Moccamaster-modeller: hitta bästa kaffebryggaren för dig

Den här guiden är till för att jämföra skillnaderna mellan alla Moccamaster-modeller och ge en översikt kring de olika funktionerna. Kaffebryggarna Moccamaster byggs för hand av den holländska tillverkaren Technivorm och de gör väldigt mycket rätt. De är lättskötta, lättanvända och snabba.

En full kanna på 10 koppar bryggs på 6 minuter med en bryggtemperatur på 92-96 grader med det kraftfulla bryggelementet på 1520W. Det ger också en värmehållning för det bryggda kaffet mellan 82-85 grader. Gemensamt för alla modellerna är också att de är godkända av European Coffee Brewing Center, allt detta med en snygg design. Men framförallt brygger Moccamaster ett riktigt gott kaffe.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken, Cervera och NetOnNet.

Men hur är det egentligen ställt med namnen på modellerna? Det är inte helt enkelt att veta om du borde välja KB952AO istället för KBGC982AO. Några av återförsäljarna har till och blandat ihop vissa funktioner och modeller, så här går vi på djupet för att reda ut allt.

Få 500 kr insatt på ditt Rockerkort

Skaffa Rockerkortet i höst, genomför tre köp och få 500 kr insatt på ditt kort*

*Gäller de 20 000 första som skaffar Rockerkortet och genomför tre köp med kortet under perioden 26/6-31/10 2021. Pengarna sätts in på ditt Rockerkort inom 10 dagar från att du genomfört tre köp.

Modellerna jämförs med varandra och hur de olika funktionerna påverkar kaffet som bryggs förklaras. Men också det viktigaste av allt, guiden hjälper till att hitta vilken Moccamaster-modell som är bäst för dig, så att kaffet du helst brygger smakar så gott som bara möjligt. Välj färg på kaffebryggaren efter du klickat in dig på modellen som passar dig bäst.

Moccamaster-modellen KBG962AO i färgen koppar.
Moccamaster-modellen KBG962AO i färgen koppar.

Förklaring på Moccamasters modellnamn

Moccamaster-modellerna kan till det yttre likna varandra väldigt mycket. Siffrorna i namnet följer olika serier av modeller, men det är i bokstavskombinationerna som det går att hitta skillnaderna på de olika modellerna. I den här listan är bokstäverna sorterade efter ordningen som de dyker i modellnamnen.

H – Basmodellen med enbart en enkel på och av-knapp, inga extra funktioner som droppstopp och filterhållaren står direkt på glaskaraffen.

K – Mer avancerade Moccamaster-modeller med separata värmeelement och en knapp som styr temperaturen på värmeplattan.

CD – En förkortning för Clement Design. Modellen har en cylindrisk kropp där värmeelementet sitter, det påverkar inte funktionen av bryggaren och är enbart ett estetiskt val.

B – Bokstaven kommer alltid efter H eller K i namnet. Modellerna med ett B i namnet har ett manuellt droppstopp.

G – Bokstaven lägger till ett automatiskt droppstopp, finns bokstaven inte med i namnet har modellen ett manuellt droppstopp eller inget droppstopp alls. För- och nackdelar med de olika varianterna förklaras i detalj en bit ned i artikeln.

C – Modellen har en indikatorlampa som visar när kaffebryggaren behöver avkalkas.

T – Moccamaster-modeller med T i namnet har en termoskanna istället för en glaskanna. För- och nackdelarna förklaras i detalj en bit ned.

Grand – Läggs Grand till i namnet går det att brygga upp till 20 koppar till skillnad från den vanliga mängden på 10 koppar. Modellen brygger 1,8 liter kaffe på sju minuter.

AO – Modellen har en auto off-funktion och stänger automatiskt av värmeplattan efter 40 minuter. Bryggelementet som värmen upp vattnet stängs alltid av autoamtiskt efter 6 minuter.

Vi tar modellen KBGC962AO som ett exempel. Bokstaven K indikerar separata värmeelement. B att den har ett stöd för filterhållaren och ett blandningslock. G innebär ett automatiskt droppstopp. C att den har en kalkindikator och slutligen AO för automatisk avstängning.

Färger – Ibland står en eller ett par bokstäver till i slutet av modellnamnet. PS, MB, eller till exempel W. Det är färgen på kaffebryggaren som är skillnaden och färgerna står på engelska. Polished Silver, Matte Black och White i de här exemplen.

Droppstoppet förklarat

Valet av droppstopp hänger på hur mycket kontroll du vill ha över kaffet som bryggs. Moccamaster-modeller som har bokstaven G i namnet har ett automatiskt droppstopp, när glaskannan lyfts bort stängs filterhållaren och den slutar att droppa. Filterhållarna med manuella inställningar har dessa tre lägen.

Öppen: För att brygga 5 eller fler koppar.
Halvöppen: Låter kaffet dra i vattnet längre när det bryggs, används för mindre än 5 koppar.
Stängd: Moccamaster rekommenderar bara att stänga filterhållaren när kaffet bryggts klart och filtret ska slängas. Men det går att använda inställningen för att ta en kopp under bryggningen utan att det droppar. Kom ihåg att öppna den igen, annars finns det en risk att filtret svämmar över och att det blir storstädning.

Välj modell utifrån hur många koppar du oftast brygger. Är det mindre mängder så är det bättre för kaffet att använda modellerna med manuella inställningar och att använda det halvöppna droppstoppet. Modellerna bör alltså inte ha ett G i namnet i så fall.

Bryggs det ofta större mängder går det att antingen använda den automatiska modellen med bokstaven G, eller den manuella modellen med den helt öppna inställningen.

Filterhållare för Moccamaster-modeller med automatiskt droppstopp.
Automatiskt droppstopp.
Filterhållare för Moccamaster-modeller med manuellt droppstopp.
Manuellt droppstopp.

Styrning av värmeplattan

Alla Moccamaster-modeller med bokstaven K har en knapp som styr kaffebryggarens värmeplatta med två effektlägen. Full effekt håller plattan på 85 grader och används om man brygger mer än halva kannan. 3/4 effekt på 79,5 grader används för en halv kanna eller mindre. Det är för att kaffet ska hålla en perfekt temperatur när det står på värmeplattan oavsett mängd som bryggs. Det sitter ingen lampa på denna knapp längre, något som tidigare Moccamaster-modeller har haft.

◕ 3/4 cirkel: Mindre än halv kannan.
Full cirkel: Mer än halva kannan.

Undantag: Om kaffet ska blandas med mjölk kan knappen alltid stå på full cirkel för ett varmare kaffe.

Strömbrytare för Moccamaster-modeller utan temperaturstyrning.
Enbart strömbrytare.
Moccamaster-modeller med ett K i namnet har en knapp för styrning av värmeplattan.
Strömbrytare och temperaturknapp.

Moccamaster-modeller med glaskanna jämfört med termoskanna

Både glas- och termoskannorna rymmer 1,25 liter kaffe om det inte rör sig om Grande- eller KB40AO-modellerna. Termoskannan i rostfritt stål är lämplig till större sällskap eller om kaffet ska tas med och drickas någon annanstans. Till alla Moccamaster-modeller med termoskanna följer det med två olika lock.

Ett lock kallas Brew-Thru och är designat så att kaffet förlorar så lite värme som möjligt medan det droppar ner i karaffen. Det går även att hälla kaffe genom locket utan att skruva av det, för att behålla så mycket som möjligt av värmen vid servering. Med det här locket kan kaffet hålla sig varmt i termosen i upp till en timme.

Det andra locket Travel Lid är till för att hålla kaffet varmt längre än en timme, eller när kannan ska tas med. Locket skruvas upp ¼ till ½ varv för att servera kaffet. Efter kaffet hällts upp skruvas locket åt för att göra termoskannan tät och spillsäker. Termosen håller då kaffet varmt i upp till två timmar, men för bästa smak och arom bör det drickas så snart som möjligt.

När det bryggs mindre mängder än en full kanna kaffe i en termoskanna bör den med fördel värmas upp innan med varmt vatten.

Samtliga Moccamaster-modeller med termoskanna har automatisk avstängning även fast de saknar bokstäverna AO i namnet. Till skillnad från avstängningen med timer sitter det en flottör i vattentanken, den stänger av kaffebryggaren när allt vatten har tappats ur vattenbehållaren. Lampan till strömbrytaren fortsätter att vara tänd men indikerar enbart att den är klar, ingen ström går till värmeelementet.

Moccamaster-modeller med glaskanna

Moccamaster HB931AO

Kaffebryggaren Moccamaster HB931AO med blandningslock och automatisk avstängning.

Specifikationer

 • 10 koppar på 6 minuter
 • Blandningslock
 • Automatisk avstängning
 • B 32,5 cm, H 35 cm, D 17 cm

Köp här

Moccamaster HB931AO är nästa steg från basmodellen och lägger till ett par funktioner som underlättar användningen. Filterhållaren står på ett stöd och glaskannan har ett blandningslock som blandar kaffet direkt i kannan under bryggningen.

Bäst modell för: Den som vill ha en instegsmodell till ett lägre pris, men också några av finesserna som gör kaffebryggaren mer lättanvänd.

Moccamaster HB951AO

Kaffebryggaren Moccamaster HB951AO.

Specifikationer

 • 10 koppar på 6 minuter
 • Blandningslock
 • Manuellt droppstopp
 • Automatisk avstängning
 • B 32,5 cm, H 35,5 cm, D 17 cm

Köp här

Moccamaster HB951AO från Clubline-serien lägger till ytterligare en funktion jämfört med modellen innan. Stödet för filterhållaren och blandlingslocket är kvar men det manuella droppstoppet är nytt. Det är den billigaste modellen som har någon form av droppstopp över huvud taget.

Bäst modell för: HB951AO ger en hel del flexibilitet i bryggningen med sitt manuella droppstopp. Den är ett bra val för den som vill optimera bryggandet beroende på antal koppar utan att gå upp i prisklass till K-modellerna.

Håll koll på kaffebudgeten. Skaffa Rockerkortet.

Moccamaster HBG741AO

Kaffebryggaren Moccamaster HBG741AO med automatiskt droppstopp.

Specifikationer

 • 10 koppar på 6 minuter
 • Blandningslock
 • Automatiskt droppstopp
 • Automatisk avstängning

Köp här

Moccamaster HBG741AO är några steg upp från basmodellen med flertalet funktioner som gör den mer lättanvänd. Blandningslocket i glaskannan fördelar kaffet jämnt under bryggningen och filterhållaren som står på ett stöd har ett automatiskt droppstopp.

Bäst modell för: Den som som önskar den mest lättanvända och smidiga modellen utan att gå upp i pris till K-modellerna som också har temperaturstyrning för värmeplattan.

Moccamaster KB952AO

Bland alla Moccamaster-modeller är bryggaren KB952AO Kaffebryggans favorit.

Specifikationer

 • 10 koppar på 6 minuter
 • Blandningslock
 • Manuellt droppstopp
 • Temperaturstyrning
 • Automatisk avstängning
 • B 32,5 cm, H 35,5 cm, D 17 cm

Köp här

Av alla Moccamaster-modeller är det här Kaffebryggans favorit. Temperaturen på värmeplattan går att ställa in beroende på mängden kaffe som bryggs. Det tillsammans med den manuella droppstyrning ger modellen mest flexibilitet för att kunna styra över bryggningen.

Bäst modell för: Den som vill optimera sin kaffebryggare oavsett om det bryggs två eller tio koppar. Blandningslocket och stödet för filterhållaren är två smidiga funktioner och allt sammantaget gör den bäst i test av Moccamaster-modellerna.

Moccamaster KBG962AO

Kaffebryggaren Moccamaster KBG962AO.

Specifikationer

 • 10 koppar på 6 minuter
 • Blandningslock
 • Automatiskt droppstopp
 • Temperaturstyrning
 • Automatisk avstängning
 • B 32,5 cm, H 35,5 cm, D 17 cm

Köp här

Moccamaster KBG962AO har samma egenskaper som modellen innan men lägger till det automatiska droppstoppet. Modellen har en rak glaskanna som matchar designen på filterhållaren, men de rymmer lika mycket som modellerna med den avsmalnande kannan.

KBG962AO har massvis av alternativ när det kommer till färger. Hos Cervera finns det största utbudet att välja mellan av just denna modell.

Bäst modell för: Välj den här modellen om du föredrar smidigheten med ett automatiskt droppstopp, eller ofta brygger mer än fem koppar. Titta annars på modellerna med ett manuellt droppstopp.

Moccamaster KBGC982AO

Kaffebryggaren Moccamaster KBGC982AO.

Specifikationer

 • 10 koppar på 6 minuter
 • Blandningslock
 • Automatiskt droppstopp
 • Temperaturstyrning
 • Kalkindikator
 • Automatisk avstängning
 • B 32,5 cm, H 35,5 cm, D 17 cm

Köp här

Moccamaster KBGC982AO har ett automatiskt droppstopp, stöd för filterhållaren, blandningslock och styrning av värmeplattorna. Jämfört med modellen innan lägger den också till en indikatorlampa som visar när kaffebryggaren bör avkalkas.

Bäst modell för: Det här är modellen med flest finesser och färger för den som vill ha en Moccamaster med allt.

Moccamaster CDAO

Kaffebryggaren Moccamaster CDAO.

Specifikationer

 • 10 koppar på 6 minuter
 • Blandningslock
 • Automatiskt droppstopp
 • Automatisk avstängning

Köp här

Moccamaster CDAO är tillhör CD-serien med bryggare som alltid har en cirkulär kropp. AO innebär som vanligt automatisk avstängning och utöver det har den ett automatiskt droppstopp och stöd för filterhållaren.

Bäst modell för: Med CD-modellerna är det en ren smaksak om man föredrar den rundade designen på kaffebryggaren.

Moccamaster-modeller med termoskanna

Läs mer om för- och nackdelarna med termosen en bit upp i artikeln under rubriken glaskanna jämfört med termoskanna. Modeller med termoskanna som har ett manuellt droppstopp behöver inte använda plattan under termosen, för de modeller med ett automatiskt droppstopp behövs plattan för att termosen ska komma upp i rätt höjd.

Moccamaster KBT741

Kaffebryggaren Moccamaster KBT741 med termos och manuellt droppstopp.

Specifikationer

 • 10 koppar på 6 minuter
 • Manuellt droppstopp
 • Automatisk avstängning
 • B 32,5 cm, H 35 cm, D 17 cm

Köp här

Moccamaster KBGT741 har i stort sett samma funktioner som Kaffebryggans favorit KBG962AO med stöd för filterhållaren och ett manuellt droppstopp. Det som skiljer är att KBGT741 har en termoskanna istället för en glaskanna. Indikatorn på framsidan, som i andra modeller indikerar kalk, visar istället att termosen är rätt placerad.

Bäst modell för: Termoskannan underlättar att servera kaffe till större sällskap eller om kaffet ska tas med och drickas. Det manuella droppstoppet är en bra funktion för den som vill mer kontroll över hur kaffet bryggs.

Moccamaster KBGT741

Kaffebryggaren Moccamaster KBGT741 med termos och automatiskt droppstopp.

Specifikationer

 • 10 koppar på 6 minuter
 • Automatiskt droppstopp
 • Automatisk avstängning
 • B 30,5 cm, H 39 cm, D 17 cm

Köp här

Moccamaster KBGT741 har samma funktioner som KBT741, med skillnaden att den här modellen har ett automatiskt droppstopp.

Bäst modell för: Termoskannan håller värmen bra och går enkelt att ta med sig. Det automatiska droppstoppet gör den till rätt val om man prioriterar det lättanvända och smidiga.

Moccamaster CDT

Kaffebryggaren Moccamaster CDT med termos.

Specifikationer

 • 10 koppar på 6 minuter
 • Manuellt droppstopp
 • Automatisk avstängning
 • B 30,5 cm, H 39 cm, D 17 cm

Köp här

Alla Moccamaster-modeller som börjar på CD har den rundade designen. Den enda skillnaden är i designen med den cylindriska formen.

Bäst modell för: Den som vill ha fördelarna med termoskannan, kunna optimera bryggningen med det manuella droppstoppet och föredrar den rundade designen.

Moccamaster specialmodeller

Moccamaster Cup-one

Den lite mindre specialmodellen Moccamaster Cup-one för att brygga en kopp.

Specifikationer

 • 1 kopp på 4 minuter
 • 2 porslinskoppar medföljer
 • Automatisk avstängning
 • H 30 cm, B 26,5 cm, D 17 cm

Köp här

Cup-one är en liten specialbryggare som brygger en kopp kaffe på 3,3 dl i taget. Den gör det på 4 minuter med en temperatur mellan 91-96 grader, för att med det konformade filtret få ut det mest välbalanserade och smakrika kaffet. Den använder sig likt pour over-tekniken av ett bloom-steg i bryggningen som låter kaffet frigöra aromer och smaker för en godare kopp kaffe. Efter bryggningen stänger den automatiskt av sig själv.

Två exklusiva porslinskoppar från Moccamaster med ett greppvänligt och värmebeständigt silikonband medföljer. Det går bra att brygga ned i termosmugg för att direkt ta med sig kaffet så länge muggen inte är för hög, upp till filterhållaren är det ca 12 cm.

Cup-one har mindre kaffefilter än alla andra Moccamaster-modeller och använder Moccamaster 1×1-kaffefilter. 80 st filter följer med i köpet av Cup-one. Ett tips för billigare kaffefilter som går enkelt att få tag på är Melitta #2 eller kaffefilter märkta med 1×2 och 102.

Bäst modell för: Kaffedrickaren som alltid vill brygga en kopp i taget. Jämfört med bryggare som använder kaffekapslar lämnar Moccamaster Cup-one avsevärt mindre avfall efter sig.

Moccamaster 68 Jubilee

Jubileumsmodellen Moccamaster 68 Jubilee.

Specifikationer

 • 8 koppar på 5-6 minuter
 • Automatisk avstängning
 • Färger: Vit/grön & vit/svart
 • H 33 cm, B 35 cm, D 15,5 cm

Technivorm grundades 1964 och började sälja en kaffekvarn 1965. Efter tre ytterligare år skeppades deras första kaffebryggare från fabriken i Nederländerna och det var Moccamaster 68. Modellen hade en begränsad tid att skina innan KBG741 kom ut 1974, en kaffebryggare som till stor del liknar de Moccamaster-modeller vi är bekanta med idag.

Jubileumsmodellen är en bryggare som helt saknar de finesser som utvecklats över åren. Det enda utöver basfunktionerna med en filterhållare som sitter direkt på glaskannan och en värmeplatta, finns det en knapp som kontroller vattentemperaturen beroende på om du brygger en halv eller hel kanna.

Designen på den är inte för alla, men jag tycker den är fantastisk. I nuläget finns det inga svenska återförsäljare för modellen och jag kan inte garantera kvalitén på de utländska företagen som säljer den. Men om bryggaren tilltalar dig, som en bit av historia och en rejäl dos av 60-tal, så går det att hitta modellen med en enkel sökning.

Moccamaster-modeller för kontoret

Moccamaster CD Grand AO

Stor kaffebryggare för kontoret, Moccamaster CD Grand AO.

Specifikationer

 • 20 koppar på 7 minuter
 • Blandningslock
 • Automatiskt droppstopp
 • Temperaturstyrning
 • Kalkindikator
 • Automatisk avstängning
 • H 35,5 cm, B 34 cm, D 31 cm

Köp här

Om CDAO var en enklare modell så dundrar CD Grand AO in med besked. Den är speciellt designad för att brygga fulla kannor på 1,8 liter kaffe varje gång, mindre än så har den inte mått för på vattentanken. För Moccamaster-modeller med Grand i namnet som brygger 1,8 liter kaffe behövs det runda 110 mm-filter, beställ dem här. Vill man ändå brygga mindre mängder i CD Grand AO passar den manuella filterhållaren på 1,25 liter.

Bäst modell för: Det här är en effektiv kaffebryggare för kontoret eller caféet som har rejält med kapacitet och funktioner.

Moccamaster Duo CDGT20

Dubbel kaffebryggare för kontoret, Moccamaster Duo CDGT20.

Specifikationer

 • 20 koppar på 6 minuter
 • Automatiskt droppstopp
 • Dubbla termoskannor
 • Automatisk avstängning
 • H 35,5 cm, B 34 cm, D 31 cm

Köp här

Moccamaster Duo CDGT20 är en dubbel kaffebryggare. Den fyller de två termoskannorna på 1,25 liter styck på 6 minuter. Fyllda med ett riktigt gott kaffe håller de värmen i två timmar. Som de andra CD-modellerna har Duo CDGT20 en rundad design.

Modellen K743AO är en dubbel kaffebryggare som brygger lika snabbt som andra Moccamaster-modeller. Varje kanna fylls med 10 koppar på 6 minuter, för en sammanlagd mängd kaffe på 2,5 liter.

Bryggning och avkalkning med Moccamaster

Brygg bättre kaffe med Moccamaster

Moccamaster är väldigt lättanvänd och processen att brygga med den liknar de flesta kaffebryggare. Men det finns några saker som du kan göra för att kaffet ska bli ännu godare.

 • Börja med en avstängd och ren kaffebryggare. Scrolla ned en bit för att läsa om att avkalka din Moccamaster.
 • Fyll vattentanken med kallt och rent vatten.
Storleken på kopparna är densamma för alla Moccamaster-modeller.
 • Sätt ett kaffefilter i filterhållaren. För att undvika att filtret ger smak kan det sköljas i varmt vatten innan bryggning.
 • Häll i kaffepulvret. Läs mer om att dosera och mala kaffe efter brygguiden.
 • Justera droppstopp och temperatur på värmeplattan om modellen har manuella inställningar, beroende på hur mycket kaffe som bryggs.
Spridararmen för alla Moccamaster-modeller med nio hål ger en jämn kaffebryggning.
 • Låt kaffet brygga klart. Om du har en bryggare med ett manuellt droppstopp, stäng det eller plocka bort filtret på en gång för att undvika de väldigt beska dropparna som faller ned över tid.

Mala kaffe till Moccamaster

Nymalt kaffe ger din Moccamaster riktigt bra förutsättningar för en godare kopp. För att mala bryggkaffe till Moccamaster vill du ha kaffe som är malet medium till medium-fint. Det är en finare malning än till presskaffe och pour over, men grövre än espresso. Efter ett par bryggningar kommer du ha hittat helt rätt inställning för din kaffekvarn. Läs guiden om att mala kaffe för att lära mer om de olika malningsgraderna.

Moccamaster Clubline-modellen KBG962AO i matt svart färg.
Moccamaster KBG962AO Clubline i matt svart färg.

Dosera kaffe till Moccamaster

På vattentanken sitter det en symbol med en kopp. Tillverkarna bakom Moccamaster är holländska och det är ett holländskt mått som kallas för kopje. Med det får man ut 1,2 dl kaffe per kopp. Men för att underlätta doseringen håller vi oss till den vänstra sidan av vattentanken där måtten står i liter.

Dosering av kaffe är en smaksak, jag har utgått från riktmärket 60 gram kaffe per liter vatten men justera efter egen smak. Att väga kaffet med en digital våg är alltid mer exakt än att använda en måttsked.

Det finns tre olika måttskedar att ta hänsyn till. Först det vanliga kaffetmåttet som rymmer 6 gram. Med det ser doseringen ut så här:

PersonerKaffe (g)Vatten (dl)
112 (2 skopor)2
224 (4 skopor)4
336 (6 skopor)6
448 (8 skopor)8
560 (10 skopor)10

Den andra skeden är den bruna Moccamaster-skeden i plast som ofta följer med nya kaffebryggare. Den är dubbelt så stor som vanliga skedar. Använd hälften så många skopor som i tabellen ovan.

Den tredje skeden är Moccamaster-måttskeden i rostfritt stål som rymmer 10 gram, beställ den från Bagaren och Kocken eller Cervera. Den är designad för att följas stegen på vattentanken, så här doseras kaffe med den.

PersonerGram (skopor)Vatten (l)
115 (1,5)1/4
230 (3)1/2
345 (4,5)3/4
4-560 (6)1
675 (7,5)1 1/4

Mer om att dosera kaffe finns att läsa i guiden dosera kaffe rätt och brygg mer till fler.

Kaffefilter till Moccamaster

Moccamaster rekommenderar att använda deras vita syreblekta kaffefilter för att undvika att kaffet tar upp smak från filtret. Technivorm har egna filter för Moccamaster i 100-pack men andra kaffefilter med storleken 1×4 passar också. Ett tips är att alltid skölja kaffefiltret över handfatet innan bryggning för att minska smaken av papper.

Undantag: Modellen CD Grand AO som brygger 1,8 liter åt gången använder större kaffefilter. Även bryggaren Cup-one har 1×1-kaffefilter speciellt framtagna för modellen.

Avkalka din Moccamaster

I dricksvattnet tillsätts det kalk för att förhindra att det bildas rost i vattenledningarna. Det gör i sin tur att kalk byggs upp i kaffebryggarens rör och förhindrar bryggaren från att fungera optimalt. Fördelarna med en rengjord Moccamaster är ett godare kaffe med perfekt temperatur. Den brygger också kaffet på en lägre ljudnivå och det förlänger bryggarens hållbarhet och livslängd. Tillverkaren Technivorm rekommenderar att använda deras 5-pack med Clean Drop eller Moccamaster avkalkningsmedel för 3 rengöringar. För att få termoskannan riktigt ren finns också termosrengöringsmedel i ett 20-pack.

Hur ofta din Moccamaster behöver avkalkas hänger till stor del på vattnet där du bor. Men en bra tumregel är att efter var 40:e fulla kanna gå igenom stegen för avkalkning. Det är bättre för både din kaffebryggare och ditt kaffe.

 • Häll hela flaskan med Moccamaster Avkalkning i vattenbehållaren. Eller vatten och Clean Drop.
 • Låt hälften av vätskan rinna igenom och slå av kaffebryggaren. Låt den stå i en halvtimme, slå sedan på bryggaren och kör färdigt.
 • Repetera den här processen med rent vatten två gånger för att skölja bryggaren.
 • Låt vätskan svalna innan den hälls tillbaka i flaskan om du använt Moccamaster Avkalkning. Den går att använda totalt tre gånger för att avkalka kaffebryggaren. Clean Drop hälls ut i handfatet.

Vanliga frågor om Moccamaster

Reservdelar och tillbehör till Moccamaster

En stor fördel med Moccamaster är att de lösa delarna är enkla att byta ut, så att hållbarheten förlängs och bryggaren går att använda så länge som möjligt. Reservdelar och tillbehör till Moccamaster finns att köpa hos Bagaren och Kocken.

Moccamaster-modeller med timer

Ingen av alla Moccamaster-modeller har en timer eller något sätt att programmera bryggningen. Det är för att kaffet alltid blir bättre och godare om det bryggs med friskt vatten och kaffe, som mäts upp direkt innan kaffet ska bryggas.

Garanti på Moccamaster

Skulle något mot förmodan hända med din Moccamaster, så har den alltid 5 års garanti. Efter en gratis registrering hos Technivorm fördubblas garantin med ytterligare 5 år, så länge registreringen sker inom 6 månader efter köpet. Garantin täcker allt som gäller de tekniska delarna i kaffebryggaren. Lösa delar så som lock och kannor inkluderas inte i garantin.

Registreringen för att få den förlängda garantin görs på den här länken: Registrera garanti – Moccamaster

Är Moccamaster prisvärd?

Moccamaster är helt klart värd pengarna. Den brygger ett riktigt gott kaffe och är byggd för att hålla länge. De som äger en Moccamaster kommer att kunna intyga detta. Av erfarenhet blir det bara dyrare i längden med kaffebryggare som inte har samma kvalitet och behöver bytas ut efter några år.

Med den här guiden har du nu förhoppningsvis allt som behövs för att hitta rätt Moccamaster för dig.

Moccamaster-modellen KBG962AO med automatiskt droppstopp i svart.
Moccamaster KBG962AO Clubline med automatiskt droppstopp.

Moccamasters historia

Moccamaster är nog världens mest kända kaffebryggare på marknaden idag. Den har etablerat sig själv som en lättanvänd och pålitlig bryggare för såväl hemmet, kontoret och caféet. Tillverkaren av Moccamaster, Technivorm, grundades av industridesignern Gerard C Smit i Nederländerna år 1964. Till en början tillverkade de stegar och hyllsystem. Den första kaffeprodukten var en kaffekvarn som kom ut på marknaden 1965 och året efter påbörjades arbetet med att ta fram en kaffebryggare som kunde brygga kaffe i världsklass och hålla i en livstid.

Utvecklingsarbetet resulterade i Moccamaster som lanserades 1969. Till en början designade och konstruerade Mr Smit produkterna på egen hand men allt eftersom växte Technivorm till över 150 anställda i fabriken i Amerongen.

Technivorm gick in i ett avtal att sälja 150 000 kaffebryggare till den holländska marknaden på sex år, ett mål som uppnåddes redan det första året 1970. Succén spred sig över USA, Tyskland och fler europeiska länder där de skandinaviska länderna blev den största importören av Moccamaster. Över 4,5 miljoner Moccamaster-bryggare har hittat in i de nordiska hushållen.

Fullträffen med Moccamaster KGB741

Som det går att se i den här artikeln om alla olika Moccamaster-modeller har valmöjligheterna växt. Men KBG741 som introducerades 1974 har blivit en klassiker som tillverkas än idag.

Sedan lanseringen 1974 har KBG741 sett ett par förändringar i sitt utförande. Den största var att bryggaren gick från att tillverkas i plast till aluminium. Något som ökade produktionskostnaden men var en viktig del av Technivorms arbete att använda hållbara och återvinningsbara material. Något de idag uppnått till 100% i sina kaffebryggare. Deras mål är att konstruera kaffebryggarna med material som går att framställa i närområdet och göra det enkelt att kunna byta ut individuella delar för att minska avfallet.

Något som också har ökat över åren är alternativen i olika färger. Intresset för de olika färgerna varierar över åren och Moccamaster gör sitt bästa för att möta olika trender i köksinredning. De senaste alternativen att välja på har varit de metalliska koppar och mässing-modellerna.

Den klassiska Moccamaster-modellen går enkelt att känna igen med sin rektangulära kropp, glaskannan som rymmer 10 koppar kaffe och den konformade svarta filterhållaren. Det automatiska droppstoppet som gör att glaskannan kan tas bort från värmeplattan utan något spill kom till 1994.

Dubbla kannor och större Moccamaster-modeller

De nya funktionerna är smidiga för att brygga kaffe hemma i köket men för kontoret eller caféet ställs det andra krav på kaffebryggaren. År 2000 introduceras den första modellen med en termoskanna som underlättar för den som brygger kaffe till större grupper, eller för mindre caféer att kunna erbjuda ett nybryggt kaffe. De Moccamaster-modeller som lanserats med dubbla kannor är bra alternativ för att kunna brygga ett gott kaffe, där större industriella kaffebryggare annars hade behövts. Läs mer om Moccamaster-modeller för kontoret.

Moccamaster KBG962AO i färgen mässing.
Moccamaster KBG962AO Clubline i mässing.

En lite mindre Moccamaster

Technivorm uppmärksammade också att det väldigt ofta bryggs små mängder kaffe med deras kaffebryggare. Därför kom år 2014 Moccamaster Cup-one till marknaden. På 4 minuter brygger den 3,3 dl kaffe rakt ned i antingen en medtagbar termoskopp eller en av Moccamasters exklusiva porslinskoppar. Trots storleken så brygger den med samma kvalitet som de större modellerna och är godkänd av ECBC. Certifikatet innebär bästa möjliga bryggning med temperaturer, brygghastighet, aromextraktion med mera. Läs mer om Moccamaster Cup-one.

Enkoppsbryggaren Moccamaster Cup-One.
Enkoppsbryggaren Moccamaster Cup-one.

Framtiden för Moccamaster

Technivorm firade år 2017 produktionen av 10 miljoner kaffebryggare sedan den första modellen kom ut 1968. Grundaren Gerard-Clement Smit var med och fick uppleva den historiska milstolpen. Vid firandet fick han själv ta emot den 10 miljonte kaffebryggaren som en födelsedagspresent. Idag står den bryggaren uppställd i fabriken i Amerongen med ett foto på uppfinnaren, som kort där efter gick ur tiden.

Technivorm och Moccamaster fortsätter på sin innovativa bana och utvecklar hur vi brygger kaffe. Inom kort kommer den här artikeln om Moccamaster-modeller att uppdateras med det senaste tillskottet Moccamaster Select. Speciellt framtagen för att automatiskt ställa in tempo på bryggningen och temperaturer beroende på mängden kaffe som bryggs.

”A Moccamaster should be the last brewer you’ll ever buy.”

GerardClement Smit, grundare till Technivorm

Hitta bäst pris på Moccamaster hos

Bagaren och Kocken | Cervera | NetOnNet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *