Dosera kaffe rätt och brygg mer till fler

Att dosera kaffe handlar om att hitta den balans mellan kaffebönorna och vattnet som ger det bästa resultatet för den bryggmetod som används. Innan vi ens kommit till doseringen är den bästa grunden för ett gott kaffe att börja med nyrostade kaffebönor och mala dem precis innan bryggningen. Läs guiden om att mala kaffe för att hitta rätt bland malningsgraderna.

Det viktiga är att du själv tycker om det kaffe som du brygger, så testa dig fram och finjustera mängderna efter ditt egna tycke och smak. Kopparna i exemplen är på två deciliter.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken.

Dosera till kaffebryggare

Grundregeln för att dosera kaffe till elbryggare är 60 gram kaffe per liter vatten. För det mesta är 6 gram vad ett kaffemått rymmer, men alla mått är inte skapta likadana så väg ditt mått en gång för att veta säkert. De olika bryggmetoderna på Kaffebryggan handlar till stor del om att brygga kaffe för hand, men en kaffebryggare kan likväl åstadkomma ett välbalanserat och gott kaffe. Oavsett metod är det lika viktigt att ha bra förutsättningar. Friskt vatten och nymalet kaffe tar en långt för ett gott kaffe.

PersonerKaffe (g)Vatten (dl)
112 (2 skopor)2
224 (4 skopor)4
336 (6 skopor)6
448 (8 skopor)8
560 (10 skopor)10

Dosera med Moccamaster-måttskedar

Moccamaster tillverkar två olika måttskedar. Den bruna skeden i plast som ofta följer med vid köpet av kaffebryggaren. Den är dubbelt så stor som vanliga måttskedar och rymmer 12 gram. Använd hälften så många skopor som i tabellen ovan för att dosera kaffe med den skeden.

Den rostfria modellen rymmer 10 gram och är designad för att följa de jämna stegen på vattentanken.

PersonerKaffe (g)Mängd (l)
115 (1,5 skopa)1/4
230 (3 skopor)1/2
345 (4,5 skopor)3/4
4-560 (6 skopor)1
675 (7,5 skopor)1 1/4
Dosera kaffe till presskanna och pour over.

Dosera till presskaffe och pour over

Även till presskaffe och pour over är 60 gram kaffe per liter vatten ett bra riktmärke. Men istället för deciliter som på kaffebryggaren är måtten i gram. Att väga både kaffet och vattnet är extra viktigt för att brygga pour over så som Hario V60 och Chemex.

PersonerKaffe (g)Vatten (g)
115250
230500
345750
4601 000
5751 250

Dosera kaffet med precision med en Hario V60 Drip Scale.

Hario V60 Drip Scale är en digital våg som är gjord för kaffeentusiaster. Den ger precision ned till ett gram och har en inbyggd timer, precis där den behövs under bryggningen. Beställ vågen här och njut av ett välbalanserat kaffe.


Dosera kaffe till iskaffe

Dosera till iskaffe

Till iskaffe används aningen mer bönor jämfört med kaffe som serveras varmt av två anledningar. Kylda drycker avger mindre smak och aromer och eftersom det serveras över is bidrar det till att iskaffet inte blir vattnigt allt eftersom isen smälter. Flera olika sätt att brygga iskaffe finns förklarat steg för steg i den här guiden. Mått i gram nedan:

PersonerKaffeVattenIs
116150100
232300200
348450300
464600400
580750500

Cold brew.

Dosera till cold brew

När det kommer till att dosera kaffe för cold brew går det åt mer bönor till mängden vatten jämfört med att brygga varmt. Läs mer om att brygga cold brew. På grund av att den låga temperaturen extraheras oljor och smakämnen inte lika snabbt jämfört med varmt vatten. Cold brew tar 12 till 20 timmar och för att underlätta bryggs kaffet först som ett koncentrat, dubbelt så starkt som det bör drickas. Mängderna i tabellen är det som går åt för brygga koncentratet, efter bryggningen blandas det ut med lika delar av till exempel is, vatten eller mjölk. Ett glas rymmer 1,5 dl i det här exemplet.

Det går utmärkt att brygga långt över dessa mängder. Den största cold brew-byggningen jag gjort har varit med 20 liter vatten och 5 kilo kaffe. Mått i gram nedan:

MängdKaffe (g)Vatten (g)
2 glas85340
4 glas128510
6 glas170680
8 glas212850
10 glas2551 020

Dosera kaffe till AeroPress

Dosera kaffe till Aeropress.

AeroPress är en väldigt kompakt bryggare som rymmer 250 ml vatten. Standardmetoden för att brygga med den ger en kopp kaffe i taget. Läs mer om hur i bryggmetoden för AeroPress.

Det följer med en skopa som enligt tillverkarna rymmer 11,5 gram med ett struket mått och 14 gram med ett rågat mått. Men detta varierar rejält beroende på olika kaffebönor och hur de är malda. Som vanligt är det bäst att använda sig av en våg för att dosera.

MängdKaffe (g)Vatten (g)
1 kopp17220

Vikten av gott vatten

Kaffe som bryggts består till över 98% av vatten och det påverkar i allra högsta grad smaken. Om vattnet i sig inte smakar gott kommer kaffet det bryggs med inte att göra det heller. Det går att åtgärda genom att använda en vattenfilterkanna innan bryggningen.


Vanliga frågor om att dosera kaffe

Behöver jag en våg?

Vågen är en given del av bryggtillbehören av tre anledningar.

 • Utan att kunna väga mängderna är det svårt att få ett välbalanserat kaffe, för mycket eller för lite kaffe eller vatten ger bitterhet och syra istället för den goda koppen kaffe vi vill åt.

 • När du väl fått till den perfekta koppen hjälper vågen till att kunna brygga den igen. Kontinuitet i bryggningen möjliggör både att hitta rätt och att stanna där.

 • Det är lätt att vilja avrunda uppåt och hälla på lite extra kaffe, vågen både motverkar den impulsen och gör att kaffet räcker längre.
 • Hur påverkar rostningen kaffets vikt?

  Ju längre en böna rostas desto mer vätska tappar den, på grund av det väger det rostade kaffet 15-20% mindre än råkaffet beroende på rostningrad. Därför är det bättre att väga kaffe än att använda ett volymmått.

  Varför använda en våg till vattnet?

  Att måtta upp vattnet är väl enkelt? 1 gram är lika med 1 milliliter. Precis som med bönorna vägs vattnet för precision och kontinuitet för ett bättre kaffe. Mäts vattnet i ett decilitermått innan det kokas kommer en del av vattnet att förloras i ånga. Att väga vattnet efter koket gör att vattnet hinner tappa i temperatur och påverka bryggningen.

  Att ställa sina bryggtillbehör ovanpå en våg och nollställa den, ger mycket mer kontroll när det kommer till hur mycket varmt vatten som används och hur kaffet kommer att smaka.

  Hur stor är en kopp kaffe?

  I äldre svenska recept som använder måttet är en kopp kaffe 1,5 dl. Det är i minsta laget när man tagit sig tiden att brygga ett riktigt gott kaffe, så på den här sidan är en kopp kaffe alltid 2 dl.

  Hur många matskedar är ett kaffemått?

  Ett kaffemått som i de allra flesta fall rymmer 7 gram kaffe motsvarar 1,5 matsked.

  Hur mycket väger 1 dl kaffepulver?

  Vikten beror på hur kaffet är rostat och malet och det är därför det är bättre att väga kaffet än att mäta volymen på det. Men utgår vi från färdigmalet kaffepulver så väger en deciliter kaffepulver cirka 35 gram.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *