10 tips för att brygga godare kaffe hemma

Att brygga ett helt okej eller gott kaffe går att göra med rätt enkla medel. Men det finns de där extra stegen, om man har dem med sig under kaffebryggningen, som tar en vidare till att brygga ett utmärkt kaffe. Här är 10 tips som gör kaffet hemma både roligare att brygga och med en godare smak.

Artikeln innehåller affiliate-länkar till Bagaren och Kocken.

1. Kolla kaffebryggaren

Ett vanligt problem med kaffebryggare är att de inte får upp vattnet i rätt temperatur över huvud taget, eller tillräckligt snabbt. Det som händer då är att kaffet smakar svagt och du överdoserar för att kompensera. Det gör i sin tur att kaffet börjar smaka bittert, det går åt mer kaffe för att brygga och det kostar mer i längden.

En lösning är att först köra igenom kaffebryggaren med bara vatten en gång innan kaffet bryggs och värma upp den på så sätt. Men det extra steget gör att bryggningen tar dubbelt så lång tid och är inget som känns så värst aktuellt under tidiga morgnar. Det är bättre att satsa på en kaffebryggare som kommer upp i rätt temperatur på en gång. Samtliga modeller från Moccamaster är utmärkta alternativ som ger både rätt temperatur för både bryggning och värmehållning.


2. Köp inte för mycket kaffe

Efter att kaffe har malts börjar det inom 30 minuter att tappa i smak och arom. Det är bara tänka sig hur skillnaden blir mellan färdigmalt kaffe som ligger i en burk i flera veckor, jämfört med kaffe som är nymalt direkt innan det ska bryggas. Hela bönor är som bäst upp till 14 dagar efter rostningen och bör helst användas inom en månad.

Det är enklare än någonsin att få tag på nyrostat kaffe från rosterier runt om i Sverige, ta en titt på listan över de svenska kafferosterierna. Fler och fler rosterier har nu egna webshoppar. Så det går lätt att få tag på kaffe med både variation och geografisk spridning som kommer nyrostat direkt från källan. Några rosterier har även kaffeprenumerationer som skickar kaffe med jämna intervaller direkt till din brevlåda.

Köp nyrostade kaffebönor
Förvara dem lufttätt
Brygg inom 14 dagar


3. Undvik förvaring som förvärrar

Tips för godare kaffe hemma är att förvara kaffebönorna i en lufttät kaffeburk.
Att förvara kaffebönor i en lufttät glasburk går bra så länge den står mörkt och svalt.

Vi har precis gått igenom hur länge kaffe är som bäst. Hur kaffet förvaras kan både förkorta och förlänga den tiden. Samma förvaring gäller både för färdigmalt kaffe och hela kaffebönor, där den senare av de två har mycket mer potential för att bli ett gott kaffe.

Kaffebönor bör hållas borta från syre, fukt, värme och ljus. Nu när vi vet det går det att dra slutsatser om hur och var kaffebönorna har bäst chans att hålla sig så länge som möjligt.

Det vi vill åt är en lufttät behållare som förvaras på en plats med en jämn temperatur över dagen. Om behållaren inte är genomskinlig så går det bra att ha den framme så länge den inte får något direkt solljus på sig.


4. Anteckna och utvecklas

Ett tips är att anteckna hur kaffet bryggs för att kunna utvecklas.

Att brygga sitt kaffe för hand är som ett enda långt vetenskapligt experiment. Det går att få till oändliga variationer med olika kaffebönor, bryggmetoder, malningar, temperaturer, tider och så vidare. För att ha någon chans att kunna upprepa sina mest lyckade bryggningar handlar det om att vara konsekvent. Definitionen av galenskap är ju att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat.

Anteckna antingen i ett block som du har vid din utrustning för att brygga kaffet, eller i mobilen. Det behöver inte vara några långa utläggningar för varje kopp som bryggs, det är bättre att hålla det hela enkelt och se till att det blir gjort. Förslag på olika punkter att ta med:

  • Datum
  • Rosteri, ursprung och rostningsgrad
  • Malningsgrad och kvarninställning
  • Vikt på vatten och kaffe i gram
  • Temperaturer
  • Bryggtid
  • Smak och betyg

När du väl fått till recept och bryggmetoder som du är nöjd med är det bara att låta det utmärkta kaffet flöda.


5. Skölj kaffefiltret

Oavsett bryggmetod så finns det en gemensam nämnare som alltid gör kaffet bättre om den utförs. Det är att skölja kaffefiltret innan bryggningen. Testa att smaka på ett pappersfilter, det är ingen höjdare, så den smaken får gärna hållas borta från kaffet.

Med ljusare rostningar som kan ha mer subtila smaker är det här extra viktigt. En mörkare rostning ger oftast en mer kraftig smak, men som också gör sig mycket bättre utan en smak av papper om stör. I bryggmetoder som använder varmt vatten är sköljningen enkelt ordnad i samma veva som bryggutrustningen värms upp.

Gör sköljningen av filtret till en del av rutinen att brygga kaffe oavsett vilken metod som används.


6. Prioritera precision

Hario V60 Drip Scale är en bra våg för ditt kaffe.
Hario V60 Drip Scale med inbyggd timer.

Som vi varit inne på med att ta anteckningar, är att vara konsekvent vägen till att brygga godare kaffe och utvecklas.

Att väga kaffet istället för att gå på volym med skopor tar bort gissningarna. Att veta exakt vilken mängd kaffe som används gör att du kan får bättre kontroll och kan justera en parameter i taget. Till exempel vikt på kaffe och vatten, temperaturer, malning och bryggtid.

Apropå bryggtid så finns det vågar som har en inbyggd timer och Hario V60 Drip Scale är en av dem. Många hushållsvågar stänger av sig efter automatiskt efter en kort stund, det gör det omöjligt att använda dem för att brygga kaffe. Så höj nivån med en våg som är designad för kaffebryggning. Läs recensionen av Hario V60 Drip Scale för mer information.


7. Testa något nytt

Det är lätt hänt att ens kaffebryggande går på rutin och att vänja sig med att kaffe smakar på ett visst sätt. Allt som behövs för att tända gnistan igen kan vara att testa en annan sorts kaffebönor eller en ny bryggmetod.

Två bryggmetoder som går att komma igång med för några hundralappar är den kompakta bryggaren AeroPress, läs mer om bryggmetoden för flera olika sätt att använda den. Eller att brygga pour over, som är ett bra sätt att ta full kontroll över hur kaffet smakar. Ett Hario V60 Pour Over Kit är en bra start för att komma igång.

Brygg kaffe med AeroPress.
Läs mer om att brygga med AeroPress.
Brygg kaffe med Hario V60.
Läs mer om att brygga med Hario V60.

8. Rätt malning till rätt bryggmetod

Har du köpt hela och nyrostade kaffebönor att brygga med? En våg att väga dem med? Redo att testa en ny bryggmetod? Bra! Då har vi kommit en bra bit på vägen. De olika bryggmetoderna kommer med olika malningsgrader som passar dem och vissa är mer finkänsliga än andra.

Är kaffet för grovmalet rinner det igenom för snabbt till bryggkaffe och pour over, så att det smakar underextraherat. Medan ett för finmalet kaffe gör att det antingen tar helt stopp i bryggningen, eller så tar det för lång tid och kaffet blir bittert. Efter ett tag har du lärt dig hur inställningarna på din kaffekvarn fungerar med de olika bryggmetoderna, något som punkt 4 underlättar med om de antecknas.


9. Kaffekoppen räknas

Efter att ha tagit alla de här stegen för att brygga ett gott kaffe vore det synd att hälla det i en trött och tråkig kopp. När det kommer till att välja kaffe kopp behöver den först och främst klara av varma drycker. Sen ska du gilla designen med något slags Marie Kondo ”does it spark joy?”-test. Tänk också på att en stor kopp med lite kaffe i gör att kaffet svalnar snabbare, så det underlättar att ha koppar att välja på i olika storlekar beroende på hur mycket kaffe som bryggs.

Något som är avgörande för en espresso, men även hjälper andra bryggmetoder är att värma upp koppen först. Varmt kaffe som hälls i en kall kopp kommer helt enkelt att svalna snabbare. Under tiden kaffet bryggs är det ett utmärkt läge att värma upp koppen eller kopparna som kaffet ska serveras i.


10. Fortsätt experimentera

Tips för godare kaffe är att fortsätta experimentera.

Att bli bättre på att brygga kaffe är en väg med experimenterade och utveckling. Ibland innehåller den snedsteg alltid tar man med sig något som gör nästa kopp bättre. Förhoppningsvis hittar du allt som behövs här på Kaffebryggan för att brygga godare kaffe!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *