Chemex: Bryggmetod, storlekar och tips för bättre pour over

Att brygga kaffe med Chemex är både en konst och en vetenskap. Med den här guiden får du lära dig allt som behövs för att få ut det bästa av bryggmetoden. Allt förklarat steg för steg ända fram till en välbalanserad kopp kaffe i världsklass.

Chemex uppfanns redan 1941 och är en ikon inom kaffebryggning med sin stilrena och tidlösa design. Den har tagit sig både till Museum of Modern Art och platsat på James Bonds frukostbord i From Russia, with Love. Om någon bryggmetod förtjänat en plats på ett museum så är det Chemex.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken.

Bryggmetod för att brygga pour over-kaffe med Chemex.
Bryggmetod för två koppar kaffe med Chemex.

Men det är inte bara gamla meriter och snygg design som tagit den ända hit, lika självklar som Chemex var då är den även idag. I en kaffevärld där antalet koppar som bryggs med pour over har ökat lavinartat, så håller bryggmetoden fortfarande ett jämnt tempo med nykomlingarna bland bryggtillbehören.

Få 500 kr insatt på ditt Rockerkort

Skaffa Rockerkortet i höst, genomför tre köp och få 500 kr insatt på ditt kort*

*Gäller de 20 000 första som skaffar Rockerkortet och genomför tre köp med kortet under perioden 26/6-31/10 2021. Pengarna sätts in på ditt Rockerkort inom 10 dagar från att du genomfört tre köp.

Chemex jämfört med Hario V60

Pour over kaffe med Chemex jämfört med Hario V60.

Med båda pour over-metoderna går det att brygga fantastiskt kaffe, men de kommer med några skillnader. Jämfört med Hario V60 har Chemex ett påtagligt tjockare filter. I bryggmetoden är därför sköljningen av filtret med varmt vatten extra viktigt. Filtret innehållet tre gånger så mycket papper som ett motsvarande Hario V60-modell för två koppar. Fördelen med det tjockare filtret är att det fångar upp mycket av kaffebönornas partiklar och oljor som kan ge för mycket bitterhet i kaffet. Det är vad som ger kaffet med Chemex en väldigt ren och mjuk smak.

Kaffebönorna är malda medium-grovt till Chemex, det är aningen grövre än till en Hario V60. Även om malningsgraden inte är perfekt inställd går det att få ut ett bra kaffe med en Chemex, så den är mer förlåtande som bryggmetod på så sätt. När det kommer till storlekar så är Hario V60 smidigare för att bara brygga en eller ett par koppar kaffe, V60-filterhållaren är mindre och enklare att rengöra och kommer i flera olika material. Men om det ska bryggas till fler än så finns de större Chemex-bryggarna som rymmer större mängder kaffe.

Pour over med Chemex

ÖversiktDetta behövs
Bryggtid: 4 minChemex-bryggareVattenkittel
Mängd: 2 kopparChemex-filterDigital våg
30 gram bönorTimer
KaffekvarnSked

500 ml vatten + lite extra att skölja med

Börja brygga och köp din Chemex här.

Kaffebönor till Chemex

Chemex är ett utmärkt val för att få ut det bästa av kaffebönornas karaktär. Den är en mångsidig bryggare som används både till ljusa och mörka rostningar, så att välja kaffebönor till den här metoden är verkligen en smaksak. Ljusare rostningar kommer att ge ett syrligare kaffe med fruktiga och friska toner, ju längre åt det mörkrostade hållet kaffet går får vi en tydligare beska och mer smak av choklad, nötter och mörka bär.

Eftersom bryggningen bryggmetoden låter kaffebönornas karaktär komma fram så pass väl är det en utmärkt metod för att testa nya sorter och regioner.

Mörkrostat från Peru är ett bra val för ett fylligare kaffe bryggt med en Chemex. Toner av choklad och nötter balanseras upp med friska citrustoner tack vare bryggmetodens sätt att ta fram de mest subtila tonerna i kaffebönorna.

Etiopiskt kaffe sätter fokus på syrlighet och toner av citrus, det rostas ofta lättare för att behålla de karaktäristiska fruktiga tonerna. Det är en kaffeupplevelse långt ifrån det ”vanliga” bryggkaffet.

Colombianskt kaffe är ett säkert val och med en Chemex plockar man fram det bästa ur kaffebönorna. Kaffet blir välbalanserat och lätt, fruktigt och ofta med bäriga toner.

Brygg pour over med Chemex.

Förberedelser

| Börja med hela bönor som du maler direkt innan bryggningen för bästa resultat. Utgå från malningsgraden medium-grovt för Chemex, det är ett bra riktmärke för att få rätt tempo i bryggningen och i sin tur ett välbalanserat kaffe. Justera efter tycke och smak och bekanta dig med malningsgraderna i guiden om att mala kaffe.

| Kaffebönor varierar i vikt och volym, en digital våg underlättar för att kunna brygga samma goda kaffe igen. I den här guiden bryggs det med 60 gram bönor per liter vatten, om du föredrar ett lite starkare kaffe, testa att öka mängden med 5 gram i taget. Vill du brygga mer än två koppar? Läs guiden om att dosera kaffe.

| En Gooseneck-kittel ger bra kontroll över vattenflödet och underlättar bryggning när det bryggs pour over. Jag använder en Hario Buono-kittel.

Chemex bryggmetod: steg för steg

Väg upp 30 gram kaffebönor för att brygga två koppar.

1. Väg upp 30 gram kaffebönor och använd malningsgraden medium-grovt för Chemex.


Sätt i ett Chemex-filter.

2. Vik upp ett filter och sätt det i din Chemex. Om du använder den fyrkantiga modellen, se till att delen som är tre lager tjock är vänd mot hällpipen. Det gör att filtret håller sin form och sitter bättre även när det är blött och att det inte bildas ett vakuum när kaffet bryggs.


Skölj Chemex-filtret med varmt vatten.

3. Värm upp 500 ml vatten tills det kokar plus lite extra att skölja med. Skölj längs med insidan av filtret tills det är genomblött. Häll sedan ut sköljvattnet med filtret på plats. Vi gör detta för att undvika att kaffet tar upp smak från pappret.


Häll det malda kaffet i kaffefiltret.

4. Häll det malda kaffet i filtret. Skaka om din Chemex försiktigt ett par gånger så att kaffet lägger sig jämnt och plant inför bryggningen. Ställ din Chemex på vågen och nollställ den för nu är det dags att brygga.


När det bryggs kaffe med pour over kallas det här steget för bloom.

5. Timer: 00:00 – 00:45
Starta timern och häll vatten över kaffet så det blir genomblött, det går åt cirka 70 gram vatten i det här stadiet. Steget kallas för bloom och det varma vattnet frigör gaser i kaffebädden, så att den expanderar och frigör smaker och aromer. Mer om bloom-steget finns längre ned på sidan bland ’vanliga frågor’. Låt stå till 00:45 på timern.


Pour over-metoden med Chemex går ut på att hälla vattnet i cirklar över kaffet.

6. Timer: 00:45 – 01:45
Häll vattnet kontinuerligt i cirklar över kaffebädden, undvik att hälla vatten på filtret eftersom vi brygger kaffe och inte papper. När du hällt på allt vatten från kitteln så bör timern stå på ungefär 01:45.


Servera kaffet när allt vatten har runnit igenom din Chemex.

7. Timer: 01:45 – 03:00
Låt vattnet som är kvar i filtret rinna igenom. Det bra att i början av det här steget ta en sked och försiktigt röra om kaffebädden i cirklar för att underlätta för vattnet att rinna igenom. Om det tagit mer än fyra till fyra och en halvminut att att brygga är kaffet för finmalt och är den under 3:30 är kaffet för grovmalet. Anteckna hur din kvarn fungerar och gör små justeringar tills nästa gång.

Häll upp och njut av ett exceptionellt mjukt, välbalanserat och smakrikt kaffe!


Chemex storlekar och modeller

Om du tänkt komma igång med att brygga pour over med Chemex är det bara att gratulera! Kaffe kommer att smaka godare från och med nu. Nästa steg är att hitta rätt modell och storlek bland de olika alternativen. En rekommendationen är storlekarna för 6 och 8 koppar. Med de storlekarna går det bra att brygga åt sig själv utan att de blir för stora att hantera, men de kan också brygga större mängder kaffe att bjuda på. Den mångsidigheten gör dem till favoriterna.

Alla storlekar och modeller har en liten glasknapp som sitter på karaffen och visar när den är halvfull. Det underlättar att se hur mycket kaffe som har bryggts eftersom det inte finns några andra mått på en Chemex.

Måttet för kopparna som tillverkaren refererar till i namnen på de olika bryggarna rymmer ca 1,5 dl. Men när man tagit sig tiden att brygga ett riktigt gott kaffe för hand är den mängden i minsta laget. Därför står det också beskrivet med varje storlek hur många koppar kaffe på 2 dl som det går att brygga.

En mindre storlek på Chemex för 3 koppar.

Chemex 3 koppar

 • Full kanna: 0,4 liter
 • Antal koppar: 2
 • Mått: H 20,9 cm, B 7,6 cm

Välj modell

Den minsta modellen passar för att brygga pour over till en eller två personer som mest. Den här storleken använder ett filter som har en annan form än de större bryggarna, köp Chemex FP2-kaffefilter till 3 koppar-storleken.

En handgjord Chemex för 5 koppar.

Chemex 5 koppar

 • Full kanna: 0,7 liter
 • Antal koppar: 3-4
 • Mått: H 21,6 cm, B 11,6 cm

En smidig storlek för att brygga kaffe åt sig själv eller ett lite mindre sällskap. Storleken för 5 koppar finns enbart i den mer exklusiva handgjorda serien.

En mellanstor Chemex för 6 koppar.

Chemex 6 koppar

 • Full kanna: 0,9 liter
 • Antal koppar: 4-5
 • Mått: H 21,6 cm, B 13 cm

En smidig storlek för att brygga kaffe åt sig själv, men det går lika bra att brygga kaffe för 4-5 personer.

Chemex för 8 koppar är en smidig storlek.

Chemex 8 koppar

 • Full kanna: 1,2 liter
 • Antal koppar: 6

Välj modell

Fortfarande en lagom storlek för att brygga en eller två koppar men den kan också brygga upp till 6 koppar.

En stor Chemex för 10 koppar

Chemex 10 koppar

 • Full kanna: 1,5 liter
 • Antal koppar: 7-8
 • Mått: H 23,5 cm, B 13 cm

Välj modell

En lite väl stor modell om det oftast bryggs en eller två koppar, men till större grupper är storleken ett bra val.

Den största storleken på Chemex för 13 koppar.

Chemex 13 koppar

 • Full kanna: 1,9 liter
 • Antal koppar: 9-10
 • Mått: H 27,9 cm, B 14,6 cm

Den största storleken av Chemex-kaffebryggarna som är till för att brygga pour over till stora sällskap. Chemex 13 koppar finns enbart i den exklusiva handgjorda modellen.

Chemex-filter

Kaffefiltret är avgörande när det bryggs med Chemex. Oavsett typ av filter så har de några gemensamma egenskaper. De är 20-30% tjockare än filter till andra bryggmetoder och det är till stor del vad som ger den rena, mjuka och unika smaken i kaffet. Oljor och partiklar som kan ge en oönskad bitterhet stannar kvar i filtret istället för att hamna i koppen. Filtrets konform hjälper också till att jämnt extrahera det bästa ur kaffebönorna.

Utöver den mindre bryggaren för 3 koppar som har egna filter är valet mellan runda och fyrkantiga filter en smaksak. De är alla tillverkade av samma typ av papper.

FC-100 runda filter till Chemex.

Runda filter

De runda förvikta filtren med modellnamnet FC-100 är enkla att bara att placera i bryggaren.

Passar till stolekarna: 5, 6, 8, 10 och 13 koppar.

FS-100 färdigvikta fyrkantiga filter till Chemex.

Fyrkantiga filter

De fyrkantiga färdigvikta filtren med modellnamnet FS-100 viks på ett enkelt sätt som går snabbt att lära sig. Sidan med 3 lager vänds mot hällpipen på bryggaren.

Passar till stolekarna: 5, 6, 8, 10 och 13 koppar.

FP-2 filter till Chemex 3 koppar.

Filter för 3 koppar

Chemex-storleken för 3 koppar använder mindre filter än de andra storlekarna med modellnamnet FP-2.

Passar till storleken: Chemex 3 koppar.

Classic jämfört med handgjorda modell

De handgjorda modellerna tar hantverket med att brygga pour over till nästa nivå. Varje Chemex skapas för hand i ett glasbruk och blir till en unik bryggare. Med tanke på arbetet som går in i att skapa de här modellerna är prislappen högre, jämfört med Classic-modellerna som tillverkas i en större fabrik. Oavsett tillverkningsmetod är funktionen att brygga kaffet densamma, så det är helt enkelt en smaksak vilken modell du väljer. Se filmen om de handgjorda modellerna:

Träkrage eller glashandtag?

Chemex med träkrage: Tidlös design och snygg att servera från.
Chemex med glashandtag: Lätt att rengöra och minimalistisk.

På ett café är underlättar det att använda Chemex-modellen helt i glas för att rengöra flera gånger om dagen. Men för den som använder sin Chemex hemma förhöjer den klassiska designen bryggningen och att plocka av och på träkragen för rengöring är överkomligt. Bryggningen med dem är densamma, det är enbart handtagen som skiljer de olika modellerna åt.

Chemex historia

Det går att fråga sig vad Chemex har gemensamt med många av de mest populära superhjältarna. Frågan tyder kanske på ett extremt förhållningssätt till bryggmetoden, men faktum är att de är skapade av vetenskapsmän.

Vetenskapligt bevisat gott kaffe?

Dr. Peter Schlumbohm var den tyskfödde, men senare New York-baserade, excentriska kemisten bakom det hela. Han hade en oerhörd drivkraft att förbättra och försköna föremålen i ens hem och göra dem mer lättanvända. Med tiden blev det över 300 patent som gick i den riktningen. De sträckte sig från en kaviartallrik med inbyggd kylning, en bricka för sängen med inbyggd ishink för champagne och till och med bilen Chemobile.

Viktigast för den här historian var patentet som kom på plats 1939 för Chemex-bryggaren. Med en form inspirerad av både laboratorieflaskor och designrörelsen Bauhaus uppfanns en metod att brygga kaffe med enbart en glasbehållare och ett pappersfilter.

Chemex från 1942 och framåt

Chemex började säljas i 1942 i en tid när 64% av de amerikanska hushållen bryggde sitt kaffe i en perkulator. Den höll sig som en nischad produkt för design- och kaffefantaster.

När Dr. Schlumbohm gick bort 1962 gick inte rättigheterna till Chemex vidare till någon släkting utan till hans favoritassistent i företaget. Kort därefter såldes det vidare till en affärskoncern i Pittsburgh som utvecklade fler hem- och köksprodukter under varumärket Chemex med varierat resultat. Till slut landade ägarskapet hos de nutida ägarna, Grassy-familjen. Patrick, en tidigare FBI-agent och Liz som var aktiv i modevärlden på Upper East Side i New York fick höra att Chemex var till salu. Liz driver idag företaget tillsammans med dottern Liza och sonen Adam. 1980- och 1990-talet var en period då företaget mest trampade vatten men vinden var på väg att vända.

Chemex och tredje kaffevågen

Chemex-bryggaren fick en uppsving år 2005 med den tredje kaffevågen. När rosterier och kaffebarer med hög profil började brygga med Chemex och göra den synlig för deras kunder och gäster. Doug Zell, medgrundare till Intelligentsia Coffee i USA spelade en stor roll i uppsvingen för Chemex och omfamnade den dels tack vare dess design, men också hur bryggmetoden passar deras egna rostade kaffebönor.

Bryggare i den tredje kaffevågen.
Tredje kaffevågen innebär fokus på kvalitet och hantverk.

Chemex Corporation

Företaget är i nuläget familjeägt och baserat i Massachusetts USA med 25 anställda. De olika delarna till bryggaren tillverkas runt om i världen så bryggaren är en produkt av nutida världshandel och produktion. Glaset kommer från Kroatien och Taiwan, träet till kragen från gummiträd i Malaysia och lädret till bandet tillverkas av företaget Rawlings i Tennessee, mer kända för sina baseball-handskar. Alla komponenter samlas i fabriken i Massachusetts för att monteras ihop, förpackas och skickas iväg. Den enda delen som tillverkas på plats i fabriken är de olika modellerna av filtren.

Träkragen och det knuta läderbandet.
Träkragen och läderbandet.

Chemex framtid

Så har det sett ut i företaget den större delen av 2000-talet tills Chemex ingick i ett samarbete med det irländska företaget Marco. Efter åratal av utveckling och tester kom de ut med den elektriska kaffebryggaren Ottomatic. Den gör det automatiskt att brygga pour over med rätt temperatur och vattenflöde i en Chemex för 6 koppar. Andra nya produkter som har utvecklats på senare tid är locket som hjälper till att hålla värmen i kaffet över tid och en krage i läder som är enkel att plocka på och av glaskaraffen.

Chemex har gjort en rejäl resa från start men det som varit konsekvent över alla årtionden är det mjuka och fylliga kaffet som den brygger med sin unika design.

Vanliga frågor om Chemex

Varför smakar kaffet så syrligt?

Smakar kaffet för syrligt ställ in kvarnen på att mala finare. Samma sak gäller åt andra hållet om kaffet smakar för beskt, då bör det malas grövre. Detta finns förklarat i mer detalj i guiden om att mala kaffe.

Hur lång tid borde det ta att brygga med Chemex?

Bryggningen från att vattnen börjar hällas bör gå på mellan 3,5 – 4,5 minuter. Om det går för snabbt, testa att mala kaffet finare och sakta ner tempot som vattnet hälls på.

Hur fungerar bloom-steget?

Pausen i bryggningen för bloom görs av två anledningar. Värmen får koldioxiden i kaffet att evaporera. Koldioxid har en sur smak som vi helst inte vill ha kvar i kaffet. Gasen stöter även bort vatten som bättre används för att extrahera smaker och aromer. Därför kommer steget bloom först med en mindre mängd vatten och lägger grunden för resten av bryggningen.

Hur rengör man en Chemex?

Det går bra att antingen köra den i diskmaskinen efter träkragen och snöret plockats av. Eller diska den för hand i varmt vatten med diskmedel och en diskborste. Modellen med glashandtag är enklare att rengöra eftersom den saknar de löstagbara delarna. Rengör den efter varje bryggning eftersom oljorna som blir kvar från kaffet härsknar och blir riktigt otrevliga att dricka.


Chemex med Kaffebryggan

Kaffet i guiden för att brygga med Chemex har jag vägt med en Hario V60 Drip Scale, malt med en Baratza Encore och bryggt med en Chemex för sex koppar och en Hario Buono-kittel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *