Kaffesorter förklarade och hur du gör dem hemma

Den här guiden hjälper dig att skilja på de olika kaffesorterna och vad som behövs för att du ska kunna brygga dem själv.

När det kommer till koppar och glas får du helt enkelt välja vad du vill. Jag ger rekommendationer och när något traditionellt dricks ur en viss typ av glas eller kopp så uppmärksammas det. Det viktigaste är att dricka ur något som passar mängden kaffe som bryggs. En kaffesort där det bryggs en liten mängd kaffe kommer svalna mycket snabbare i en stor kopp jämfört med en liten kopp.

När smak beskrivs kommer det att variera beroende på vem som dricker, hur kaffet bryggs och vilka kaffebönor som används. Beskrivningen är till för att lära sig skilja på de olika kaffesorterna. En espresso smakar till exempel mer koncentrerat än en cappuccino med mycket mjölk. Men om den smakar citrus, blommigt eller nötigt avgörs med andra faktorer.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken.

Kaffekvarn

Gemensamt för alla kaffesorterna är att de blir bättre med nymalt kaffe. De flesta sorterna går att brygga med färdigmalt kaffe men lägg till en kaffekvarn i utrustningen så blir det genast mycket godare. För att hitta rätt kvarn för dig, läs mer om de bästa kaffekvarnarna för hemmet.

Många espressomaskiner har en inbyggd kaffekvarn. Saknas det behövs det en kvarn som kan mala fint nog med espresso, till exempel BCG600 från Sage.

Kaffesorter med espresso

Om du tänkt brygga din espresso hemma är det dags att bekanta sig med urvalet av kaffebönor och de olika rostningsgraderna. Det finns ljus-, mellan- och mörkrostat kaffe och något som kallas espresso-rostning i butikshyllan. Men espresso-rostning är på intet sätt de enda bönorna som det går att brygga espresso med, de bönorna är rostade längre och varmare än det mörkrostade kaffet för att hålla nere syrligheten, vilket passar bryggmetoden. Men det går att använda vilka kaffebönor och rostningsgrader som helst för att göra espresso så låt smaken avgöra istället!

Espresso

En enkel espresso bryggs med 7 gram kaffe och kallas ibland för en short black.

 • Mängd: 1 espresso-shot (25-30 ml)
 • Bryggtid: 20-30 sekunder
 • Kopp: 2-4 cl espressokopp

Smak: En espresso ska ha en balanserad bitterhet, ge en fyllig känsla och ha en mjuk crema på toppen. Smakar espresson surt är den överextraherad och smakar den vattnigt är underextraherad. Läs mer om att finjustera kaffet utifrån smak i guiden om att mala kaffe.

Utrustning och tillbehör: Espressomaskin och espressokopp.

Dubbel espresso

Kallas ibland för doppio som betyder dubbel på italienska. Den dubbla espresson bryggs med 14 gram kaffe och även en dubbel mängd vatten.

 • Mängd: 2 espresso-shots (50-60 ml)
 • Bryggtid: 20-30 sekunder
 • Kopp: 2-6 cl espressokopp

Smak: Bör smaka som en enkel espresso men kan vara något mer intensiv enbart på grund av att den dubbla espresson är större.

Utrustning och tillbehör: Espressomaskin och espressokopp.

Ristretto

Som en espresso med kortare bryggtid, samma mängd malet kaffe används men en mindre mängd vatten hinner passera. Det ger en mer koncentrerad espresso-shot.

 • Mängd: 1/2 espresso-shot (15-20 ml)
 • Bryggtid: 15-20 sekunder
 • Kopp: 2-4 cl espressokopp

Smak: Att bara använda den första halvan av espresson ger ett sötare kaffe. Den andra halvan ger mer syrlighet men den lämnas kvar i filtret. Sorten kan beställas som en dubbel ristretto för att komma upp i samma mängd som en espresso.

Utrustning och tillbehör: Espressomaskin och espressokopp.

Lungo

Lungo bryggs med 7 gram bönor, men bryggningen får pågå längre i tid än en espresso och det blir därmed mer kaffe.

 • Mängd: 50-70 ml kaffe
 • Bryggtid: 40-60 sekunder
 • Kopp: Espresso- eller cappuccinokopp

Smak: En Lungo smakar mer som bryggkaffe än espresso eftersom mer vatten används. Receptet kan dubblas för att få ut en större kopp kaffe så som bryggkaffe brukar hällas upp, utgå då från en dubbel espresso och servera i en cappuccinokopp.

Utrustning och tillbehör: Espressomaskin och espresso- eller cappuccinokopp.

Americano

En americano är en espresso som späds ut med hett vatten. Kaffet och vattnet serveras ibland färdigblandat, eller i två separata koppar.

 • Mängd: 1 espresso-shot + 100 ml vatten
 • Kopp: Cappuccinokopp

Smak: Om en americano bryggs med espresson först och vattnet hälls på efteråt kommer den blandas och påminna om bryggkaffe. Bryggs istället espresson över det varma vattnet kommer den ge ett lager av crema på toppen som ger en mer fyllig och intensiv smak till en början.

Receptet kan dubblas och bryggas med en dubbel espresso, men vattenmängden ökas bara något till 100-120 ml. Kaffesorten kallas då för en long black och är vanligt i Australien och Nya Zeeland.

Utrustning och tillbehör: Espressomaskin och cappuccinokopp.

Latte

En caffè latte består av 1 del espresso och 3 delar varm ångad mjölk. Brygg espresson och häller över den varma mjölken, avsluta med lite skummad mjölk på toppen.

 • Mängd: 1 espresso shot + 3 delar ångad mjölk + mjölkskum
 • Glas: Latteglas

Smak: Ett mjukt och sötare kaffe tack vare den stora mängden mjölk. Den serveras traditionellt med en enkel espresso men för en starkare eller en större latte kan en dubbel espresso användas.

Utrustning och tillbehör: Espressomaskin, latteglas och mjölkskummare.

Piccolo (Latte)

En piccolo eller piccolo latte som den ofta kallas är en ristretto-shot med skummad mjölk.

 • Mängd: 1 ristretto + 100 ml skummad mjölk
 • Glas: Litet latteglas eller ett macchiatoglas.

Smak: En piccolo liknar smakmässigt en caffè latte, men den kommer i en mindre storlek om den större latten känns för mastig.

Utrustning och tillbehör: Espressomaskin, mjölkskummare och glas.

Cappuccino

En espresso-shit med lika delar mjölk som kaffe. Påminner om en Cortado fast med fluffigt och skummat mjölk ovanpå.

 • Mängd: 1 espresso shot + 1 del ångad mjölk + 1 del skummad mjölk
 • Kopp: Cappuccinokopp

Smak: Liknar en latte men smakar krämigare i och med den skummade mjölken, den serveras ibland med lite chokladpulver på toppen.

Utrustning och tillbehör: Espressomaskin, cappuccinokopp och mjölkskummare.

Flat White

Som en blandning av latte och cappuccino med ett mjukare mikroskum.

 • Mängd: 1 dubbel espresso + 100 ml fint mjölkskum
 • Kopp: Kaffekopp

Smak: Flat White är en variant på latte där mjölken görs till ett lent mikroskum och smaken blir extramjuk, mjölken blandas helt med kaffet och därifrån kommer namnet flat.

Utrustning och tillbehör: Espressomaskin, kaffekopp och mjölkskummare.

Cortado

Cortado är en spansk kaffedryck som innehåller hälften espresso och hälften mjölk. Traditionellt serveras den i ett litet glas. I USA går den ofta under namnet gibraltar.

 • Mängd: 1 espresso shot + 30 ml varm mjölk
 • Glas: Kaffeglas (120 ml)

Smak: En kaffesort där mjölken dämpar syrligheten från espresson. Namnet cortado kommer från det spanska verbet cortar som betyder att skära, tanken är att mjölken hjälper till skära/minska syrligheten. I grundreceptet används mjölk som värmts upp men inte skummats, men skummad mjölk har blivit allt vanligare i en cortado.

Utrustning och tillbehör: Espressomaskin, kaffeglas och mjölkskummare.

Caffé Mocha

Kallas ibland för mocha latte eller mocaccino.

 • Mängd: 1 espresso shot + 1 del varm choklad + 1 del skummad mjölk
 • Glas: Högt glas, till exempel latteglas

Smak: Som en latte smaksatt med choklad, den toppas ibland med vispad grädde

Utrustning och tillbehör: Espressomaskin, latteglas och mjölkskummare.

Espresso Macchiato

En espresso macchiato är en espresso ”fläckad” med lite skummad mjölk på toppen, ordet macchiato betyder fläckad på italienska. Den kallas ibland för caffé macchiato eller bara macchiato.

 • Mängd: Enkel eller dubbel espresso + lite skummad mjölk
 • Kopp: 2-6 cl espressokopp

Smak: Smakar mestadels espresso med en liten skvätt mjölk som hämmar intensiteten något.

Utrustning och tillbehör: Espressomaskin, espressokopp och mjölkskummare.

Handkvarnen Commandante kan mala kaffe till en dubbel espresso på cirka 40 sekunder.

Latte Macchiato

I princip motsatsen till en espresso macchiato, istället är det mjölk ”fläckat” med kaffe. Den upplevs som mjukare än en cafe latte och istället för att börja med kaffet börjar man att fylla ett glas med skummad mjölk.

 • Mängd: Skummad mjölk + espresso
 • Glas: Latteglas

Smak: Som en latte fast med ännu mer smak av mjölk än kaffe.

Utrustning och tillbehör: Espressomaskin, espressokopp och mjölkskummare.

Affogato

I Italien är detta en efterrätt men runt om i världen en kaffesort. Affogato är i alla fall det italienska ordet för dränkt och det är just vad gelato-kulan är.

 • Mängd: 1 espresso-shot + 1 kula gelato
 • Kopp: Cappuccinokopp

Smak: En delikat kaffeefterätt. Affogato serveras traditionellt sett med en kula gelato med vaniljsmak. Till skillnad från glass innehåller gelato mindre invispad luft och smälter därmed långsammare av den varma espresson.

Utrustning och tillbehör: Espressomaskin och cappuccinokopp.

Kaffesorter med bryggkaffe

Bryggkaffe / filterkaffe

Den gamla arbetshästen bryggkaffe, den kallas ofta för drip coffee i engelsktalande länder. Det kan alltid bli bättre med ett bra kaffe från ett lokalt rosteri, nymalet kaffe med rätt malningsgrad och en härlig kaffekopp.

 • Mängd: 12 gram kaffe med 2 dl vatten
 • Kopp: 1 kaffekopp

Smak: Bryggkaffe är nog de flesta bekanta med. Smaken avgörs av karaktären på kaffebönan och hur pass nymalet kaffet är, doseringen, samt kvalitén på kaffebryggaren.

Utrustning och tillbehör: Kaffebryggare och kaffekopp.

Café au lait

Café au lait är franska för ”kaffe med mjölk”. Det vanligaste i Sverige är att man använder lika delar bryggkaffe och varm mjölk. Vanligtvis innehåller den espresso istället för bryggkaffe utomlands.

 • Mängd: 1 del bryggkaffe + 1 del varm mjölk
 • Kopp: 1 kaffekopp

Smak: Använd gärna ett mörkrostat eller starkt kaffe så blir det en bra balans mellan kaffet och den stora mängden mjölk.

Utrustning och tillbehör: Kaffebryggare och kaffekopp.

Kalla kaffesorter

Iskaffe

Iskaffe är ett kaffe som bryggs varmt över kall is. Läs guiden om att brygga iskaffe för tips och recept på drinkar gjorda med iskaffet.

Smak: Iskaffet bryggs varmt och låter kaffebönornas karaktär komma fram innan kaffet kyls ned av isen. Det ger ett både smakrikt kaffe och svalkande kaffe.

Utrustning och tillbehör: Iskaffe går att brygga med alla ”drip”-metoder, där vattnet passerar genom det malda kaffet. Till exempel med en kaffebryggare, AeroPress, Chemex eller Hario V60.

Cold brew

Cold brew bryggs över en längre tid i rumstemperatur eller i kylskåp. Läs guiden om att brygga cold brew för att lära dig allt om hur det går till.

Smak: Eftersom cold brew bryggs i svalare temperaturer utvinns inte smaker och aromer på samma sätt som vid varm bryggning. Kaffe som bryggt kallt ger mer av de mörka tonerna från kaffebönan, med till exempel mörka bär, nötter eller choklad.

Utrustning och tillbehör: Brygg det kallbryggda kaffet i en glasburk eller vilken behållare som helst som är säker för livsmedel. Att använda en presskanna gör filtreringen enklare.

Caffé Freddo

Freddo betyder kall på italienska. Den går att göra med starkt bryggkaffe men utomlands är det vanligtvis espresso som gäller. Kaffet skakas med is tills det blir kallt.

Mängd: Bryggkaffe/espresso + strösocker + is

Smak: Svalkande och aningen sött. Det kalla kaffet blir bittrare än när det dricks varmt därför används lite extra sötning.

Utrustning och tillbehör: Kaffebryggare eller espressomaskin och kaffeglas.

Cappuccino Freddo

Om caffé freddo är ett italienskt iskaffe kommer den grekiska motsvarigheten här. Blanda kaffet med is tills det är kylt, lägg eventuellt till lite socker och häll över den skummade mjölken.

Mängd: Bryggkaffe/espresso + kall skummad mjölk + strösocker + is

Smak: En krämig och kall iskaffe som är både fyllig och svalkande.

Utrustning och tillbehör: Kaffebryggare eller espressomaskin och glas.

Handbryggt kaffe

Handbryggt kaffe lägger all kontroll över hur kaffet kommer att smaka i händerna på den som brygger det. Bland annat malningsgrad, temperaturer, utrustning och typ av kaffeböna kan finjusteras till ens egna tycke och smak. Vissa kaféer erbjuder dessa bryggmetoder, rosterier som har egna kaféer gör det vanligtvis.

Hario V60

Hario V60 bryggs med en pour over-teknik. Läs guiden om att brygga med Hario V60.

Smak: Hario V60 är en bryggmetod som verkligen inte ”kommer i vägen” för kaffets smaker och aromer. I sin enkelhet är den utmärkt för att låta kaffebönans karaktär verkligen komma fram.

Utrustning och tillbehör: Hario V60-filterhållare, pappersfilter och en vattenkittel.

Chemex

Chemex är också en bryggmetod för att brygga pour over. Läs guiden om att brygga med Chemex.

Smak: En Chemex har ett tjockare pappersfilter än Hario V60 vilket kan ge ett något mjukare och mer lent kaffe, eftersom det släpper igenom så lite partiklar. Utöver det är Chemex lik Hario V60 i att den ger kaffebönans karaktär plats att komma fram.

Utrustning och tillbehör: Chemex-bryggare, pappersfilter och en vattenkittel.

Saknar du någon kaffesort? Säg bara till i kommentarsfältet så kommer den med i listan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *