Espresso Martini-cocktail: Kall, kraftfull och kanongod

Det börjar närma sig 30-årsjubileum för Espresso Martini-cocktailen som kom till i Soho London mot slutet av 80-talet. Som bekant är alla goda ting tre, och tre ingredienser är det som används i det här receptet. Antingen gör du en Espresso Martini med sockerlag eller någon sorts kaffelikör, Kahlua är den vanligaste och är lätt att få tag på.

Vodka är nästa ingrediens och här är det bara att plocka fram en sort du tycker om. Ju renare smak från vodkan desto bättre för i den här cocktailen är det kaffet som kommer spela huvudrollen.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken och Cervera.

När det kommer till kaffet vill vi åt en dubbel shot espressso. En espressomaskin kommer väl till pass men det går också bra med en kapselmaskin så som Nespresso, så länge du gillar smaken på kaffet blir det bra.

För att blanda den här drinken underlättar det att använda ett barset med shaker, drinksil och drinkmått. Avslutningsvis sitter det fint med ett snyggt cocktailglas att servera drinken i.

ÖversiktIngredienser
Tid: 4 minuter3 cl sockerlag/kaffelikör
Mängd: 1 drink3 cl vodka
3 cl espresso

Espresso Martini cocktail: steg för steg

1. Häll 3 cl sockerlag eller kaffelikör och 3 cl vodka i din shaker.

2. Brygg en dubbel espresso och rakt ned i shakern med den också.

3. Lägg i rejält med is i shakern och skaka om till shakern blir frostig och kall.

4. Sila den mixade cocktailen ned i ett cocktailglas, isen lämnas kvar i shakern.

Ett frostat glas som stått på kylning tycker jag förhöjer känslan och upplevelsen av det starka kaffet i den kalla cocktailen. Garnera med några kaffebönor på toppen om så önskas men det är enbart för det visuella!

Recept på cocktailen Espresso Martini.

Varianter

Det går utmärkt att testa sig fram med den här drinken. Dels med olika sorters kaffe men också de olika mängderna. För en alkoholfri variant skippas helt enkelt vodkan. Efter en middagsbjudning sitter en Espresso Martini fint som ett spännande alternativ till kaffe med avec, här får man allt i ett riktigt gott paket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *