Presskaffe har aldrig smakat godare

Kärt barn har många namn. Kaffepress, presskanna, pressobryggare eller french press. Oavsett vad bryggmetoden eller kannan kallas är målet alltid detsamma, att brygga ett riktigt gott kaffe. Att använda en kaffepress ger ett kaffe som smakar helt olikt andra bryggmetoder. Det grova metallfiltret låter oljor och smakämnen som annars filtreras bort ge ett väldigt fylligt och smakrikt kaffe. Men det kan också bli strävt och beskt av kaffesump som följer med ner i koppen. För att få ut det bästa av att brygga med en kaffepress, den rika smaken utan de sträva partiklarna, har den här bryggmetoden lösningen.

Presskaffe bryggs genom att låta kaffet dra i varmt vatten över tid. Det är ett väldigt smidigt sätt att brygga kaffe som i stort sett sköter sig själv. Häll i kaffe och vatten så kan helgfrukosten dukas fram lagom till att kaffet är klart. Att brygga med en kaffepress hemma har den stora fördelen att det kan få ta lite tid, har du brådis är andra sätt att brygga kaffe mer passande.

Få 500 kr insatt på ditt Rockerkort

Skaffa Rockerkortet i höst, genomför tre köp och få 500 kr insatt på ditt kort*

*Gäller de 20 000 första som skaffar Rockerkortet och genomför tre köp med kortet under perioden 26/6-31/10 2021. Pengarna sätts in på ditt Rockerkort inom 10 dagar från att du genomfört tre köp.

Kaffepressen Bodum Chambord som jag använder i guiden är en klassiker i sammanhanget och kommer i storlekarna 3, 8 och 12 koppar. Det viktiga är att kaffepressen håller värmen och delarna klarar av att skruvas isär med jämna mellanrum för att skölja rent filtret. Bitar som fastnat från tidigare bryggningar finns helt enkelt inte med i det här receptet.

Inlägget innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken och Cervera.

Bryggmetod: Presskaffe

ÖversiktDetta behövs
Bryggtid: 9:00 minKaffepressDigital våg
Mängd: 2 koppar30 gram bönorTimer
KaffekvarnSked
500 ml vatten

Välj bland ett stort utbud av kaffepressar hos
Cervera & Bagaren och Kocken

Förberedelser

| För bästa resultat rekommenderas att börja med hela bönor och mala dem direkt innan bryggningen. Använd malningsgraden medium-grovt för presskaffe, läs mer om att mala kaffe.

| Kaffebönor varierar i vikt och volym, en digital våg rekommenderas för att kunna brygga samma goda presskaffe igen. Har ryktet om ditt goda kaffe spridits och du vill brygga fler koppar samtidigt? Läs guiden om att dosera kaffe.

Presskaffe steg för steg

1. Väg upp 30 gram kaffebönor och använd malningsgraden medium-grovt för presskaffe. Häll ner det malda kaffet i kaffepressen. Saknar du en bra våg? Köp en här.


Häll i 30 gram bönor och 500 ml varmt vatten i kaffepressen.

2. Timer 00:00 – 04:00
Koka upp 500 ml vatten och häll direkt hela mängden över kaffet. Att hälla i vattnet räcker som omrörning för att få allt kaffe blött. Slå på timern och låt kaffepressen stå i fyra minuter.


Skopa upp bitarna ur kaffepressen.

3. Pausa timern när det har gått fyra minuter och rör om i kaffet som samlats på toppen med en sked, gå inte för djupt ned. Merparten av bitarna kommer att börja sjunka till botten av kaffepressen. Skopa upp de större bitarna som fortfarande flyter med en sked och släng dessa (i komposten om du har en). Vid det här laget så har kaffet extraherat alla önskvärda smaker, så bitarna skopas ut för att hålla nere beskan i kaffet.


4. Timer 04:00 – 09:00
Här kommer steget som kräver en del tålamod. Sätt på pressdelen men tryck inte ned den, låt den vila strax ovanför vattenytan. Vänta i 5 minuter, kaffet kommer fortfarande vara varmt när det ska drickas. Under tiden kommer de bitar som fortfarande flyter och mindre partiklar i vätskan att sjunka till botten av kaffepressen, så vi inte får med dem ner i koppen.


Tryck ned pressen och servera kaffet.

5. Tryck ned pressen tills den är alldeles ovanför kaffet som lagt sig i botten, längre ned än så rör upp kaffet och ger en oönskad extra beska. Det handlar mer om att använda pressen som ett filter att hälla kaffet genom än trycka ned det malda kaffet, trots namnet på metoden.

Att låta kaffet ligga kvar och dra i kaffepressen är också ett recept på bittra smaker och överextraktion. Så häll upp hela mängden på en gång tills kaffet börjar rinna tunnare, undvik att luta kaffepressen allt för mycket. Det vi har nu är två koppar kaffe utan sträva partiklar, som är mjukt att dricka och smakar fantastiskt.

Kaffebryggans favoritpress

Kaffepressen jag använder är en Bodum Chambord, den finns i en hel uppsättning av olika storlekar och färger. Modellen för 1 liter (8 koppar) är den jag föredrar. Dels för att kunna ställa fram kannan och bjuda fler på kaffe, och att storleken passar bra för att kunna brygga cold brew.

Bodum Chambord

  • Klassisk design
  • Smidig konstruktion
  • Lättskött
  • Hållbar

Köp här

Kaffebönor till presskaffe

Presskaffe går att brygga med ljus- till mörkrostade bönor men det är bra att veta hur de olika rostningarna kommer reagera på bryggmetoden. Lättrostade bönor har väldigt lite av sina oljor som ger smak, arom och beska på utsidan. Metoder som pour over med finare malning kan därför ta fram mer av karaktären i lättrostade bönor. Med presskaffe så kan de smakerna och aromerna bli mer subtila.

Mellanrostat och mellanmörka rostningar passar väldigt bra för presskaffe, de har utvecklat tillräckligt mycket smak och arom i rostningen för att balansera upp sin beska. Mörkrostade bönor i kaffepressen kommer ge ett kraftfullt och lite rökigt kaffe, är det vad man är ute efter är det bara att brygga på!

Välja storlek på kaffepress

Kaffepressen kommer oftast i fyra olika storlekar och sorteras antingen i koppar eller liter. Måtten för kopparna som tillverkarna använder sig av är överlag väldigt små. Räkna med att kunna få ut ungefär hälften så många koppar kaffe än det som står angivet.

Den vanligaste och mest sålda storleken är den för 8 koppar, utan att bli för stor är den väldigt mångsidig.

  • 3 koppar (0,35 liter)
  • 4 koppar (0,5 liter)
  • 8 koppar (1 liter)
  • 12 koppar (1,5 liter)

Presskaffe: Vanliga frågor

Går det att använda färdigmalt presskaffe?

I livsmedelsbutiker står det ofta ett par sorter för presskaffe bredvid filterkaffet. Ja, de går att använda för presskaffe men inte med den här metoden att brygga. Det färdigmalda kaffet är inte tillräckligt grovt och kommer att fortsätta flytta tills det pressas ned till botten.

Kaffet smakar för starkt eller svagt?

Testa först att öka eller minska mängden kaffe med 5-10 gram. Behåll malningsgraden medium-grovt, mängden vatten och tiden det tar att brygga. Metoden är alltså densamma och det är doseringen som justeras. Det är alltid en bra idé att justera en sak i taget för att kunna avgöra vad det är som faktiskt gör skillnad.

Kaffet sjunker inte till botten?

Då har det malts för grovt. Det gäller att hitta en balans för mellan-grov malning där bitarna börjar falla till botten efter omrörningen i steg 3. Lägg på ett par minuter i bryggtid om detta händer, så motverkar det den grova malningen och kaffet blir ändå smakrikt. Väldigt lättrostade bönor ha en tendens att vilja fortsätta flyta, men där gäller samma sak ändå, skopa ur dem i steg 3.

Blir inte kaffet kallt med den här metoden?

En kopp kaffe som står i nio minuter blir ljummen, men här är det en halv liter kokande vatten som tar desto längre tid på sig att svalna. Efter nio minuters bryggning är temperaturen på kaffet i koppen 65 grader, alldeles lagom för kaffe.

Hur gör jag rent min kaffepress?

Bodum rekommenderar handdiskning men alla delar i går att köra i diskmaskinen. Efter år av användning har jag inte märkt några negativa effekter av diskmaskinen, men läs vad som gäller för din kaffepress om den är av ett annat märke. Oavsett tillverkare, se till att kannan och pressen görs rent efter varje bryggning eftersom oljorna som blir kvar från kaffet härsknar och blir riktigt otrevliga att dricka.


Kaffebryggans utrustning

Kaffet i guiden för att brygga med en kaffepress har jag vägt med en Hario V60 Drip Scale, malt med en Wilfa WSCG-2 och bryggt i en Bodum Chambord 8 Koppar Kaffepress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *