Cold brew: Guide, tips och recept till det svalkande kaffet

Kaffe och något svalkande att dricka är det bästa av båda världar och där hittar vi cold brew. Här går det att lära sig steg för steg, hur det kallbryggda kaffet blir så gott som det bara går. Själva insatsen för att sätta igång bryggningen tar inte längre tid än någon annan bryggmetod, men kaffet behöver stå desto längre innan det är färdigt att dricka.

När kaffe bryggs på lägre temperaturer över tid utvinns det mindre syrliga och bittra ämnen än vid högre temperaturer. Något som däremot inte påverkas lika mycket av temperaturen är mängden koffein i kaffet. Den långsammare bryggningen, gör att kaffet innehåller mer koffein än en lika stor mängd som har bryggts varmt. I receptet bryggs det ett koncentrat som sen blandas ut med vatten eller mjölk, så mängden koffein i det färdiga kaffet hamnar ändå på ungefär samma nivåer som för varmt kaffe.

Tålamodet med att kallbrygga belönas med ett kaffe som är både lättdrucket och fantastiskt gott.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken och Cervera.

Kaffebönor till cold brew

Rostade kaffebönor kan gå från den ljusa rostningen med en blommig och fruktig karaktär till den mörkrostade sidan med toner av mörka bär, nöt och choklad. Cold brew har en tendens att framhäva de mörkare och mer mustiga smakerna från bönorna, som lätt tar över karaktären i en ljusrost.

Cold brew kan bryggas med alla typer av bönor, men eftersom tonerna från en ljusrost har svårt att slå igenom kan andra bryggmetoder lämpa sig bättre att få fram de bönornas karaktär. Iskaffe är då ett bra val om man vill dricka sitt kaffe kallt. Mörkrostade bönor kan bli lite väl intensivt i en bryggmetod som förstärker dess toner, så en bra start för cold brew är en mellan till mellanmörk rostning.

Kallbryggt kaffe som hälls upp.

Cold brew i glasburk

Det går finfint att brygga cold brew i vilken behållare som helst så länge den är är klassad för att komma i kontakt med livsmedel. Med en glasburk på en liter går det att brygga 6 glas kaffe. Följ receptet och förberedelserna för att brygga cold brew med en presskanna. Det enda som skiljer metoderna åt är steget för filtrering eftersom presskannan har sitt filter inbyggt. Om kaffet bryggs i en glasburk går det bra att använda till exempel en sil, en tunn tyghandduk eller pappersfilter för att filtrera kaffet.

Cold brew i presskanna

ÖversiktDetta behövs
Bryggtid: 12-20hKaffepress 8 kopparKaffekvarn
Mängd: 6 glas680 ml vattenDigital våg
170 gram bönorSked
Behållare ca 0,5 literKylskåp

Cold brew som bryggs i en kaffepress har fördelen att filtreringen redan finns inbyggd. Bodum Chambord för 8 koppar är kaffepressen som jag använder men den här metoden fungerar oavsett modell på kaffepress. Hur pass bra den filtrerar kaffet kommer att påverka bryggningen men det kommer vi till en bit in i guiden.

För ett cold brew-koncentrat är 1 del bönor och 4 delar vatten ett bra riktmärke att brygga med. Jag har anpassat mängderna i det här receptet för att få ut så mycket som möjligt i en kaffepress för 8 koppar. Efter att koncentratet blandats ut med antingen is, vatten eller mjölk ger receptet 6 glas kallbryggt kaffe på 1,5 dl styck. För att brygga mer eller mindre har jag skrivit en guide om att dosera kaffe oavsett bryggmetod.

Förberedelser

| Så här grovmalet kaffe finns inte att köpa färdigpaketerat i butik. Om din lokala kaffehandlare sköter malningen eller du gör det med en egen kvarn, använd malningsgraden grovt för cold brew i en kaffepress, läs mer om att mala kaffe.

| Kaffebönor varierar i vikt och volym, en digital våg rekommenderas för att kunna brygga samma goda cold brew igen. Vill du brygga mer eller mindre? Läs guiden om att dosera kaffe.

Cold brew i presskanna: steg för steg

Till kallbryggt kaffe är det en grov malning med kaffekvarnen.

1. Väg upp 170 gram bönor för en grov malning i kaffekvarnen. Eftersom bönorna kommer att ligga i vatten så pass länge har de lättare över tid att utvinna smakämnen, att mala finare gör inget nytta och det blir bara svårare att filtrera. Häll ner det malda kaffet i kaffepressen.


2. Häll på 680 ml kallt vatten och rör om några varv med en sked så att det allt kaffe blir blött. Eftersom bönorna är grovmalda så kommer de till en början flytta upp till toppen av kaffepressen, det är inga konstigheter.


3. Ställ kaffepressen mörkt, gärna i ett skåp. Eller helt enkelt i ditt kylskåp. Tiden och temperaturen man brygger sin cold brew med är en smaksak, så testa dig fram. 18 timmar i kylskåp är det jag brukar ha som utgångsläge, där tycker jag att kaffet är som mest smakrikt och som en bonus är det kallt och redo att drickas snabbare. Ställ en påminnelse när det är dags att gå vidare till steg 4. Kaffe som får stå och brygga för länge kan smaka träigt och det blir inte bättre med tiden.

Rumstemperatur: 12-16 timmar
Kylskåp: 16-20 timmar


4. Tryck ned pressen tills den kommer till ett mjukt stopp, lägg in på någon extra kraft som rör om och drar ur extra bitterhet från kaffet.


5. Häll upp kaffet i en behållare som går att försluta, att den är lufttät är det viktiga här för att förbättra hållbarheten.

Bonus: Alla kaffepressar är inte skapta likadana. Filtret i dem varierar i storlek och för att undvika att få med de minsta partiklarna kan det vara bra att hälla det kallbryggda kaffet genom till ett pappersfilter. Till exempel ett Chemex-filter, Hario V60-filter eller filtret du använder för kaffebryggare.


Cold brew-koncentrat blandas ut med vatten.

6. Nu har vi cirka 450 ml koncentrat som är dubbelt så starkt som det bör drickas. Späd antingen ut det med lika mycket vatten direkt för att ha kall cold brew redo i kylskåpet. Eller testa ett eller flera av förslagen nedan med recept och idéer.

Recept med cold brew

Om man behåller koncentratet outspätt går det att vara kreativ och använda det på flera olika sätt, till exempel:

 1. Klassikern: Fyll ett glas med is och häll på koncentrat, vatten, eller mjölk. Läs artikeln om de bästa havre- och växtbaserade alternativen.
 2. Använd det istället för iskaffe för svalkande drinkar med karamell, vanilj eller choklad. Läs recepten här.
 3. Mitt hemliga recept: använd koncentratet i smeten för chokladbollar.
 4. Späd ut det med vatten, frys in och använd som kaffe-isbitar.
 5. Eller testa något av recepten nedan:

Vietnamesisk cold brew

Det här svalkande sättet att dricka kaffe på kombinerar det kraftiga kallbryggda koncentratet med söt kondenserad mjölk. Traditionellt sett bryggs det vietnamesiska kaffet varmt över is och kyls ned, läs mer om den metoden i artikeln för iskaffe. Eftersom vi redan har ett cold brew-koncentrat redo är det här en svalkande variant av den vietnamesiska klassikern.

Drinken blandas ut med både is och mjölk, så en kraftigare smak i kaffet är bara bra. Att brygga koncentratet med kaffe som är medium-mörkt till mörkt rostat passar alldeles utmärkt.

Recept på vietnamesisk cold brew.

Ingredienser

 • 1,5 dl cold brew-koncentrat
 • 1 msk kondenserad mjölk
 • 1 dl mjölk
 • Is

Gör så här

 1. Fyll ett högt glas med is.
 2. Häll över kaffe, kondenserad mjölk och mjölk.
 3. Rör om tills det blandats.

En vegansk variant är att använda någon av sorterna från artikeln med den bästa havremjölken i kaffe, tillsammans med till exempel lönnsirap för att ersätta sötman från den kondenserade mjölken.

För att brygga kaffet helt enkelt tradition med kaffesorter som är som är vanliga i Vietnam. Använd Trung Nguyen Premium Blend eller Café Du Monde Coffee with Chicory.


Kaffe Tonic

Kaffe Tonic är en drink där en frisk och bubblig tonic balanserar med den lätta syran i cold brew-koncentratet. Perfekt för en bubblande kaffedrink när som helst under dagen.

Som bonus och lite överkurs blir Kaffe Tonic extra gott med cold brew bryggt på fruktiga kaffebönor, från till exempel Etiopien. De bönorna passar väldigt bra tillsammans med en tonic med citrus-toner. Är kaffet bryggt med mörkare bönor som smakar mer av nötter och choklad kan det användas lite mindre cold brew och mer tonic i receptet.

Recept på drinken Kaffe Tonic med cold brew-kocentrat.

Ingredienser

 • 1 dl cold brew-koncentrat
 • 2,5 dl tonic
 • Is
 • Garnering

Gör så här

 • Fyll ett glas med is.
 • Häll i tonic.
 • Häll i cold brew-koncetrat.
 • Rör om och garnera med till exempel citron, apelsin, Maraschino-körsbär eller en rosmarinskvist.

Vanliga frågor om cold brew

Varför är cold brew mindre bittert?

Kaffe som bryggs varmt leder till en snabbare oxidering, smakämnen och aromer förångas och kaffet blir mer bittert. I de svalare temperaturerna som cold brew bryggs sker de här reaktionerna också men det går inte lika snabbt, så bitterheten blir mindre framträdande.

Koncentratet smakar bittert eller surt?

Om det finns för bittra smaker i koncentratet har antingen kaffet malts för fint, eller att det fått stå och brygga för länge.

Ett för surt kaffe går att åtgärda om det fortfarande brygger, det är förmodligen underextraherat och behöver stå i några timmar till. Tar det längre tid än de 12-20 timmarna i guiden kan kaffet malas lite finare till nästa bryggning.

Kaffet är för starkt eller svagt?

Om koncentratet inte har spätts ut är det här enkelt åtgärdat i efterhand, justera hur det blandas ut efter tycke och smak. Är koncentratet bryggt med proportioner som inte riktigt stämmer är det bara att lära sig av det, se det som ett bra tillfälle att brygga mer.

Hur länge håller sig cold brew?

Till skillnad från kaffe som bryggts varmt och börjar bli odrickbart efter några timmar så håller sig cold brew-koncentrat ett bra tag i en lufttät förvaring i kylskåpet. Dricks det upp inom en vecka så har det ännu inte tappat allt för mycket smak. Det som händer vid längre lagring är att smaken bleknar, medan koffeininnehållet minskar och syror frigörs och ökar. Vid förvaring över två veckor går det inte längre att vara helt säker på att bakterier inte har börjat växa till sig. Det gäller för koncentratet, har kaffet spätts ut räkna med 2-3 dagars hållbarhet istället.

Går det att göra isbitar med kaffe?

Ja det går och cold brew är speciellt lämpat för det. Eftersom kaffet aldrig har varit varmt har det inte frigjort lika mycket av de bittra ämnena som med tiden börjar smaka surt. Så brygg koncentratet, späd ut det och frys in bitarna. De är perfekta att använda till cold brew eller iskaffe.

Finns det cold brew-maskiner?

KitchenAid tillverkar en bryggare som filtrerar kaffet och gör det enkelt att hälla upp det från en kran. Ställ bryggaren i kylen och håll igång flödet av cold brew. Hitta bästa pris hos Bagaren och Kocken och KitchenTime.

Vad är nitro cold brew?

Med nitro cold brew har kaffet blandats med kvävgas, det är samma gas som ger ölen Guinness sin mjuka och fylliga skumkrona. I cold brew förstärker kvävgasen sötman och ger samma krämiga och fylliga känsla. Nitro cold brew går ibland att hitta på menyn hos vissa caféer och är ännu mer ovanligt att göra hemma. Det finns specialprodukter att söka efter, annars är utrustning för att kolsyresätta hembryggd öl en lösning.


Kaffebryggans utrustning

Kaffet i guiden för cold brew har jag vägt med en Hario V60 Drip Scale, malt med en Wilfa WSCG-2 och bryggt i en Bodum Chambord 8 Koppar Kaffepress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *