Espresso Tonic: Recept och tips för en svalkande kaffedrink

Espresso Tonic är en oväntat svalkande drink, oväntad för att den kombinerar kaffe som är bittert och tonic som också är bittert. Men när de blandas händer det något som fungerar och det är vad vi ska gå in på i detalj här. Drinken populariserades i Sverige hos kafferostarna Koppi i Helsingborg år 2007 innan den tog sig vidare ut i världen. Drinken går snabbt och enkelt att göra, innehåller en härlig mix av syrlighet, sötma och bitterhet och ger massor av möjligheter för att göra egna varianter.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken och HelloFresh.

ÖversiktDetta behövs
Tid: 2 minuter1 dubbel espresso
Mängd: 1 drink150 ml bra tonic*
Is

Bra tonic*

För att drinken ska bli så god som möjligt behövs det en god espresso, ett syrligt kaffe från till exempel Kenya eller Etiopien passar bra men experimentera gärna. Lägg sen till mycket is och en god tonic. Skippa de stora PET-flaskorna, det finns så många bättre alternativ för tonic i butikshyllorna som till exempel Fentiman eller Fever-Tree Mediterranean Tonic. Men när det finns utmärkta svenska alternativ att välja på så kör vi på det.

Espresso Tonic: steg för steg

1. Börja med att fylla ett glas till toppen med is. Så länge glaset rymmer minst 200 ml går det bra med vilket glas som helst.

2. Häll 150 ml tonic över isen. Under tiden espresson bryggs kommer tonicen att bli iskall.

3. Brygg en dubbel espresso, värm inte upp koppen eller glaset i förväg eftersom espresson kommer att kylas inom kort.

4. Häll över den dubbla espresson och drinken är färdig att drickas. Om espresson hälls på försiktigt så kommer drinken att skikta sig och bli riktigt snygg till serveringen.

Oftast finns det citrustoner så det räcker i tonicen men lägg i en citronskiva om så önskas.

Recept på kaffedrinken Espresso Tonic.

Varianter

Det går utmärkt att testa sig fram med den här drinken. Dels med olika sorters kaffe och tonic men också med olika smaksättningar. Istället för citron som kan smaka rätt skarpt är en apelsinskiva ett bra alternativ för en fylligare smak. Testa att dekorera och garnera med vinbär som ger syrligheten i drinken en extra kick.

Cold brew & Tonic

Om du vill prova på drinken medan din nya espressomaskin är på väg med posten går det att göra drinken med cold brew också. Skillnaden blir främst i textur eftersom espresson är mer krämig, men att använda cold brew kan bli minst lika smakrikt. Blanda 150 ml tonic och is med 6 cl cold brew-koncentrat.

Har du gjort någon egen tolkning av Espresso Tonic som blivit riktigt bra? Varianterna med olika kaffebönor, gärna från ett lokalt rosteri och olika sorters tonic är oändliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *