Hario V60 Drip Scale: Testar vågen gjord för kaffebryggning

Att använda en våg som Hario V60 Drip Scale för att brygga kaffe är inte för att vara petig, eller för att följa några teoretiska regler. Hela poängen är att det ger kontroll över hur kaffet bryggs och viktigast av allt, hur det smakar. Vågen är till stor hjälp för att kunna testa nya kaffebönor, bryggmetoder och bryggutrustningar utan att börja om från noll varje gång. Vågen tar bort gissningarna med både mängden kaffe och vatten och möjliggör att kunna brygga ett gott kaffe om och om igen.

I det här testet tittas det närmre på en digital våg speciellt designad för att brygga kaffe.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken.

Test av vågen Hario V60 Drip Scale.

Sammanfattning: Hario V60 Drip Scale

  • Precision på 0,1 gram
  • Inbyggd timer
  • Lättanvänd

Ju större mängd kaffe som används desto större blir gissningarna med att använda skopor eller ögonmått för att dosera. Fem skopor lättrostat kaffe kan väga 75 gram medan lika många skopor av ett mörkrostat kaffe väger 60 gram. Skillnaden kommer dels från storleken på kaffebönorna men också från att mer rostade bönor innehåller mindre vatten.

Att veta exakt vad kaffet väger och kunna använda samma vikt flera gånger ger möjligheten att utveckla sin teknik och göra små ändringar i bryggmetoden. En stor del av nöjet att brygga är att finjustera kaffets vikt, mängden vatten och olika temperaturer och bryggtider till exempel.

Recension: Hario V60 Drip Scale

Om namnet Hario V60 känns bekant är det kanske för att vågen delar namn med de ikoniska filterhållarna för att brygga pour over-kaffe. Läs artikeln om att brygga med Hario V60 för att lära mer om bryggmetoden.

Precision
Storlek
Användarvänlighet
Design
4,5/5
Test av vågen Hario V60 Drip Scale.

Precision 5/5

Vågen mäter i tiondels gram tills den når 200 gram. Den ger respons ner till ett par enstaka kaffebönor och gör det väldigt enkelt att hälla upp rätt dos kaffebönor. Över 200 gram går den över till att visa mått i steg med halva gram istället. Den skalan kommer man oftast upp i när det är vatten som ska vägas eller den totala vikten för bryggningen, så ett halvt grams precision är fullt tillräckligt. När vågen går över 500 gram visar den istället vikten i hela gram.

Hario V60 Drip Scale kan väga upp till 2 kilo, det är sällan något något så tungt vägs inom kaffebryggning. Men eftersom den också kan hoppa in som hushållsvåg ibland är det bra att veta.

Storlek 5/5

Hario V60 Drip Scale är 19 cm lång, 12 cm bred och 3 cm hög. Själva vågen väger 270 gram så det är en lätt liten pjäs. Den beskrivs bäst som kompakt, jag har använt större hushållsvågar med mindre precision och färre funktioner. Vågen är liten nog att enkelt kunna förvaras enkelt och stor nog för att bekvämt och säkert få plats med bryggutrustningen på vågplattan.

Skålar med kaffebönor, presskannor, vattenkittlar och behållare för pour over får gott och väl plats på vågen. Ändå upp till de största Chemex-storlekarna för 13 koppar. Portafilter till espressomaskiner går att lägga rakt över plattan och väga.

Test av vågen Hario V60 Drip Scale.

Användarvänlighet 4/5

Vågen slås igång med ett tryck på On / Off-knappen på höger sida om displayen. Samma knapp används med ett lätt tryck för att nollställa vågen, som är viktigt att göra precis innan kaffet ska bryggas eller bönor ska hällas upp i en behållare. On / Off-knappen hålls ned en kort stund för att stänga av vågen.

Knappen på vänster sida heter Start / Stop styr över timern med just dessa funktioner. Samma sak gäller för den knappen, ett lätt tryck startar och stoppar timern medan ett längre tryck nollställer den.

Något som ofta gör vanliga hushållsvågar omöjliga att använda till kaffebryggning är att de stänger av sig själva. Att använda en våg gjord för kaffebryggning är ett ordentligt lyft i jämförelse och spar en mycket frustration. Drip Scale har en automatisk avstängning, men den aktiveras först efter fem minuter. Den har också en smart funktion som automatiskt inaktiverar avstängningen om timern är igång. Det sista man vill är att vågen slår av sig halvvägs in i en bryggningen.

På undersidan sitter det en lättåtkomlig lucka för 2 st AAA-batterier som driver vågen.

Design och material 4/5

Designen matchar Harios andra produkter till den grad att den är väldigt enkel och ren i sin form. Vågen är tillverkad i helsvart plast och har inga onödiga komponenter som inte bidrar till kaffebryggningen.

En liten detalj är att den matta svarta färgen gör att fingeravtryck och smuts syns rätt väl, speciellt när man håller på med oljiga kaffebönor. Men den är enkel att torka av med en fuktig trasa och det är inget som behöver göras efter varje bryggning. Vågen klarar en del spill från bryggningen men är inte vattentät.

Hario V60 Drip Scale: slutsats

Hario V60 Drip Scale är en utmärkt våg för att brygga kaffe som hjälper dig att vara konsekvent i din bryggning. Timern sitter precis där den behövs, den smarta automatiskt avstängningen, precisionen i vägningen. Allt samlat detta samlat i en kompakt våg som gör precis vad som önskas av den.

Jag använder vågen till varje kopp kaffe som bryggs hemma. Min favorit bland kaffebarer använder den, så ge ditt kaffe hemma den stora förmånen att också göra det.

Tekniska specifikationer

ModellnamnVST-2000
MåttL 19 cm, B 13 cm, H 3 cm
Maxvikt2 000 g
DisplayDigital LCD
Strömkälla2 st AAA-batterier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *