Kaffe i present till alla: 33 tips med bönor, prylar och mer

Kaffe som present är både ett nöje att ge och få, de här 32 tipsen är tänkta att ge inspirationen och vägledning för att hitta rätt i kaffedjungeln. Oavsett utgångsläge med budget eller förkunskaper finns det bra alternativ med allt från utrustning för att brygga kaffe, upplevelser eller ett paket nyrostade kaffebönor.

Presenterna är indelade i fyra grupper med kaffebönor, utrustning för att brygga kaffe, tillbehör och avslutningsvis olika sätt att utveckla sitt kaffeintresse. Vi börjar med kaffebönorna.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken, Cervera och KitchenTime.

Få 500 kr insatt på ditt Rockerkort

Skaffa Rockerkortet i höst, genomför tre köp och få 500 kr insatt på ditt kort*

*Gäller de 20 000 första som skaffar Rockerkortet och genomför tre köp med kortet under perioden 26/6-31/10 2021. Pengarna sätts in på ditt Rockerkort inom 10 dagar från att du genomfört tre köp.

Kaffe i present: Kaffebönor

1. Kaffebönor

Present för: Alla kaffedrickare. Nyrostade kaffebönor är alltid en fullträff.

Nyrostade kaffebönor är alltid en välkommen present.

Kaffebönor är en välkommen gåva och det finns alltid nya smaker och sorter som väntar på att upptäckas. Hos kaffehandlare och välsorterade presentbodar går det att hitta specialkaffe med hög kvalitet. Om den som ska få presenten saknar en kaffekvarn kan de ofta mala kaffet i förväg i butiken. Annars är en kaffekvarn en utmärkt present tillsammans med bönorna, tips om bra kvarnar i olika prisklasser kommer en bit ner i listan.

2. Kaffekapslar

Present för: Kaffedrickaren som också är klimatkämpe.

Sjöstrand har kaffekapslar som är klimatpositiva, de kompenserar alltså för mer koldioxid än vad som släpps ut från böna till kopp. 100% ekologiskt och rättvisemärkt kaffe, fyllt i komposterbara kapslar.

3. Kaffeprenumeration

Present för: Den som gillar att testa nya kaffesorter.

En kaffeprenumeration är presenten som fortsätter att ge.

Att månadsvis få hem en påse med väl valda och nyrostade kaffebönor i brevlådan är en riktig stämningshöjare. Det är gåvan som fortsätter att ge när det kommer till att ge bort kaffe i present. Ta en titt på sidan där jag samlat alla svenska kafferosterier för att se vilka av dem som erbjuder kaffeprenumerationer.

Kaffe i present: Bryggning

4. Hario V60 Pour Over Kit

Present för: Den som vill komma igång med handbryggt kaffe.

Hario V60 Pour Over Kit är presenten för den som vill brygga handbryggt kaffe.

Det här är ett väldigt prisvärt paket från japanska Hario för att utveckla sin kaffebryggning och börja med pour over. Ett Hario V60 Pour Over Kit inkluderar en glaskanna, filterhållare, måttsked och 40 stycken pappersfilter. Det är allt som behövs för att brygga pour over utöver varmt vatten och malet kaffe. Mer om bryggmetoden finns förklarat steg för steg i guiden för Hario V60.

5. Kaffepress

Present för: Den som gärna tar lite tid på sig för att brygga ett gott kaffe.

Ge bort en kaffepress i present.

Kaffepressar går att få tag på kring hundralappen från ett varuhus som börjar på IK och slutar på EA. Men i längden är det bättre att satsa på kvalitet, då är Bodum Chambord en klassiker i sammanhanget som håller länge. Det är en personlig favorit som används i bryggmetoden för presskaffe.

6. Kaffebryggare

Present för: Den som dricker mycket kaffe hemma och borde ha det bästa att brygga med.

En Moccamaster är en riktigt bra kaffebryggare som present.

Köket sägs vara hjärtat i hushållet och då är väl kaffebryggaren i sin tur hjärtat i köket. Kaffebryggaren är utmärkt som flytta hemifrån-present eller en välbehövlig uppgradering om du vill dricka godare kaffe hos dina bekanta. Det viktiga med att välja kaffebryggare är de ska kunna få upp rätt temperatur på vattnet och sen brygga kaffet i ett bra tempo. Moccamaster är ett utmärkt val som uppfyller det kravet och är en riktigt fin present. Läs guiden över de olika Moccamaster-modellerna för att hitta rätt kaffebryggare till presenten.

Välj bland flera olika märken av kaffebryggare hos Bagaren och Kocken, Cervera och KitchenTime.

7. AeroPress

Present för: Den som har lite utrymme men vill kunna brygga kaffe i världsklass.

En AeroPress passar fint som present för ett handbryggt och gott kaffe.

AeroPress från amerikanska Aerobie ger väldigt mycket för pengarna när det kommer till att brygga ett smakrikt, fylligt och gott kaffe. Sen den kom ut 2005 har den omfamnats av baristor och kaffeentusiaster världen över. Det har sen dess utvecklats massor av spännande metoder att brygga kaffe med den, så det är en väldigt mångsidig bryggare. AeroPress är också väldigt kompakt och lika enkel att förvara som att ta med sig på resa.

8. Chemex

Present för: Den som uppskattar både att brygga och dricka riktigt gott kaffe.

En Chemex är en väldigt fin present för ett handbryggt kaffe och pour over.

Chemex gör sig både som en fin present och som ett väldigt snyggt sätt att brygga kaffe. Läs guiden om hur man brygger med Chemex för att se hur det går till. Chemex-bryggarna kommer i storlekar från tre upp till tio koppar. Den för sex koppar är den mest sålda och den för åtta koppar kommer därefter. Bryggmetoden passar väldigt bra för att brygga till fler vid middagar eller besök, så en rymligare storlek kan vara användbart.

9. Espressomaskin

Present för: En exklusiv present för den som vill unna sig en kopp välbalanserad kopp espresso hemma.

En espressomaskin är en exklusiv och lyxig present för den som älskar kaffe.

Att kunna servera espresso hemma måste vara höjden av vardagslyx och är alltid trevligt att erbjuda till vänner och familj. Högklassiga och lyxiga espressomaskiner i olika prisklasser finns att köpa från Bagaren och Kocken och Cervera. Modellerna från märket Sage är bra alternativ som brygger utmärkta koppar espresso.

10. Espressokanna

Present för: Finsmakaren som uppskattar både tradition och nybryggd espresso.

Ge bort en klassisk italiensk espressokanna i present.

Espressokannor eller mokabryggare som de också kallas är det traditionella sättet att brygga kaffe i italienska hem. Bryggaren skruvas isär och fylls med vatten och kaffe. Värmen skapar ett tryck, kaffet pressas igenom och inom kort går det att njuta av smaken av italiensk kaffetradition.

11. Nanopresso – portabel espressomaskin

Present för: Den som ofta är på resande fot och vill kunna fixa en espresso när som helst och var som helst.

Wacaco Nanopresso är presenten för den som älskar espresso och ofta är ute och reser.

För att kunna brygga en smakrik espresso på nolltid oavsett plats finns Wacaco Nanopresso att beställa från KitchenTime. Andra tillverkare har försökt sig på detta men kommer inte nära Nanopresso i kvalitet. Den väger in på lätta 336 gram, är stadig och kompakt och kan fixa ett tryck på 18 bar, mer än vissa vanliga espressomaskiner. Med den medföljande adaptern fungerar den med Nespresso-kapslar och andra liknande kapslar, annars är det åtta gram finmalet kaffe som gäller. Läs mer i det utförliga testet av Wacaco Nanopresso.

12. Elektrisk kaffekvarn

Present för: Den som vill antingen ta sitt bryggkaffe till nästa nivå eller börja utforska fler bryggmetoder.

En kaffekvarn är en bra present för den som älskar kaffe.

Att bönorna är nymalda direkt innan bryggningen gör underverk för ens kaffe. En favorit bland kaffekvarnarna är Svart Aroma från Wilfa, läs det utförliga testet här på Kaffebryggan för att lära mer om den. Fler kvarnar från Wilfa och andra märken finns med i topplistan över kvarnar för hemmet. Ta en titt på dem, eller välj mellan ett brett utbud av kaffekvarnar hos Bagaren och Kocken och Cervera.

13. Manuell kaffekvarn

Present för: Den som vill ha fördelarna med nymalt kaffe utan att ha platsen för en elektrisk kvarn.

Manuell kaffekvarn från Peugeot.

En manuell kvarn som present är ett riktigt bra sätt att komma igång med att mala kaffe hemma. En mindre och mer portabel kvarn är också smidigt i till exempel husvagnen, sommarstugan eller på resan. Stiliga är de också.

14. Iskaffebryggare

Present för: Den som gärna dricker sitt kaffe kallt.

Brygg iskaffe med en Hario Iced Coffee Maker.

Ett svalkande iskaffe går både brygga och smaksätta på en hel del olika sätt, läs mer om recepten och hur det går till i bryggmetoden för iskaffe. För ett extra enkelt sätt att brygga iskaffe på har Hario designat en smidig bryggare som gör det mesta av jobbet åt en med sin Hario Iced Coffee Maker.

15. Cold brew-bryggare

Present för: Den som inte får nog av kallbryggt kaffe.

Cold brew-bryggaren från KitchenAid är presenten som står i kylskåpet och fixar kallbryggt kaffe.

Cold brew är ett kallt och svalkande kaffe som bryggs i en sval temperatur över 12 till 20 timmar. Cold brew-bryggaren från KitchenAid ställs i kylskåpet och gör det enkelt att ha en konstant tillgång till svalkande kallbryggt kaffe. Jämför pris på cold brew-bryggare hos KitchenTime.

16. Kaffepanna

Present för: Den som drar till skogs så fort tillfälle ges.

Kaffepannan är presenten för den som gillar att campa och vara utomhus.

För den som gillar att vara ute och campa är en kaffepanna perfekt till äventyret på fjället eller i skogen. Värm upp vatten över lägerelden, stormköket eller gasolgrillen för att brygga kokkaffe. Eller häng på en rostfri Hario V60 på ryggsäcken för att lyxa till det och brygga pour over. För en riktig lättviktare finns också kaffepannan från det klassiska märket Trangia.

17. Hario V60 Range Server

Present för: Hario V60-entusiasten.

Serveringskannan Hario V60 Range Server.

Kaffe ser aldrig så gott ut som när det serveras från Harios serveringskanna. Hario v60-filterhållarna får plats ovanpå för att kunna brygga kaffet direkt i kannan. Den är tillverkad i tjockt och värmetåligt glas som med ett medföljande och tättslutande lock hjälper att hålla kaffets temperatur. Modellen 02 rymmer 60 cl och är lagom stor för att servera fyra koppar kaffe.

Kaffe i present: Kaffetillbehör

18. Kaffeburk

Present för: Den som uppskattar en snygg inredningsdetalj och ett gott kaffe.

En snygg kaffeburk från Solstickan blir en fin present.

En stilig kaffeburk är ett snyggt inslag i köket men kan också förbättra ens kaffedrickande. Med ett luftätt lock på burken bevaras kaffet längre för optimal smak. Fler alternativ på kaffeburkar finns hos Bagaren och Kocken.

19. Termos

Present för: Den som tycker om både uteliv och prylar med bra kvalitet.

Ge en termos från Stanley i present och drick kaffet var som helst.

En bra termos gör hela världen till ens uteservering. Jag har gått igenom en handfull termosar och äntligen hittat helt rätt med tillverkaren Stanley. De vakuumisolerande ståltermosarna de tillverkar är slitstarka, tåliga och håller enligt dem för en livstid. Än så länge lever min Stanley-termos upp till det löftet.

20. Termosmugg

Present för: Den som alltid är på språng.

En termosmugg för kaffe i present för den som är på resa.

En bra termosmugg är perfekt till skolan, jobbet, bilen, bussen, tåget, promenaden, picknicken, kajaken, utflykten, äventyret, ja ni fattar. Både kalla och varma drycker kan följa med och många caféer fyller gärna på dem för att minska användandet av engångsartiklar. Välj mellan ett brett utbud hos Cervera och Bagaren och Kocken.

21. Digital våg

Present för: Den som vill ha precision i sin kaffebryggning.

En digital våg som Acaia Lunar tar väger och tar tid på kaffebönorna med precision.

Att mala kaffebönorna direkt innan bryggning är avgörande för att ta sitt kaffe till nästa nivå. Men först vill man väga bönorna med precision. Acaia Lunar på bilden är en väldigt exklusiv våg designad för att få plats på espressomaskinens droppbricka. Med precision ned till ett tiondels gram mäter den kaffets vikt, extraktionstid och flödeshastighet.

En till riktigt bra digital våg på en lägre prisnivå är Hario V60 Drip Scale. Den har en precision ner till ett tiondels gram och en inbyggd timer. Vågen används både av mig själv hemma och av professionella baristor, läs recensionen av vågen för att få veta mer.

22. Mjölkskummare

Present för: Hemmabaristan som gärna dricker latte eller cappuccino.

Mjölkskummaren är en perfekt present för hemmabaristan.

För den som älskar latte och cappuccino är mjölkskummaren vägen till ett fluffigt skum och krämigt kaffe hemma. Det finns även handhållna mjölkskummare för en lite mindre prislapp. Läs artikeln om den bästa havremjölken till kaffe för tips på bra sorter och hur det går till att få ett riktigt bra skum oavsett utrustning.

23. Lattesked

Present för: Den som har latte som favoritkaffe.

Latteskeden i present för den som gärna dricker kaffe latte ur höga glas.

Latteskedar har extra långa skaft som gör att du kan röra om i höga glas eller koppar, perfekta för latten. Det finns gott om olika stilar att välja mellan, hitta fler alternativ på latteskedar hos Bagaren och Kocken.

24. Mjölkkanna

Present för: Den som alltid beställer en latte eller cappucino.

Ordna mjölk till kaffet med en mjölkkanna i present.

Mjölkannan passar bra till att öva upp sina barista-kunskaper och göra latte-art, skumma mjölk eller helt enkelt bara kunna erbjuda mjölk till kaffet. Hitta fler snyggt designade mjölkkannor hos Cervera.

25. Kaffekopp

Present för: Alla som dricker kaffe.

En fin kaffekoppp är alltid en bra present.

En härlig kopp kan verkligen förhöja kaffet som dricks. Vare sig presenten ska ges bort till någon som gillar espresso, latte, flat white eller bryggkaffe finns det en mugg som passar. Hitta fler kaffekoppar i ett stort utbud hos Bagaren och Kocken.

26. Kaffeglas

Present för: Den som lägger lite extra tanke på serveringen.

Servera kaffe i glas med den här presenten.

Glas är ett snyggt alternativ till den vanliga kaffekoppen. För den som har ett favoritkaffe finns det glas speciellt gjorda för de flesta kaffesorterna. Till exempel espresso, cappuccino, cortado och bryggkaffe med flera. Kaffeglasen är utformade så att de tål värmen och går att dricka ur utan att bränna fingrarna.

27. Hario Buono-vattenkittel

Present för: Den som uppskattar både pour over och snygg design.

En Hario Buono vatten-kittel på 1200 ml för att brygga pour over.

Det japanska märket Hario är en klassiker när det kommer till att handbrygga kaffe. I kitteln går det att koka upp 800 ml vatten direkt på spisen, induktionshäll fungerar fint. Jag använder själv denna kittel, med en så kallad gooseneck-pip ger den bra kontroll för att hälla vattnet.

28. Barletta-vattenkokare

Present för: Den som brygger sitt kaffe med pour over.

Vattenkokaren från Barletta är en bra present för den som brygger pour over.

Barletta har tagit fram en vattenkokare speciellt för att brygga pour over-kaffe, där det behövs bra kontroll över flödet på vattnet. Barletta låter form och funktion jobba ihop och den har alla egenskaper som en vanlig vattenkokare med bland annat automatisk avstängning.

29. Vattenfilterkanna

Present för: Den som inte har de bästa förutsättningarna för ett gott vatten i kranen.

En vattenfilterkanna ger ett gott och friskt vatten att brygga med.

För ett riktigt gott kaffe behövs också vatten som smakar rent och friskt att brygga med. För att alltid kunna fixa ett friskt vatten är en vattenfilterkanna lösningen.

Blandade presenter med kaffe

30. Fika

Present för: Den som du inte träffat på ett tag.

En fika i present är ett perfekt tillfälle att ses.

Att bjuda på en fika är det bästa av två världar, passa på att ses och drick ett riktigt gott kaffe samtidigt. Antingen på favoritcafét eller fyll en bra termos med kaffe och ta en utflykt. Den enkla presenten kan ibland vara den absolut bästa.

31. Böcker om kaffe

Present för: Den som vill lära mer om allt inom kaffe.

Ge bort boken The World Atlas of Coffee av James Hoffmann i present till den som vill lära mer om kaffe.

Att lära sig mer om kaffe är en utmärkt sysselsättning medan man dricker kaffe. Manifest för bättre kaffe av Joanna Alm eller The World Atlas of Coffee av James Hoffman är två riktigt bra val av böcker för ett par hundralappar styck. Böckerna innehåller allt från bönor till bryggning och är väldigt läsvärda oavsett förkunskaper om kaffe.

Fler förslag med läsvärda böcker om kaffe:
• Kevin Sinnott: The Art and Craft of Coffee
• Mark Pendergrast: Uncommon Grounds
• Stewart Lee Allen: The Devil’s Cup

32. Kaffekurs

Present för: Den som vill få en bra skjuts i sin utveckling inom kaffebryggande.

Ge bort presentkort till en kaffekurs till den som utvecklas inom kaffe.

Upplevelser är klockrena presenter för den som redan har allt. Johan & Nyström har ett brett utbud av kurser som det går att beställa presentkort till. Kurserna hålls hos Johan & Nyström i Stockholm. Välj mellan Brew Basics för att lära mer om kaffets ursprung, smaka på kaffe från olika delar av världen och finslipa tekniken med väl utvalda bryggmetoder.

Det finns även kurser på högre barista-nivåer med bland annat espressobryggning, koppning, kvarnförståelse, latte art och kafferostning på djupet. Perfekt för den som antingen vill ta sitt kaffe hemma till nästa nivå, eller brygger på café och restaurang.

33. Presentkort

Present för: Den som redan har ”allt”.

Ett presentkort inom kaffe håller möjligheterna öppna.

Har vi kommit så här långt utan att hitta rätt present så finns det ändå hopp. Lös det genom att låta den som får presenten själv bestämma. Ett presentkort håller alla möjligheter öppna för att kunna ge bort något fint inom kaffe i present.


Har du någon gång gett eller fått en klockren present med kaffetema? Tipsa gärna andra kaffedrickare i kommentarsfältet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *