Hario V60: Bryggmetod, modeller och tips för pour over

När det kommer till att brygga kaffe med pour over är japanska Hario V60 en klassiker, det är av goda skäl. Kaffeentusiaster och baristor över hela världen har V60-filterhållaren som förstaval tack vare den kontroll och flexibilitet den ger under bryggningen. Kaffebryggan är inkluderad i det här gänget. Namnet V60 kommer helt enkelt från att den är formad som ett V med en lutning på 60 grader. Lutningen påverkar hur vattnet rinner igenom kaffet för att utvinna välbalanserade smaker och aromer.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken.

Bryggmetod för att brygga pour over-kaffe med Hario V60.
Bryggmetod för en kopp kaffe med Hario V60.

V60-filterhållaren har en stor öppning i botten och ger inget direkt motstånd för vattnet. Så tempot för bryggningen hänger till stor del på hur fint eller grovt kaffet är, det tillsammans med hur vattnet hälls på ger en all kontroll som behövs för att brygga ett fantastiskt kaffe. Med den här metoden kommer Hario V60:s till synes enkla men smarta design att ta fram det mesta och bästa av kaffebönornas karaktär.

Hario V60 jämfört med Chemex

Skillnaderna med att brygga pour over med Hario V60 jämfört med Chemex.

Till en början är båda utmärkta metoder för att brygga kaffe. Men att brygga pour over med Hario V60 jämfört med Chemex kommer med en handfull skillnader. Till en början storleken, den minsta modellen av Hario V60 är lagom för att brygga en kopp. Det finns Chemex-modeller ner till tre koppar men det är ändå en större kaffebryggare i jämförelse. För att brygga två till fyra koppar är det ett jämnt race mellan de två och brygger man till fler än så passar de stora Chemex-modellerna in väl. Men med den större bryggaren blir det också lite mer jobb med rengöringen, en Hario V60 är väldigt enkel att bara skölja av efter kaffet har bryggts oavsett modell och material.

Hario V60 är också en mer utmanande bryggmetod. Lutningen på filterhållaren så pass brant att allt hänger på kaffets malningsgrad och din bryggteknik. Det finns inga enkla trick eller genvägar. Men när bryggningen med Hario V60 går som den ska, något som bryggmetoden nedan hjälper till med, går det verkligen att göra kaffebönorna rättvisa och få ut en fantastisk kopp kaffe. En sista fördel med Hario V60 är hållbarheten, filterhållarna i plast och rostfritt stål är båda lätta att ta med sig och stöttåliga.

Pour over med Hario V60

ÖversiktDetta behövs
Bryggtid: 2:30 minHario V60-filterhållareVattenkittel
Mängd: 1 koppV60-filterTimer
15 gram bönorDigital våg
KaffekvarnKopp/behållare

250 ml vatten + lite extra att skölja med

Kaffebönor till Hario V60

Att brygga kaffe med pour over-metoden är ett utmärkt sätt att få fram smaker och aromer från kaffebönorna. V60 är en mångsidig bryggmetod som gör ett representativt jobb både från ljusa till mörka rostningar, så att välja bönor till den här metoden är verkligen en smaksak. Ljusare rostningar kommer att ge ett syrligare kaffe med fruktiga och friska toner, medan det mörkrostade kaffet har en tydligare beska och mer smak av choklad, nötter och mörka bär.

Beställ Hario V60 och börja brygga pour over.

Förberedelser

| Börja med hela bönor som du maler direkt innan bryggningen för bästa resultat. Utgå från malningsgraden medium-fint för Hario V60 och justera efter smak och tycke, läs mer om att mala kaffe.

| Kaffebönor varierar i vikt och volym, en digital våg underlättar för att kunna brygga samma goda pour over igen. Vill du brygga mer än en kopp? Läs guiden för att dosera kaffe.

| En Gooseneck-kittel ger bra kontroll över vattenflödetflödet och underlättar bryggningen med Hario V60. Jag använder en Hario Buono-kittel.

Hario V60 bryggmetod: steg för steg

Väg upp 15 gram bönor till en kopp kaffe med pour over.

1. Ställ fram allt som behövs och börja med att koka upp vatten. Väg under tiden upp 15 gram bönor för malning, medium-fint är vad vi är ute efter för pour over med V60.


2. Vik filtret längs med den veckade kanten och placera det i V60-filterhållaren, ställ hållaren ovanpå koppen eller serveringskannan.


Blöt filtret i din Hario V60 med varmt vatten.

3. Häll det kokande vattnet längs insidan av filtret så det blir genomblött. Det gör att koppen och filterhållaren värms upp, men också att filtret sitter bättre och tar bort eventuell träig smak från pappret. Plocka av V60:n och häll bort sköljvattnet. Ställ sedan tillbaka koppen med V60:n på vågen.


4. Häll det malda kaffet mitt i filtret. Skaka om filterhållaren lite så att kaffet lägger sig jämnt och plant, gör sedan en liten grop i mitten av kaffet med ett finger. Nollställ vågen för nu är det dags att brygga.


Bloom är ett viktigt steg när det bryggs kaffe med pour over.

5. Timer: 00:00 – 00:45
Starta timern och häll långsamt på vatten tills kaffet är genomblött (två gram vatten per gram kaffe, så 30 gram vatten än så länge). Steget kallas för bloom och det varma vattnet frigör gaser i kaffebädden så att den expanderar och frigör smaker och aromer. Mer om bloom-steget finns att läsa om längre ned på sidan bland ’vanliga frågor’. Låt stå till 00:45 på timern.


Med pour over-tekniken och Hario V60 hälls vattnen i cirklar över det malda kaffet.

6. Timer: 00:45 – 01:30
Häll vattnet kontinuerligt i små cirklar runt mitten av kaffet. Försök att hålla vattennivån stadig och undvik att hälla längs med sidorna på filtret. Fortsätt att hälla tills vågen står på 250 gram, om malningen har varit medium-fin bör timern stå på ungefär 01:30 när vattnet i kitteln är slut.


En Hario Range Server för att hälla upp det färdiga pour over-kaffet.

7. Timer: 01:30 – 02:00
Låt vattnet som är kvar i filtret rinna igenom. Målet är att ha en färdig kopp när timern står på 02:00*. Har den gått över tiden är kaffet för finmalt och har det gått snabbare än så är kaffet för grovmalt. Anteckna hur din kvarn fungerar och justera malningen tills nästa gång om det behövs. Lyft av V60:n och njut av ett smakrikt pour over-kaffe!

*Tiderna för Steg 6 och 7 kommer bli lite längre om du brygger fler koppar på samma gång eftersom det finns mer kaffe i filtret.

Hario V60 är en bryggmetod som lägger all kontroll i ens egna händer, där varje delmoment går att justera och finslipa till perfektion. Med lite övning och tålamod så finns det all potential för att brygga kaffe i världsklass.


Hario V60-modeller

Plast, glas, metall eller keramik? Jämför de olika materialen och storlekarna på Hario V60-filterhållarna för att hitta rätt modell för dig. Att brygga pour over med Hario V60 är ett utmärkt sätt att få ut det bästa av kaffebönans karaktär. V60:n är enkel i sin design men tekniken att använda den går att finslipa i en livstid.

För att komma igång att brygga med Hario V60, eller att fortsätta utveckla sin kaffebryggning, finns det nu ett gäng olika modeller att välja på. Med åren har valmöjligheterna växt med olika material och färger. Keramik med originalfärgerna vit och röd var först ut, följt av glas, plast och de senaste mer exklusiva modellerna i metall.

En Hario V60-filterhållare i koppar med en Hario Buono-kittel i koppar.

När det kommer till funktionen har V60-filterhållaren varit densamma sen den kom till marknaden 2005. Den 60-gradiga lutningen, den stora öppningen i botten och de spiralformade ribbade kanterna längs med insidan finns alltid med oavsett modell. Materialen har utöver skillnaderna i utseendet lite olika egenskaper som påverkar hur de är att brygga med.

En Hario V60-filterhållare i keramik.

Keramik

Den keramiska Hario V60-filterhållaren är originalet som lanserades 2005. Porslinet tillverkas enligt Arita yaki-metoden som är desto äldre och går 400 år tillbaka i tiden. Filterhållaren i keramik är något tyngre än de andra modellerna, används den bara hemma i köket är det inget negativt för tyngden hjälper bara till att göra den stabil. För att inte tappa värme under bryggningen med den keramiska modellen är det bra att använda rikligt med varmt vatten att skölja filtret med, så att V60:n är ordentligt uppvärmd från start.

Håller värmen bra
Stabil

Behöver värmas upp

Köp Hario V60-filterhållare i keramik.

Hario V60-filterhållaren i plast är en personlig favorit.

Plast

Plastmodellen kan låta som ett mindre lockande alternativ men den kommer med en hel del praktiska fördelar. Det är den billigaste modellen, den går inte sönder i första taget och värmen under bryggningen håller sig till stor del i kaffet där vi vill ha den, istället för att överföras till filterhållaren.

Hållbar
Bra budgetval

Kan bli något sliten med tiden

Köp Hario V60-filterhållare i plast.

En Hario V60-filterhållare i glas.

Glas

Glasmodellen har liknande egenskaper som den keramiska och gynnas av lite extra uppvärmning innan användning. Glaset gör den ömtåligare än andra modeller men har man en bra historik av att inte råka ha sönder saker så ska det nog gå finfint.

Stabil
Enkel rengöring

Ömtålig

Köp Hario V60-filterhållare i glas.

Rostfritt stål är ett hållbart val för en V60.

Rostfritt stål

Modellen i rostfritt stål leder värmen jämnt under bryggningen, den är aningen dyrare än andra modeller men är byggd för att hålla länge. Vikten är på den lättare sidan bland de olika modellerna så modellen i rostfritt stål är ett bra val för en V60 att ta med på resor. Den avtagbara silikonringen gör att den sitter stadigt på koppar och serveringskannor och underlättar rengöringen.

Hållbar
Leder värme bra

Prislappen

Köp Hario V60-filterhållare i rostfritt stål.

Den lyxiga kopparmodellen av V60.

Koppar

Kopparmodellen är den senaste V60:n från Hario och helt klart det lyxigaste valet. Med koppar på utsidan, en nickeplättering på insidan och ett handtag av mässing. Den har liknande egenskaper som modellen i rostfritt stål så det är ett jämt race mellan de två och till störta del en smaksak. En skillnad jämfört med den i rostfritt stål är att V60:n i koppar behöver rengöras för hand med varmt vatten och mild såpa.

Hållbar
Leder värme bra

Ej diskmaskinssäker
Prislappen

Köp Hario V60-filterhållare i koppar.

Hario V60 Pour Over Kit.

Hario V60 Pour Over Kit

Det här paketet är perfekt som present till någon med en intresse för kaffe eller för att själv komma igång med att brygga pour over med Hario V60. Filterhållare, filter och serveringskannan är alla i storleken 02 som passar för att brygga en till fyra koppar. Ett pour over kit inkluderar:

 • 1 st Hario V60 filterhållare i plast
 • 1 st Hario V60 glaskanna 600 ml
 • 1 st Hario V60 måttsked
 • 40 st Hario V60 pappersfilter

Köp ditt Hario V60 Pour Over Kit här.


Hario V60-storlekar

Harios system för storlekar går från 01 upp till 03. Större är inte alltid bättre så utgå från hur mycket kaffe du oftast brygger för att välja storlek.

Hario V60 01

 • Kapacitet: 1-2 koppar

01 är den minsta storleken och det bästa alternativet för att brygga enbart en kopp. Att den är liten har fördelen att det går att komma väldigt nära det malda kaffet med vattenkitteln, för maximal kontroll över bryggningen.

Hario V60 02

 • Kapacitet: 1-4 koppar

02 är den mest populära storleken. Den är inte för stor för att bara brygga en kopp till sig själv och för två koppar är den perfekt. Men den kan också att brygga mer än så. Ska man bara skaffa en V60-filterhållare är det här en väldigt mångsidig storlek.

Hario V60 03

 • Kapacitet: 1-6 koppar

Det går att brygga enbart en kopp med 03 men det är inte optimalt. Storleken rekommenderas enbart om du oftast brygger fler än två koppar.

Samma system och ordning på storlekarna gäller också för fler Hario V60-produkter som deras serveringskannor. Kom ihåg att det behövs pappersfilter för att brygga med filterhållarna.


Hario V60:s historia

Hario V60:s historia börjar långt innan den kom till marknaden 2005. Hario känner vi till främst från deras V60-filterhållare för pour over och de produkter som byggts upp kring den. Men backar vi bandet är Hario en historia fylld av kemi, forskning och värmetåliga glasprodukter. Innan de blev Hario grundades företaget som Hiromu Shibata Works i Kanda, Tokyo 1921. Där började produktionen av värmetåligt glas och verktyg till laboratorier. I augusti 1949 utvecklade de ett glas som använde 100% mineraler för sin värmetålighet och samtidigt var miljövänligt. Den typen av glas fick namnet Hario, översatt till svenska blir det ’glasets konung’.

Steget att tillverka och sälja kaffetillbehör tog de 1964. Då började de första hushållsprodukterna att leta sig ut från deras fabriker under den separata divisionen Hario Co., Ltd. Först ut var deras kaffesifon, en bryggmetod som med en spritbrännare bildar ett vakuum och pressar kaffet genom ett glasfilter. Glasfiltret byttes ut till tyg 1957 och det är varianten av kaffesifonen som tillverkas och säljs än idag.

Hario arbetade tidigt med naturen i åtanke i sin produktion. 1972 övergav de olja som bränsle för deras glasugnar till förmån för en teknik de utvecklade som smälter glaset med elektricitet.

Hario:s historia börjar med glasblåsning och forskning.

Designen som formade pour over

Kort efter att kaffesifonen kom till marknaden började Hario och en man vid namn Tsuruoka San att utveckla de första prototyperna till en filterhållare för kaffe. Under den tiden var en metod för att brygga kaffe som kallas för nel drip vanligt förekommande. Det gick att brygga fantastiskt kaffe med metoden men det krävdes väldigt mycket tålamod och träning för att få ett bra resultatet. Metoden innefattar ett grovmalt kaffe som filtreras genom tyg, med vatten som näst intill droppas över kaffet i en väldigt långsamt takt.

Hario siktade på att behålla de bästa egenskaperna från nel drip men i en mer lättanvänd och praktisk tappning. Som ett företag med en bakgrund i laboratorieutrustning, med erfarenhet inom pappersfilter och glas i olika former var Hario exceptionellt lämpade för detta.

Experimenten ledde till en konformad glashållare för filter och det var startskottet för vad som senare skulle bli V60:n. De första filterhållarna började säljas 1980 men förblev prototyper som lämnade en del att önska för att brygga riktigt bra kaffe. Så såg det ut tills Hario återupptog uppgiften år 2004 med en förfinad design på filterhållaren. Här börjar Hario V60:s historia så som vi lärt känna den och det är till stor del tack vare en nyskapande detalj i formgivningen.

Genombrottet med Hario V60

Filterhållaren med den nya designen började säljas 2005. En viktig skillnad från de första prototyperna var de spiralformade ribbade kanterna längs med insidan som lyfter filtret från hållaren. De låter luft passera under bryggningen för ett bättre flöde av vattnet och en möjlighet för kaffets gaser att frigöras. Idag går det att se V60-filterhållaren användas på kaffebarer över hela världen, hyllad av baristor och kaffeentusiaster. Även om det här är en historia som handlat mycket om glas är filterhållaren ursprungligen en produkt tillverkad i porslin. Ibland står det att den är gjord av keramik, det är ett samlingsnamn som innefattar porslin så båda benämningarna stämmer. Så varför denna koniska form och hur tillverkas Hario V60?

Hario V60, naturligtvis

Formen på V60-filterhållaren är enligt Hario tagen från naturen. Med en kort tur in i matematiken så är formeln y=x2 början på hur filterhållaren fick sin utformning. Formeln bildar en parabol och Hario fick ut bäst resultat när den hade 60 graders lutning. Den paraboliska formen och dess lutning gav namnet V60. Så det är ingen idé att vänta på att en ny V61-modell ska komma ut.

Det är en till synes enkel form som håller ett pappersfilter och har ett stort hål i botten. Det motstånd som behövs för att vattnet inte ska rinna rakt igenom kommer från hur kaffet är malet och tempot som vattnets hälls på.

Arita yaki-metoden

Arita yaki-metoden för att tillverka porslin är över 400 år gammal.
Temperaturer upp mot 1300 grader härdar porslinet.

Hario är kända för att främst utveckla och tillverka glasprodukter, så när det kommer till porslinet för den ursprungliga V60-modellen vände de sig till en 400 år gammal metod för tillverkningen. Arita yaki är ett stort japanskt varumärke inom porslin och tillvägagångssättet att tillverka porslinet går under samma namn. Hario V60:s historia är nära sammanlänkad med den traditionella smetoden. Alla V60-filterhållarna i porslin tillverkas för hand i staden Arita, där kunskapen som gått i arv om Arita Yaki är deras stora stolthet.

Hario V60 skriver historia

Formen och detaljerna i designen gör det möjligt att extrahera karaktär och smak från kaffebönan och samtidigt ge flexibilitet att styra över resultatet med bryggtekniken. Det tillsammans med att kunna återskapa samma mjuka kopp kaffe med precision har lett till att V60:n har tagit sig till den absoluta toppen av kaffetillbehör.

Ser vi tillbaka på vinnarna i World Brewers Cup Championship sedan tävlingens start 2011, så över hälften bryggt sina vinnande koppar med Hario V60. Merparten av dem har i tävlingen använt sig av originalet, den vita keramiska filterhållaren.

 • 2019 Du Jianing (Kina) Origami Dripper
 • 2018 Emi Fukahori (Schweiz) GINA
 • 2017 Chad Wang (Taiwan) Hario V60
 • 2016 Tetsu Kasuya (Japan) Hario V60
 • 2015 Odd-Steinar Tøllefsen (Norge) Hario V60
 • 2014 Stefanos Domatiotis (Grekland) Hario V60
 • 2013 – Erin McCarthy (USA) Kalita Wave
 • 2012 – Matt Perger (Australien) Hario V60
 • 2011 – Keith O’Sullivan (Irland) Chemex

Att stå på World Brewers Cup-scenen är nog inte målet för alla, men Hario V60 gör det möjligt att brygga kaffe i världsklass hemma i köket.


Vanliga frågor om Hario V60

Vad är skillnaderna mellan storlekarna 01, 02 och 03?

01 är den minsta storleken och är lagom till att brygga en kopp i taget. Med steget upp till 02 går det att brygga en till fyra koppar och det här är min favorit, den är mångsidig och användbar utan att bli för stor. Med 03-storleken går det att brygga ut upp till sex koppar.

Filtren och serveringskannorna från Hario följer samma logik med namnen på storlekarna. Alla V60-drippers har samma V-formade 60-gradiga lutning, därav namnet, så det går att använda större filter även för mindre bryggare.

Varför går bryggningen så snabbt?

V60:n ger i sig väldigt lite motstånd för vattnet, så hur vattnet rinner igenom hänger ihop med malningsgraden. Går bryggningen för snabbt är kaffet för grovmalet och vattnet rinner igenom utan tillräckligt med motstånd. Använd mer finmalet kaffe nästa gång så att kaffet ges tid att extrahera smaker och aromer.

Varför går bryggningen så långsamt?

Det är mest sannolikt för att bönorna har malts för fint, då tar det längre tid för vattnet att leta sig igenom kaffet. Att hälla på mycket vatten på en gång kan också leda till att flödet stannar upp, håll ett jämt och stadigt tempo över tiden som beskrivs i steg 6.

Kaffet smakar för svagt?

15 gram kaffe till 250 gram vatten som i metoden bör inte ge ett svagt kaffe, så testa detta innan de proportionerna ändras. Ställ in malningen något finare, så länge tiden det tar att brygga inte drar iväg över 02:45. Det går också att med en tesked försiktigt röra om i cirklar tre gånger både i steg 5 och steg 6 för att öka extraktionen.

Vad är poängen med bloom-steget?

Bloom är viktigt av två anledningar. För det första frigör det koldioxid som i sig har en sur smak, den smaken vill vi inte låta kaffet ligga och dra i. Koldioxid stöter även bort vatten, vatten som när koldioxiden avlägsnats istället kan utvinna smaker och aromer från kaffet.


Hario V60 med Kaffebryggan

Kaffet i guiden för att brygga pour over med Hario V60 har jag vägt med en Hario V60 Drip Scale, malt med en Baratza Encore och bryggt med en Hario V60 2 Cup Dripper i rostfritt stål, Hario V60 2 Cup Filter och en Hario Buono-kittel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *