Wilfa Svart Aroma: krossar kaffekvarnen konkurrenterna?

Wilfa Svart Aroma CGWS-130B, som i fortsättningen kommer att kallas för bara Svart Aroma här, är en uppgraderad modell från WSCG-2 Svart Nymalt. Gemensamt har de att Svart Aroma också ligger på den lägre delen av skalan i prisklass när det kommer till burr-kvarnar för hemmet. Kvarnar som är av burr-typen är helt klart där fokus borde ligga. De ger en helt annan kvalitet i malningen jämfört med kvarnar med blad, som skär och smular sönder kaffebönorna.

Som med den tidigare modellen klarar Svart Aroma inte riktigt av att gå så fint som det behövs för att mala till espresso. Men om du hellre brygger AeroPress, Hario V60, Chemex, bryggkaffe, presskaffe eller cold brew hemma så är det inget hinder. För att lära dig mer om de olika bryggmetoderna, läs guiderna som visar steg för steg hur det går till.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken och Cervera.

Wilfa Svart Aroma jämfört med Svart Nymalt

Den största nyheten med Svart Aroma är den förbättrade motorn. Motorn har nu en funktion som skyddar mot överhettning vilket enligt Wilfa hindrar att allt för mycket oljor dras ur bönorna under malningen. Kvarnen stannar aldrig helt utan den sänker tempot automatiskt för att inte påverka bönorna negativt. Det är en välkommen ny funktion för extraktionen av oljor och smaker är bättre att sköta i bryggningen än i malningen. Aroma hanterar också väldigt lättrostade bönor som kan vara rätt hårda bättre med den nya motorn. Den nya modellen är också lite tystare och har fått ett näst intill helsvart design, annars är det mesta sig likt. Svart Nymalt tillverkas fortfarande och har en lägre prislapp, läs testet av Svart Nymalt för att avgöra om den kvarnan passar dig bättre.

Fördelar

Enkel att använda
Ny förbättrad motor
Timer för dosering

Nackdelar

Klarar inte malning för espresso
Osmidig behållare för malet kaffe

Design och användning – 4/5

Wilfa Svart Aroma är en snyggt designad kvarn som gärna får stå framme i köket. Till det yttre är den tillverkad i svart matt plast med detaljer av rostfritt stål. Alla kontroller sitter på framsidan och är lättåtkomliga, timern ställs enkelt in mellan 0 till 30 sekunder. Hitta den tid det tar att brygga den önskade dosen, sen är det bara ett knapptryck för att starta kvarnen och enkelt kunna mala samma mängd igen. Jag föredrar att väga bönorna inför varje bryggning men timern är ett bra alternativ om för att spara tid.

Jag hade hoppats på en uppdatering av behållaren för de malda bönorna. Formen på den är fortfarande rätt så otymplig att hantera. Den är välbyggt i sin UV-säkra genomskinliga plast men det är lite oklart hur det är tänkt att hålla i den och hälla från den. Det är en liten detalj i det stora hela och inget som påverkar hur kaffet smakar.

Kvarnverk och malning – 4,5/5

Den nya motorn driver en 40 mm burr-kvarn i rostfritt stål. För att justera malningsgraden är det bara att vrida på behållaren för hela bönor. Kvarnen gör det enkelt för en med texter som indikerar vilken bryggmetod som passar till de olika malningsgraderna. Inställningarna går från grovt till vänster och fint till höger i stegen Off, Steap, French Press, Filter, AeroPress och Mocca. Varje läge går att finjustera så stegen är bra utgångslägen för att anpassa malningen efter egna preferenser.

Den finaste inställningen Mocca som är tänkt för espresso är lite väl optimistisk. Kvarnar i den här prisklassen för användning i hemmet har sällan det som krävs för att mala fint nog. Svart Aroma är tyvärr inget undantag på den fronten, läs min topplista över kvarnar i hemmet för ett väldigt bra förslag på en kvarn som är bättre lämpad för espresso. Men om man inte brygger espresso är det ju inget hinder. För AeroPress, pour over, bryggkaffe, presskaffe och cold brew ger Svart Aroma en jämn malning som det definitivt går att brygga utmärkt kaffe med.

När det kommer till hastighet jobbar den på bra. En genomsnittlig mängd bönor för en kopp kaffe, 15 gram, tar lite under 5 sekunder att mala.

Kaffekvarnar och kaffeutrustning finns hos Bagaren och Kocken.

Produktkvalitet – 4,5/5

Att mala med Svart Aroma ger en känsla av kvalitet rakt igenom. Materialen är tåliga och stabila. Knappar, vred och rörliga delar ger en bra respons när de justeras. Produktkvaliteten gör kvarnen till ett nöje att använda och ligger på en nivå som många dyrare kvarnar inte kan mäta sig med.

Rengöring och underhåll – 4/5

När behållaren för bönor vridits till läget Off kan den lyftas av, då är det enkelt att komma åt delarna på insidan för rengöring. En mjuk borste fungerar bra för att borsta av burr-kvarnen. Använd aldrig vatten för de delarna, att få in fukt i kvarnverket gör att det till slut rostar. Behållarna för bönor kan däremot göras rent med varmt vatten och såpa, men se till att de har hunnit bli ordentligt torra innan de sätts tillbaka igen.

Design
Malning
Produktkvalitet
Underhåll
Pris
4,4/5
Wilfa Svart Aroma CGWS-130B.

Slutsats för Wilfa Svart Aroma

Wilfa Svart Aroma uppfyller väldigt mycket av det som önskas av en kaffekvarn. Är du ute efter en kvarn som gör det enkelt att brygga ett smakrikt kaffe och är ett nöje att använda, så har den en given plats hemma på köksbänken.

Köp Wilfa Svart Aroma hos Cervera


Tekniska specifikationer

  • Kvarnverk: 40 mm burr-kvarn i rostfritt stål.
  • Behållare (bönor): 250 g
  • Malningsgrader: 35, justeras steglöst
  • Vikt: 2 kg
  • Ström: 230-240v / 160w
  • Dimensioner: H 27 cm, B 16,5 cm, D 12 cm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *