Iskaffe: Bryggmetod, recept och tips för att lyckas

I den här guiden lär du dig flera olika metoder för att brygga iskaffe och recepten för att smaksätta det till perfektion. För ett både svalkande och smakrikt kaffe är det här bryggmetoden som har det bästa av båda världar. Iskaffe på det här viset kommer från Japan och är ett umärkt sätt att dricka kaffe på en varm sommardag. Kaffet bryggs varmt men kyls direkt ned över is, det gör att så mycket av smakerna och aromerna som möjligt stannar kvar i kaffet istället för att ånga bort.

Iskaffe passar väldigt bra att brygga med pour over för att få fram kaffebönans fulla karaktär, smak och arom. Men det går också bra att brygga iskaffe utan några speciella bryggtillbehör.

Få 500 kr insatt på ditt Rockerkort

Skaffa Rockerkortet i höst, genomför tre köp och få 500 kr insatt på ditt kort*

*Gäller de 20 000 första som skaffar Rockerkortet och genomför tre köp med kortet under perioden 26/6-31/10 2021. Pengarna sätts in på ditt Rockerkort inom 10 dagar från att du genomfört tre köp.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken.

Iskaffe jämfört med cold brew

Ett annat kaffe som serveras kallt är cold brew men de bryggs på två helt olika sätt. Cold brew bryggs över en längre tid och värms inte upp under bryggningen. Det ger kaffet en helt annan karaktär med mindre bitterhet och syrlighet och mer av de mörkare tonerna i kaffebönan som kan smaka av choklad, mörka bär och nötighet. Läs guiden till att brygga cold brew och testa gärna de olika metoderna med samma bönor för att känna på skillnaden. Vill man brygga något som bättre representerar kaffebönans karaktär är iskaffe att föredra, värmen från bryggningen behövs för att få fram det mesta av smakerna och aromerna.


Iskaffe med kaffebryggare

Det iskaffe handlar om är helt enkelt att brygga ett starkt och varmt kaffe över is, så det går att få till hemma med de flesta bryggmetoderna. Jämfört med vanligt bryggkaffe behöver mängden kaffe till vatten justeras och isbitar läggas i kaffekannan innan bryggningen sätts igång.

En digital våg att dosera med och en kaffekvarn för att mala bönorna direkt innan bryggning lyfter iskaffet till nya höjder. Men med enbart en kaffebryggare och färdigmalet kaffe att tillgå brygger du två glas iskaffe så här:

 • Häll 300 ml vatten i kaffebryggarens vattenbehållare.
 • Lägg 200 gram is i kaffekannan.
 • Sätt i ett filter och skölj det med varmt vatten över diskhon.
 • Häll fem skopor kaffepulver i filtret (32 gram).
 • Starta bryggningen.
 • Lyft direkt av kannan från kaffebryggarens värmeplatta när bryggningen är färdig.
 • Ställ kaffekannan i frysen i cirka 20 minuter om kaffet fortfarande är varmt.
 • Häll upp iskaffet i ett par höga glas fyllda med mer is.
Ett glas iskaffe med mjölk och is.

Bra kaffe bryggs med bra kaffebryggare. Beställ din här.

Iskaffe med pour over

ÖversiktDetta behövs
Bryggtid: 3 minHario V60 eller Chemex200 gram is + mer till servering
Mängd: 2 glasPappersfilterVattenkittel
32 gram bönorTimer
KaffekvarnDigital våg

300 gram vattenSked

Kaffebönor

Iskaffe är ett utmärkt sätt att plocka fram de friska och fruktiga tonerna från ett lättrostat kaffe, afrikanska bönor som Kenyanska och Yirgacheffe är två bra exempel. Ju lättare rostning desto mer syra kan man räkna med generellt, så gå upp ett steg till mellan eller mellanmörk rost om det lättrostade kaffet blir för syrligt.

Köp allt som behövs för att brygga pour over här.

Förberedelser

| För bästa resultat rekommenderas det att börja med hela bönor och mala dem direkt innan bryggningen. Använd malningsgraden medium-fint för iskaffe, läs mer om att mala kaffe. Värt att tänka på är att kalla drycker alltid dämpar smaker och aromer, så vi använder aningen mer bönor än vanligt och maler kaffet rätt fint för att vara pour over, för att kompensera för detta.

| Kaffebönor varierar i vikt och volym, en digital våg rekommenderas för att kunna brygga samma goda iskaffe igen. Vill du brygga mer eller mindre? Läs guiden om att dosera kaffe.

Bryggmetod: steg för steg

1. Om du använder färdigmalt kaffe gå vidare till Steg 2 och passa på att köpa en digital våg. Väg upp 33 gram kaffebönor och använd malningsgraden medium-fint för att brygga iskaffe.


2. Skölj filtret i varmt vatten för att få ner smaken av pappret. Till skillnad från annan bryggning med pour over görs detta över ett handfat för att inte värma upp serveringskannan och filterhållaren.


Hario Range Server storlek 02 med is.

3. Häll det malda kaffet i filtret, skaka om det försiktigt så att kaffet lägger sig jämnt och plant. Lägg sedan 200 gram is i serveringskannan. Ställ V60-filterhållaren med det sköljda filtret och kannan på vågen och nollställ den för nu är det dags att brygga.


Bloom i pour over med Hario V60.

4. Timer: 00:00 – 00:45
Värm upp vatten tills det kokar. Starta timern och häll på 90 ml vatten över kaffet, rör försiktigt om med en sked för att få hela kaffebädden blöt. Steget kallas för bloom och det varma vattnet frigör gaser i kaffebädden, så att den expanderar och frigör smaker och aromer. Mer läsning om bloom-steget finns längre ned på sidan bland ’vanliga frågor’

Låt stå tills timern kommit upp i 45 sekunder.


Brygg iskaffe med pour over.

5. Timer: 00:45 – Mellan 02:30 – 03:00
Häll vattnet kontinuerligt i små cirklar runt mitten av kaffet. Försök att hålla vattennivån stadig och undvik att hälla längs med sidorna på filtret. Fortsätt att hälla på allt vatten som är kvar, om malningen har varit medium-fin bör timern stå mellan 02:30 och 03:00 när vattnet i kitteln är slut.


Skaka om behållaren för iskaffet.

6. Isbitarna har börjat smälta och för att ge dem lite hjälp på traven, virvla runt serveringskannan i cirklar tills isen helt har smält.


Iskaffe i ett glas med is.

7. Häll upp iskaffet i ett par glas med fler isbitar, 2-3 stycken räcker fint för att få ett kallt kaffe utan att det blir vattnigt allt eftersom isen smälter.

Att dricka iskaffe på det här sättet låter kaffebönornas fruktiga toner komma fram med besked. Njut av ett svalkande iskaffe som det är, eller testa något av de här tre recepten på smaksättningar.

Recept på smaksatt iskaffe

Här hittar du tre recept på iskaffe som är perfekta för varma sommardagar eller som jag brukar dricka iskaffe – när som helst för att det är fantastiskt gott. Recepten visar hur du kan göra ditt egna iskaffe smaksatt med karamell, vanilj eller choklad. De tre recepten är väldigt lika varandra i hur de går till och följer samma enkla upplägg när de olika förberedelserna är klara.

Tre recept på iskaffe.
Gör ditt egna iskaffe med karamell, vanilj eller choklad.

Recepten visar först och främst hur iskaffet kan smaksättas. Brygg först kaffet med antingen bryggkaffe eller pour over enligt någon av bryggmetoderna ovan. Med båda metoderna går det att få till ett riktigt gott iskaffe, så utgå från det du redan har hemma eller testa på något helt nytt.

Har du en espressomaskin så är det ett väldigt smidigt sätt att brygga kaffet till recepten. När det står att iskaffet ska hällas i, byt ut det mot en dubbel espresso. Den mindre mängden varmt kaffe kyls snabbt ned när den hälls över isen.

Cold brew är ett annat bra alternativ. Jämfört med iskaffe tar kallbryggt kaffe fram de mer mörkrostade tonerna med mycket choklad och nötighet. Till de här recepten är det ett perfekt alternativ till iskaffe som passar smaksättningarna. När iskaffet används i recepten, byt ut det mot 1,5 dl cold brew-koncentrat. Mer om hur koncentratet bryggs finns förklarat steg för steg i bryggmetoden för cold brew.

Mjölken kan absolut bytas ut mot ett växtbaserad alternativ, bra förslag finns i artikeln för den bästa havremjölken i kaffe.

Förbered smaksättningen

Eftersom socker inte blandas ut särskilt väl i kalla drycker är en hemlagad sockerlag en bra lösning. När smaksättningarna används i recepten kallas de för karamellsirap, vaniljsirap och chokladsirap.

 • Koka upp 3 dl vatten
 • Rör ned 3 dl strösocker
 • Häll i en av smaksättningarna:
 • Vanilj: 1 msk vaniljextrakt
 • Choklad: 2 msk kakaopulver
 • Låt sockerlagen svalna i kylskåp i en timme innan den används till iskaffet

Sockerlag som förvaras i en ren och tät flaska eller burk håller i kylskåp i 1-2 veckor.

Recept: Vietnamesiskt iskaffe

Först ut är ett recept som redan är ett populärt och traditionellt sätt att dricka iskaffe i Vietnam. Kaffet till det här receptet får gärna vara mörkrostat och väldigt starkt så som det dricks i Vietnam. Blandat blir det en fantastiskt svalkande iskaffe med den fylliga kondenserade mjölken, styrkan i kaffet och den kalla mjölken.

Gör så här:
• Fyll ett högt glas med is
• Häll i 1 msk kondenserad mjölk
• Häll i 2 dl iskaffe
• Toppa glaset med ca 1 dl mjölk och rör om

Kondenserad mjölk finns att köpa färdigt i butik och hittas oftast bland hyllorna med baktillbehör. Drinken är enkel att göra vegansk genom att byta ut den kondenserade mjölken mot lönnsirap och använda en växtbaserad mjölk.

Recept på vietnamesiskt iskaffe.

Recept: Iskaffe med vanilj

Förbered iskaffet och vaniljsirapen, sen är vanilj-iskaffet med några enkla steg färdigt att dricka.

Gör så här:
• Fyll ett högt glas med is
• Häll i 2 msk vaniljsirap
• Häll i 2 dl iskaffe
• Toppa glaset med ca 1 dl mjölk och rör om

Recept på iskaffe: Smaksatt med vanilj.

Recept: Iskaffe med choklad

Iskaffet med chokladsmak är likt de andra recepten lätt att få ihop och använder en ingrediens som ofta redan finns i skafferiet, kakao. Så med chokladsirapen och iskaffet redo är den flytande iskalla efterrätten nästan färdig.

Gör så här:
• Fyll ett högt glas med is
• Häll i 2 msk chokladsirap
• Häll i 2 dl iskaffe
• Toppa glaset med ca 1 dl mjölk och rör om

För att ta det receptet med choklad till nästa nivå, testa att använda chokladmjölk och lite mintextrakt för en riktigt härlig mintchoklad-iskaffe.

Recept på iskaffe: Smaksatt med choklad.

De här recepten går att använda som en grund och variera på väldigt många sätt. Dels genom hur kaffet bryggs och vilka kaffebönor som används, vilken smaksättning som sirapen görs med. Eller vilken sorts mjölk eller växtbaserat alternativ som används. Använd kokosextrakt, mandelmjölk och lägg på en skopa glass på toppen är några förslag.

Lämna gärna en kommentar om du har hittat en egen smaksättning för nya iskaffe-favoriter!


Vanliga frågor om iskaffe

Hur doserar jag iskaffe i kaffebryggare för fler?

Brygg iskaffet med 64 gram kaffebönor per liter, räkna in både vatten och is i den litern. Den mängden ger fyra stora glas iskaffe. Läs mer i guiden om att dosera kaffe.

Går det att förvara iskaffe i kylskåpet?

Redan efter några timmar har kaffet börjat oxidera och tappa smak, så drick iskaffet direkt efter det har bryggts. För ett kallt kaffe som går att ha i kylen över en längre tid är cold brew ett mycket bättre val.

Finns det iskaffebryggare?

Det har japanska Hario sett till att det gör. Fyll behållaren med is och filtret med kaffe, häll sen på varmt vatten så sköter Hario Icecoffee Maker resten. Med ett nymalt kaffe och en pour over-metod som i den här guiden går det att få ut ett riktigt bra iskaffe.

Går det att göra isbitar med kaffe?

Ja det går, men ett kaffe som bryggts varmt har gott om bittra ämnen som under tiden de bryts ner börjar smaka surt. Tricket här är att utgå från ett kaffe som har mindre av dessa ämnen i sig och redan är kallt. Där kommer cold brew in i bilden, späd ut cold brew-koncentratet och frys in bitarna så är de perfekta att använda i cold brew eller iskaffe.

Varför används bloom-steget?

Det finns två bra anledningar för bloom. Koldioxid som har en sur smak frigörs av värmen, den ges tid att avdunsta innan det hälls på mer vatten. Koldioxid stöter också bort vatten, så för att kunna extrahera smaker och aromer i kaffet vill vi få ut gaserna först.

Kaffet blir inte kallt?

Se till så att proportionerna mellan vatten, is och kaffe stämmer enligt receptet. Efter bryggningen är kaffet oftast lite ljummet, men när det hälls i ett glas fyllt med is så kommer det att kylas ned.


Iskaffe med Kaffebryggan

Kaffet i guiden för iskaffe har jag vägt med en Hario V60 Drip Scale, malt med en Wilfa WSCG-2 och bryggt med en Hario 2 Cup Dripper V60 och en Hario Buono-kittel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *