Kokkaffe och fler sätt att brygga kaffe utomhus

Allt blir godare utomhus och det gäller även kaffe. Ett nykokt kaffe över en öppen eld eller i segelbåtens kök är två bra sätt att göra upplevelsen extra trivsam. Att kunna brygga och dricka kaffe på utflykten kommer med olika förutsättningar. Till exempel tillgång till vatten och en värmekälla, plats i ryggsäcken under vandringen och vilket sorts kaffe du helst dricker. Här finns tips för att kunna brygga och dricka bland annat kokkaffe, espresso och pour over, när som helst och var som helst.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken och Outdoorexperten.

Brygga kokkaffe

Tips för hur du brygger kokkaffe.
ÖversiktDetta behövs
Bryggtid: 10 minKaffepanna
Mängd: 5 koppar1,5 dl kokkaffe
1,5 liter vatten

Det här kaffet går så klart att brygga hemma på spisen men det ger bonuspoäng med friskt vatten från en fjällbäck, en öppen eld och en sjuhelsikes utsikt för att sedan njuta av det färdiga kaffet. Använd antingen färdigmalt kokkaffe (till exempel Lemmelkaffe), eller ta med en handkvarn för att mala kaffet extra grovt direkt innan det ska bryggas.

Kokkaffe steg för steg

1. Koka upp 1,5 liter vatten i en kaffepanna över en öppen eld eller på spisen.


2. Häll i kokkaffet och låt det flyta på ytan i ett par minuter. Rör efter det ner kaffet och låt vattnen koka upp igen.


3. När vattnet kokat upp kommer kaffet att skumma sig på ytan, ta då undan kaffepannan från elden och låt den stå i tre till fem minuter beroende på hur starkt kaffe du vill ha. Skummet lägger sig efter ett tag och ge det några extra minuter för att det malda kaffet ska sjunka till botten.


4. Nu är kokkaffet färdigt! Ett tips för att att den första koppen ska bli så trevlig som möjligt är att hälla bort en liten skvätt kaffe, det är lätt hänt annars att det fastnar skum och malet kaffe i kaffepannans pip.

Fler sätt att brygga kaffe ute

AeroPress

Vikt: 226 gram.

AeroPress är både kompakt och en lättviktare som går att ta med sig var som helst. Med malet kaffe och varmt vatten fixar den ett utmärkt kaffe på ett par minuter. Läs mer om hur du brygger med AeroPress för att inte kompromissa med hur kaffet smakar på utflykten.

Termos

0,75 liter | 603 gram.

Gör skogen till din uteservering och ta antingen med dig varmt kaffe att dricka eller varmt vatten att brygga kaffet med. En Stanley-termos i rostfritt stål håller kaffet varmt i upp till 20 timmar tack vare sin dubbelväggs vakuumisolation. Stanley-termosar har livstid garanti och är enligt dem själva ”Built for life”, än så länge lever min Stanley-termos upp till det löftet.

Lemmelkaffe

Mörkrostat kokkaffe från Gällivare.

Hos Outdoorexperten hittar du allt inom Lemmelkaffe. En helt rimlig följdfråga är vad Lemmelkaffe är för något. Det är ett 100% ekologiskt mörkrostat kokkaffe och mycket mer där till. Det finns tröjor att ha på sig när du dricker kaffet, träkåsor att dricka det ur, en mössa om det är kallt om öronen och framförallt en kaffepanna med skinnfodral för att koka lemmelkaffet.

Manuell kaffekvarn

Vikt: 485 gram.

I brist på elektricitet och baristor är det handkraft som gäller. Hario Skerton är en manuell kaffekvarn med ett burr-kvarnverk i riktigt hög kvalitet. Den fixar att mala fint nog för espresso men även grövre malning för kok- eller presskaffe. Glasbehållaren kanske inte ser helt optimal ut för de mest äventyrliga resorna men jag har ägt den själv i åratal och det är ett väldigt tjockt och tåligt glas som behållaren är gjord av.

Pour over

Plast: 84 gram | Rostfritt stål: 200 gram.

Pour over går alldeles utmärkt att brygga på en vandring så länge det finns tillgång till varmt vatten. Filterhållarna i keramik och glas är för ömtåliga men Hario V60-modellerna i plast och rostfritt stål klarar stötar desto bättre. Plast-modellen är en riktig lättviktare som går att haka på ryggsäckan. Kom ihåg att packa med pappersfilter!

Hario V60 i plast.
Hario V60 i rostfritt stål.

Nanopresso

Vikt: 336 gram

Sist men inte minns finns espressobryggaren som får plats i ryggsäcken. Wacaco Nanopresso är en manuell espressomaskin som med handkraft bygger upp det tryck som behövs för att brygga espresso. Använd antingen kapslar med den inkluderade adaptern, eller brygg med malet kaffe. Läs det längre testet av Nanopresso.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *