsätts för syre, fukt, värme eller ljus. En oöppnad förpackning med kaffebönor gör sig bäst på en mörk plats som har en jämn temperatur över dagen. Samma sak gäller öppnade förpackningar. Bönorna kan gott ligga kvar i påsen de kom i och i sin tur brukar jag lägga den i en lufttät zip lock-påse. Jämfört med att förvara bönorna i en burk tycker jag det är ett smidigt sätt att få ut luft ur förvaringen. Kylskåpet är aldrig ett bra alternativ för kaffebönor eftersom de lätt absorberar oönskade smaker där.

Vilken malningsgrad ska jag använda?

När du hittat den bästa kaffekvarnen för dig är nästa steg att läsa guiden om att mala kaffe. Den förklarar hur malningen kan justeras utifrån både smak och den bryggmetod som används. De olika malningsgraderna finns beskrivna i text och bild från extra grovt ned till extra fint.

Går det att mala kaffebönor utan kvarn?

Ja det går om det krisar men räkna inte med en jämn malning. Att använda en mortel, mixer eller till exempel en matberedare funkar bäst på extremerna för fint och grovt. En mortel kan med lite arbete mala ner bönor till espresso och några snabba pulser med en mixer eller matberedare kan få till en lagom grov malning för presskaffe eller cold brew. Däremellan är det svårt att få den jämna malningen som behövs för till exempel pour over. Det här ser jag som nödlösningar, att skaffa en kvarn är det bästa i längden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *