Wilfa Svart Nymalt: Testar prisvärd kaffekvarn

Wilfa Svart Nymalt WSCG-2 ligger på den lägre delen av skalan i prisklass men har mycket gemensamt med dyrare kaffekvarnar. Under tusenlappen hittas det allt för ofta skrangliga produkter med ojämn malning som till slut hamnar längst in i ett skåp i köket. Här har vi kaffekvarnen som är undantaget för den regeln.

Det här är en kvarn för den som helst brygger AeroPress, pour over, bryggkaffe, presskaffe eller cold brew. Espresso finns inte med i listan och mer om det senare i testet. Utöver espresso är Svart Nymalt en väldigt mångsidig kaffekvarn som passar till de flesta bryggmetoderna.

Artikeln innehåller affiliate-länkar från Bagaren och Kocken, Cervera och KitchenTime.

Få 500 kr insatt på ditt Rockerkort

Skaffa Rockerkortet i höst, genomför tre köp och få 500 kr insatt på ditt kort*

*Gäller de 20 000 första som skaffar Rockerkortet och genomför tre köp med kortet under perioden 26/6-31/10 2021. Pengarna sätts in på ditt Rockerkort inom 10 dagar från att du genomfört tre köp.

Wilfa Svart Nymalt jämfört med Svart Aroma

Svart Nymalt har fått en uppgraderad modell som heter Svart Aroma. Den största skillnaden mellan det två är utöver den nya helsvarta designen en uppgraderad motor. Läs testet av Svart Aroma för en mer detaljerad genomgång av den nya kaffekvarnen.

Fördelar

Enkel att använda
Snabb malning
Timer för dosering

Nackdelar

Klarar inte malning för espresso
Osmidig behållare för malet kaffe

Design och användning – 4/5

Lättillgängligt på framsidan av kvarnen sitter en timer och en knapp som startar malningen. Det går väldigt smidigt att ställa in den dos kaffe som önskas med timern en gång, för att sen med ett enkelt tryck på startknappen kunna mala samma mängd kaffe om och om igen.

Formen på behållaren för de malda bönorna är lite märkligt designad och det är inte helt klart hur den är tänkt att hållas eller hällas från. Men det är en mindre detalj i det stora hela och en överkomlig sådan.

Kvarnverk och malning – 4/5

Inuti Svart Nymalt sitter en 40mm konformad burr-kvarn i rostfritt stål och liknar de som sitter i dyrare kaffekvarnar för hemmabruk. Kvarnar av burr-typen är definitivt att föredra över de som istället använder knivar, kvaliteten på malningen med en burr-kvarn är i jämförelse mycket bättre och jämnare. Så på den fronten har Svart Nymalt bockat av en viktig ruta för bedömningen. Malningsgrader ställs enkelt in genom att vrida på behållaren för hela bönor. På skalan från fint till grovt sitter det texter för vad som är en bra nivå för de olika bryggmetoderna. De föreslagna inställningarna stämmer rätt väl och är bra utgångslägen för eget finlir.

Letas det efter en kvarn som kan mala fint nog för espresso är dessvärre Svart Nymalt inte rätt val. Den maler inte fint nog och det finns inget direkt utrymme att finjustera malningen så långt ner i malningsgraderna. Men har man inte tänkt brygga espresso hemma så är det inget problem. För AeroPress, pour over, bryggkaffe, presskaffe och cold brew gör den ett fullt godkänt resultat. Jämfört med andra kvarnar i sin prisklass är malningen överraskande jämn och precis.

När det kommer till hastighet för malningen jobbar den på bra. En genomsnittlig mängd bönor för en kopp bryggkaffe, 15 gram, tar cirka 6 sekunder att mala.

Köp allt inom kaffe hos Bagaren och Kocken.

Produktkvalitet – 4/5

Nymalt Svart både känns och ser genomtänkt ut. Den är tillverkad av en mix av svart plast, aluminium och rostfritt stål. Överlag har allt på kvarnen en hög finish och ger en bra känsla att hantera och justera reglage.

Något som händer alla kvarnar är att statisk elektricitet får malda bönor att dras till plasten och fastna. Svart Nymalt är inget undantag på den fronten och bitarna kan behövas skakas om lite för att få ut så mycket kaffe som möjligt.

Rengöring och underhåll – 4/5

Att göra rent en kaffekvarn kan vara rätt så struligt med smulor, oljor och svåråtkomliga delar. Men Svart Nymalt har gjort det enkelt på den fronten. Behållaren för hela bönor skruvas av genom att vrida den förbi den grövsta malningsgraden. Behållarna för både hela och malda bönor kan göras rent med varmt vatten eller en trasa. Med behållaren bortmonterad är det bara att lyfta upp kvarnverket uppifrån för att borstas av det. Att plocka ur kvarnen kanske låter mer avancerat än vad det är, men den är designat så att den bara går att ta loss och sätta tillbaka på ett enda sätt.

Design
Malning
Produktkvalitet
Underhåll
Pris
4,2/5
Kaffekvarnen Wilfa Svart Nymalt WSCG-2.

Slutsats för Wilfa Svart Nymalt

Wilfa Svart Nymalt WSCG-2 är lättanvänd, prisvärd och ett utmärkt val av kaffekvarn. Så länge ens prio inte är att mala kaffe till espresso, så kommer Svart Nymalt att förhöja varje kopp framöver som bryggs med det nymalda kaffet.

Hitta bästa pris just nu hos

Bagaren och Kocken | Cervera | KitchenTime


Tekniska specifikationer

  • Kvarnverk: 40 mm burr-kvarn i rostfritt stål.
  • Malningsgrader: 35, justeras stegvis
  • Behållare (bönor 250 g)
  • Vikt: 1,9 kg
  • Ström: 230-240v / 160w
  • Dimensioner: H 28,5 cm, B 17 cm, D 13 cm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *