Wacaco Nanopresso: Portabel & manuell espressobryggare

Wacaco Nanopresso är en manuell espressomaskin som med handkraft bygger upp det tryck som behövs för att brygga espresso. Det är en kompakt och lätt pryl som ser ut som en liten termos med rundade kanter. Har du också en mjölkskummare går det alldeles utmärkt att använda den för att göra egen latte, cappuccino eller till exempel flat white.

Nanopresso kan användas med färdigmalt kaffe, kaffe som du själv har malt och en adapter som fungerar med kaffekapslar. Kapslarna gör den väldigt lättanvänd och modellen som rekommenderas i det här testet är den som inkluderar adaptern.

Det är en bryggare för den som inte har plats hemma eller i sommarstugan för en större espressomaskin, men den gör sig lika bra i ryggsäcken för en utflykt. Om det känns igen bör du läsa vidare om Nanopresso.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken.

Sammanfattning: Wacaco Nanopresso

  • Helt manuell
  • Kapslar och malt kaffe
  • Portabel och kompakt

Recension: Wacaco Nanopresso

Att göra en espresso är alltid lite av ett hantverk och så är det även med Nanopresso. Men efter ett par gånger har man fått in snitsen på hur de olika delarna passar ihop och det känns väldigt naturligt att använda den.

Funktion

Nanopresso behöver inte laddas upp och det sitter inga batterier i den. Funktionen är helt manuell och det är en bryggning som görs för hand. Det som behövs utöver kaffe är tillgång till varmt vatten antingen från spisen, stormköket eller en termos.

För att brygga espresso med Nanopresso används antingen finmalet kaffe eller en kaffekapsel. Behållaren för kaffe skruvas av och fylls med 8 gram finmalet kaffe, använd skopan som en tamper för att trycka ihop kaffet. I varianten med adaptern sätts det helt enkelt i en kaffekapsel. Behållaren för kaffet sätts tillbaka på Nanopresson och skruvas åt.

Nästa steg är att fylla vattenbehållaren med varmt vatten upp till en markerad linje, cirka 50-60 ml vatten. Koka upp vatten om du har möjligheten eller använd varmt vatten från en termos. Vattenbehållaren är byggd i två delar med en avtagbar kopp, så något att dricka ur har man alltid med sig med Nanopresso.

Skruva på vattenbehållaren och poppa ut pressen genom att vrida den motsols en liten bit. Vänd upp Nanopresso över koppen och börja pumpa. Det tar 20-30 pumpningar för att få ut en espresso och det behövs lite tryck, men det kräver ingen större ansträngning. När pumpen inte längre har något motstånd har allt vatten pressats igenom och espresson är färdig.

De olika delarna skruvas enkelt isär för en regelbunden rengöring. Efter var 20:e bryggning kan det vara bra att också skruva loss filtret med en insexnyckel för att rengöra det. Det följer med en liten borste för att få bort överblivet kaffe som samlats, annars är allt som behövs varmt vatten och eventuellt lite diskmedel.

Bonus: Som all annan bryggutrustning är det bättre att värma upp den i förväg att inte tappa värme under bryggningen. Det gäller också Nanopresso och koppen du brygger kaffet i.

Nespresso-adaptern till Wacaco Nanopresso.

Nespresso-adapter

Adaptern fungerar på samma sätt som andra kapselmaskiner. Den trycker ett hål i botten av kapseln där vattnet kommer in. När tillräckligt mycket vatten har samlats och blött kaffet perforeras folien ovanpå kapseln och kaffet börjar att tryckas igenom.

Nespresso-adaptern känns lika välkonstruerad och stabil som resten av Nanopresso. Precis som med delen som rymmer malet kaffe går Nespresso-adaptern att skruva isär för rengöring. En stor fördel är att man inte är låst till just kapslar från Nespresso, så länge kapslar är kompatibla med Nespresso-maskiner passar de i Nanopresso.

Wacaco Nanopresso, en portabel och manuell espressobryggare som är helt handhållen.

Design

Designen känns som helhet väldigt robust och välkonstruerad, även fast den är byggd till större delen i plast. Eftersom den bygger upp ett tryck för att brygga är det ett måste att alla delar passar väldigt bra ihop. Nanopresso klarar av både följa med ut på enklare skogspromenader, men även i campingryggsäcken.

Några detaljer som gör Nanopresso smidig att använda är att både koppen och vattenbehållaren är formade så att de går att hålla i utan att bränna fingrarna. Plus att pressen har en liten grop så att den ligger bra i tummen, små saker som gör den genomtänkt och lättanvänd. Borsten och skopan kan enkelt förvaras i vattenbehållaren när de inte används så det är inga extra delar som man behöver hålla koll på.

Smak

Efter några försök har malningen ställts in på en bra nivå för en välbalanserad espresso, utgå från att kaffet behöver vara aningen grövre än till de flesta andra elektriska espressomaskiner. Här kommer det smidiga in med kapslar för då är det bara att börja brygga. Färdigmalt kaffe för espresso går också bra men nymalt är alltid att föredra.

Det viktigaste av allt är ju smaken och på den fronten levererar Nanopresso. Den ger en fin crema på toppen och en stark, fyllig, mjuk och smakrik espresso. Smak är ju subjektivt och upp till var och en, men Nanopresso kan helt klart brygga en espresso att vara mer än nöjd med.

Funktion
Adapter
Design
Smak
4,25/5

Slutsats: Wacaco Nanopresso

Wacaco Nanopresso ger möjligheten att njuta av en espresso till en förmånlig prislapp och har den unika fördelen att den är portabel. Att använda den skiljer sig rejält från andra metoder men den smidiga konstruktionen gör att man verkligen får en känsla för hur den fungerar och kan finjustera detaljer efter egen smak.

Att använda adaptern och kapslar tar bort mycket av pysslet med förberedelser och rengöring. Det är också enklare att brygga flera koppar i följd till ett sällskap med kapslar. Bryggs det espresso varje dag hemma är en espressomaskin ett bättre alternativ för att få mer kontroll över bryggningen och en teknik mer i linje med hur espresso traditionellt bryggs. Men för den som brygger mer sällan eller vill ha ett alternativ till utflykten gör Nanopresso helt klart jobbet.

Jag ser det som en fördel att Nanopresso har något både för den som vill dricka espresso utan att grotta ner sig i detaljer kring bryggningen, men den har också något för den som gärna experimenterar och testar sig fram.

Tekniska specifikationer

Mått156x71x62 mm
Vikt336 gram
Vattenbehållare80 ml
Kaffebehållare8 gram
Max tryck18 bar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *