Hario Skerton – test av manuell kaffekvarn

Det första man borde göra för att förbättra sitt kaffe hemma är att mala det direkt innan det bryggs. Så det behövs en kaffekvarn. Trevligt nog är det så att riktigt bra kaffe behöver inte vara dyrt att brygga. Det finns utmärkta alternativ för kvarnar som inte kostar skjortan, här ska vi titta närmre på handkvarnen Hario Skerton som är en av dem.

Den manuella kaffekvarnen Hario Skerton är ett budgetvänligt alternativ för att att mala kaffe. Malningen görs för hand och har flera egenskaper och fördelar som de dyrare elektriska kvarnarna inte kan tävla med.

Få 500 kr insatt på ditt Rockerkort

Skaffa Rockerkortet i höst, genomför tre köp och få 500 kr insatt på ditt kort*

*Gäller de 20 000 första som skaffar Rockerkortet och genomför tre köp med kortet under perioden 26/6-31/10 2021. Pengarna sätts in på ditt Rockerkort inom 10 dagar från att du genomfört tre köp.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken.

Fördelar

Bra kvarnverk
Smidig konstruktion
Lättskött

Nackdelar

Det blir mycket vevande om det ska malas större mängder
Något omtålig glasbehållare

Köp en Hario Skerton-kvarn här.

Jämn malning – 4/5

För finare malning gör Hario Skerton ett bra jobb. Inte bara för prisklassen utan malningen upp till nivån medium-grovt är väldigt jämn och precis. När det kommer till de grövre malningsgraderna som passar till cold brew och presskaffe får man en lite större variation i det malda kaffet. Snäppet vassare på den fronten, med riktigt bra resultat över alla malningsgrader från fint till grovt, är den uppgraderade modellen Hario Skerton Pro.

För bryggmetoder med mer finmalt kaffe presterar Hario Skerton som bäst. Så för den som brygger mycket pour over eller bryggkaffe är den ett utmärkt val. För att bekanta dig med de olika malningsgraderna, läs mer i guiden för att mala kaffe.

Kvalitet på kvarnverk – 4,5/5

Kvarnverket är en keramisk burr-kvarn och man får väldigt mycket kvarn för pengarna. Det är samma typ av kvarnverk som sitter i dyrare elektriska kvarnar. Fördelen med en keramisk kvarn är att den håller låga temperaturer som inte påverkar bönorna negativt under malningen. Burr-kvarnar är också att föredra över varianterna med blad som skär bönorna istället för att mala dem, det blir sällan bra.

Det som önskas för ett högre betyg är att kvarnhuset är lite mer stabilt, så att kvarnen ger ett jämnare resultatet även när det kommer till mer grovmalet kaffe.

Produktkvalitet – 4/5

Kvarnen är byggd med rejäl plast och ett värmetåligt glas för behållaren. Även på de finare malningsgraderna där det går åt mer kraft för malningen är kvarnen stadig att hålla i, ingen energi går till spillo och all handkraft går till att mala kaffet. För ökad stabilitet sitter det en gummifot på glasbehållaren så den står stadigt. Hario Skerton är också väldigt tyst jämfört med andra kvarnar, så med fler i hushållet går det bra att smyga upp tidigt och brygga kaffe.

Under malningen faller kaffet rakt ner i glasbehållaren så inget går till spillo eller stökar ner. Det skickas även med ett lock till behållaren för lufttätt förvaring, ett pluspoäng som underlättar att ta med sig kaffe ut på resa.

Men att behållaren är gjord av glas gör kvarnen något ömtålig och den är inte helt optimal för de mest äventyrliga camping-resorna. Se till att packa in den rejält i så fall.

Underhåll och rengöring – 5/5

Hario Skerton behöver inga separata verktyg för att plockas isär för underhåll. Det är bara att skruva loss vevarmen för att komma åt inuti kvarnen för rengöring. Använd en borste eller en mjuk trasa för att få bort smulor och oljor. Glasbehållaren går bra att köra i diskmaskin eller sköljas i hett vatten, se till att delarna är riktigt torra innan de sätts tillbaka.

Jämn malning
Kvarnverk
Byggkvalitet
Portabilitet
Pris
4,2/5
Den manuella kaffekvarnen Hario Skerton.

Slutsats för Hario Skerton

Det finns mer stöttåliga kvarnar om man är ute efter något specifikt för resor. Men för hemmet, sommarstugan, husvagnen eller segelbåten får man väldigt mycket kvarn för pengarna. Det är utan att kompromissa med kvaliteten på malningen, som gör det möjligt för dig att brygga riktigt bra kaffe.

Tekniska specifikationer

  • Kvarnverk: Keramisk konformad burr-kvarn
  • Behållare för bönor: 100 g
  • Dimensioner: H 21,4 cm, B 17,2 cm, D 9,3 cm
  • Vikt: 480 gram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *